Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2021, 13:28
Čas čítania 2:43
Viktor Kniš

Fico, Gašpar a Para sa stretli v sídle Smeru. Kamaráti z chaty zorganizovali tlačovku o aktoch štátneho terorizmu

NEWS FICO A KALIŇÁK NA CHATE TIBOR GAŠPAR
Uložiť Uložené

Fico chce Tibora Gašpara v strane Smer. Bývalý policajný prezident je obvinený z toho, že Norbertovi Bödörovi pomáhal v mafiánskej skupine.

Robert Fico na tlačovej konferencii vyhlásil, že dáva verejnú ponuku Tiborovi Gašparovi, aby vstúpil do strany Smer. Uvedomuje si, že ako obvinený člen údajnej mafiánskej skupiny má veľa práce s obhajobou, ponuka však podľa šéfa Smeru bude platiť dlhodobo. 

Fico to povedal na tlačovke, ktorú zorganizoval s cieľom brániť stranu Smer aj Gašpara v súvislosti s nahrávkami z chaty. 

„Ďakujem za ponuku, ale mojou prioritou je dokončiť proces obhajoby,“ odpovedal Tibor Gašpar prítomný na tlačovke. 

Viaceré médiá v októbri zverejnili videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa v poľovníckej chate stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara.

Trestné stíhanie vo veci medzičasom zrušili a nahrávky teda zrejme nebudú môcť použiť v procese, aj keď Fico, Kaliňák a ich kamaráti advokáti spolu s oligarchom Bödörom rozprávajú o živých kauzách. Kaliňák sa dokonca v chate pripravoval na výsluch, pričom mu pomáhali advokáti Marek Para a syn Tibora Gašpara. 

Fico, chata, gorilla
Zdroj: Aktuality.sk

Fico: Gašpara pozývam do strany Smer 

Robert Fico dnes na tlačovej konferencii prirovnal nahrávky z chaty k „štátnemu terorizmu“.„Od začiatku až do konca tu bola súčinnosť OČTK a vedeli, že idú nezákonným spôsobom získavať dôkazy a informácie. Boli v stave núdze, hľadali akékoľvek informácie, ktoré by nám mohli poškodiť,“ zopakoval šéf Smeru, ktorý tvrdí, že hlavným cieľom odpočúvania bolo, aby Tibor Gašpar a Norbert Bödör boli vo väzbe dlhšie. 

Odporúčané
Fico, Kaliňák a Bödör starší sa stretávali v chate v obci Čifáre, domáci o nich vedeli dlho (Reportáž) Fico, Kaliňák a Bödör starší sa stretávali v chate v obci Čifáre, domáci o nich vedeli dlho (Reportáž) 27. októbra 2021, 16:00

Druhým cieľom bola podľa Fica diskreditácia obhajoby. Myslí si, že advokátov Paru a Gašpara mladšieho chceli policajti zamestnať, aby nemali čas a energiu zaoberať sa prípadmi. 

„My nie sme partia uplakancov, len tvrdíme, že od začiatku sme mali pravdu,“ dodáva Fico s odvolaním sa na rozhodnutie Krajskej prokuratúry v Nitre. Tvrdí, že je v postavení poškodeného, lebo podal trestné oznámenia na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Robert Fico tvrdí, že niektorí policajti neprešli detektorom lži. Podľa neho klamú. Dočasný policajný prezident pred niekoľkými dňami informoval, že dvaja policajti si budú musieť vyšetrenie zopakovať. 

Fico na tlačovke opakovane chválil Tibora Gašpara a oceňoval jeho profesionálny prístup v čase, keď bol v službe. Tvrdí, že nezažil jediné jeho zlyhanie. „Pán Gašpar je nevinný od začiatku do konca a celá vec je vymyslená,“ povedal šéf Smeru a následne odovzdal slovo Gašparovi. Fico verejne ponúkol Tiborovi Gašparovi miesto v strane Smer. 

Robert Fico
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Gašpar: Sledujú ma

Tibor Gašpar tvrdí, že v posledných dňoch zaznamenal v okolí svojho bydliska zvýšený pohyb osôb, ktoré sa zaujímajú o to, čo robí a ako sa na slobode správa.

Tvrdí, že ide o médiá, ale aj orgány činné v trestnom konaní.

Obvinený policajný exprezident kritizoval na tlačovej konferencii aj spolupracujúcich obvinených Ľudovíta Makóa a Bernarda Slobodníka, ktorí proti nemu vypovedajú. Gašpar tvrdí, že nechce ísť podobnou cestou a rozprávať v médiách, pretože si „zatiaľ ctí Trestný poriadok“.

Odporúčané
Gašpara varoval pred zadržaním Kaliňák, tvrdí súd. Keď po neho prišla NAKA, bol zbalený Gašpara varoval pred zadržaním Kaliňák, tvrdí súd. Keď po neho prišla NAKA, bol zbalený 23. februára 2021, 13:42

Gašpar tvrdí, že na neho OČTK používajú dvojaký meter, a tak nebude odpovedať na všetky otázky, inak by mohli prokuratúra a súd vyhodnocovať jeho správanie ako kolúzne. Bývalý policajný prezident hovorí o zaujatosti týchto orgánov a ich údajnej spolupráci s cieľom kompromitovať ho. Konkrétne dôkazy nedeklaruje.

Gašpar je obvinený, že pomáhal Smeru udržiavať moc

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa už čoskoro môže postaviť pred Špecializovaný trestný súd ako priamy podriadený v organizovanej zločineckej skupine oligarchu Norberta Bödöra.

Vyšetrovanie kauzy Očistec je totiž takmer na konci a priameho nominanta Roberta Kaliňáka podozrievajú práve z toho, že bol súčasťou gangu, ktorý pomáhal Smeru-SD držať sa pri moci, ale aj finančne profitovať z vlastnej trestnej činnosti. 

Gašpara nedávno prepustili z väzby, keďže dôvody na jeho držanie za mrežami pominuli vzhľadom na stav vyšetrovania. 

Nahrávky použiť nemôžu, hovorí Žilinka

Oficiálnym dôvodom odpočúvania bol práve prípad pytliactva. Neskôr sa nahrávky mali stať súčasťou vyšetrovania kauzy Očistec. Krajský prokurátor v Nitre zrušil trestné stíhanie vo veci pytliactva 16. novembra.

Medializované odpočúvania z poľovníckej chaty po zrušení trestného stíhania krajským prokurátorom v Nitre z dôvodu nezákonnosti nie je možné podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku použiť ako dôkaz v žiadnom trestnom konaní. 

Odporúčané
Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci 24. decembra 2020, 9:30

Vznik medializovaných odpočúvaní z poľovníckej chaty údajne umožnila nesprávna právna kvalifikácia. Vyplýva to z uznesenia o zastavení trestného stíhania pre jeho nezákonnosť, ktoré poskytla nitrianska krajská prokuratúra.

Domov
Zdieľať
Diskusia