Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. decembra 2021, 22:21
Čas čítania 0:44
Kamila Šebestová

V Severnej Kórei sa začal 11-dňový štátny smútok. Ľudia sa nesmú smiať, piť alkohol či smútiť za blízkymi, inak im hrozí väzenie

V Severnej Kórei sa začal 11-dňový štátny smútok. Ľudia sa nesmú smiať, piť alkohol či smútiť za blízkymi, inak im hrozí väzenie
Zdroj: TASR/AP
NEWS KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Pokiaľ niekto z rodiny počas štátneho smútku zomrie, jeho blízki ho nemôžu oplakať. Môžu za ním smútiť len potichu.

Dianie v Severnej Kórei pripomína politické sci-fi. Tentoraz vláda občanom zakazuje smiať sa, piť alkohol či nahlas plakať za zosnulými príbuznými. Musia totiž plnohodnotne smútiť za svojím predošlým vodcom Kim Čong-ilom. 

Tento rok si Kórejci pripomínajú 10. výročie jeho smrti. Počas jedenástich dní smútku zakázal súčasný vodca KĽDR Kim Čong-un obyvateľom smiať sa, venovať sa voľnočasovým aktivitám, piť alkohol či oplakávať zosnulých príbuzných.

Nemôžu dokonca osláviť ani svoje narodeniny. V tieto dni musí byť všetko podriadené štátnemu smútku. Za jeho narušenie môže hroziť aj väzenie, informuje portál indianexpress.com.

Kim Čong-un zdraví občanov KĽDR.
Kim Čong-un zdraví občanov KĽDR. Zdroj: KCNA

V minulosti však došlo aj k horším scenárom. Ak v Kórei prichytili ľudí opitých počas štátneho smútku, zatkli ich a správali sa k nim ako k nepriateľom ideológie. „Takýchto ľudí niekam zobrali a už ich nikdy nikto nevidel,“ dodal anonymný zdroj pre rádio Slobodná Ázia

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Smútok začali dnes dopoludnia, keď sa v Severnej Kórei na tri minúty rozozvučali sirény. Obyvatelia krajiny zmĺkli a sklonili hlavy na prejav úcty Kim Čong-ilovi, ktorý zomrel 17. decembra 2011.

Štátne vlajky boli stiahnuté na pol žrde a zástupy ľudí prinášali kvety k sochám Kim Čong-ila a jeho otca Kim Il-songa v hlavnom meste Pchjongjang.

Domov
Zdieľať
Diskusia