Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. októbra 2021, 16:00
Čas čítania 5:36
Viktor Kniš Lukáš Čelka

Fico, Kaliňák a Bödör starší sa stretávali v chate v obci Čifáre, domáci o nich vedeli dlho (Reportáž)

REFRESHER FICO A KALIŇÁK NA CHATE KAUZA OČISTEC
Uložiť Uložené

Navštívili sme obec Čifáre, v ktorej sa stretávali bývalý premiér, bývalý minister vnútra, majiteľ bezpečnostnej služby Bonul a dvaja advokáti, ktorí majú prístup do spisu v kauze Očistec.

Oprava: Pôvodne sme informovali, že Robert Fico, Robert Kaliňák, Miroslav Bödör, Marek Para a Pavol Gašpar sa stretávali v chate v prírodnej rezervácii Patianska cerina, ktorá patrí Petrovi Brathovi. Denník N upozornil, že s vyššou pravdepodobnosťou ide o inú chatu.

Refresher vychádzal z rozhovorov s miestnymi vrátane starostu, ktorí nám potvrdili, že do chaty známej ako „škola v prírode“ politici pravidelne chodili.

Článok sme aktualizovali o informácie Denníka N. 

Do obce Čifáre prichádzame v stredu okolo deviatej ráno. Predpokladáme, že najviac ľudí stretneme pred lokálnym obchodom s potravinami, opak je pravdou. Trvalo niekoľko desiatok minút, kým sme stretli prvú obyvateľku dediny.

Tvrdí nám, že politici sa v chate známej ako „škola v prírode“ stretávajú dlhé roky, odkedy ju Bödörovci sprivatizovali. Obyvatelia dediny to vraj vedia a ide o verejné tajomstvo. 

Inú chatu ako tú v prírodnej rezervácii Patianska cerina nespomínajú. 

Do obce Čifáre prichádzame v stredu okolo deviatej ráno.
Do obce Čifáre prichádzame v stredu okolo deviatej ráno. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Z tichej dediny vedie k bývalému kaštieľu a dnes poľovníckej chate spevnená lesná cesta plná výmoľov, na ktorej by sa neobišli dve osobné autá. Podľa tabúľ mala cestu zatarasiť závora, namiesto nej sme však po troch minútach jazdy narazili priamo na dve nehnuteľnosti a tri autá s nitrianskou ŠPZ.

Odporúčané
Top udalosti roka 2022: Kočnera aj Gašpara budú súdiť, Matovič chce prísnejšie zdaniť milionárov a Heger potlačí povinné očkovanie Top udalosti roka 2022: Kočnera aj Gašpara budú súdiť, Matovič chce prísnejšie zdaniť milionárov a Heger potlačí povinné očkovanie 7. januára 2022, 9:30

Išlo o robotníkov. Na tejto chate momentálne prebiehajú veľké rekonštrukčné práce. Keď sme cez bočné okno nahliadli do interiéru chaty, pripomínala stavenisko. Vnútri mali pracovníci pustené rádio, rozprávať sa s nami nechceli.

Lesná cesta na poľovnícku chatu.
Lesná cesta na poľovnícku chatu. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Denník N našiel inú chatu, je na súkromnom pozemku, na príjazdovej ceste bola krv

Portál upozornil na iný dom za obcou Čifáre. Stojí na súkromnom pozemku, ktorý údajne ovláda Miroslav Bödör – majiteľ bezpečnostnej služby Bonul. Miestni ho poznajú a vedia aj o jeho poľovníckej záľube. 

Denník N nafotil okolie domu, kde je vidno konštrukcie, ktoré slúžia na spracovanie zabitej zveri, aj mraziace boxy. Na ceste nafotili krvavé stopy.

Chatu si prenajíma poľovnícke združenie Čierny vŕšok, ktorého predsedom je práve Miroslav Bödör. Lesy SR denníku odpovedali, že „podľa zverejnených záberov nevedia posúdiť, či stretnutia boli práve v tejto chate“.

Politici chodia na chatu roky, poľovali tu Dubček aj švédsky kráľ

Nehnuteľnosť pri Leviciach v obci Čifáre odpočúvali na základe povolenia Okresného súdu Nitra v rámci vyšetrovania trestného činu, ktorý súvisel s pytliactvom. Polícia predpokladala, že v sledovanom objekte lovci spracovávali nelegálne zabitú divú zver. Vec rieši Národná kriminálna agentúra.

Odporúčané
Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách 28. decembra 2021, 14:30

Robert Fico viackrát naznačil, že odpočúvanie chaty nebolo legálne, považuje ho za snahu likvidovať opozíciu a predostrel teóriu, že za nasadením odpočúvacích zariadení je šéf špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic. 

Viacerí obyvatelia obce Refresheru potvrdili, že chata v prírodnej rezervácii Patianska cerina v minulosti slúžila ako útočisko dôležitých ľudí vrátane Alexandra Dubčeka a má bohatú poľovnícku históriu. V roku 2008 ju využil švédsky kráľ, ktorý bol poľovať na bažanty.

O lovení vysokej zveri v okolí počuli viacerí len sprostredkovane, informovanejší bol samotný starosta, ktorý obec vedie už 9 volebných období ako nezaradený. Ani ten nevedel presvedčivo potvrdiť ani vyvrátiť, či mohla mať polícia dôvodné podozrenie, že v chate niekto spracúva divú zver, ktorú ulovil bez povolenia. 

Starostu sme sa pýtali na Roberta Fica aj Bödörovcov, odpovedal však nejasne. Tvrdil, že na chatu, ktorá momentálne podlieha rekonštrukcii, chodili iní známi politici, viackrát ju vraj navštívil Ján Richter ako fanúšik poľovníctva. V minulosti o ňu vraj mali záujem aj politici z SDKÚ. 

Na pytliactvo v dedine si spomína, ale neprejavil iniciatívu, aby zistil viac. Vlani alebo tento rok policajti riešili zásah na jedného pytliaka, myslím, že ho aj chytili,“ povedal Refresheru Július Czapala s tým, že prípad nesúvisel s chatou Bödörovcov a odohral sa v lesoch nachádzajúcich sa na opačnej strane obce.

V minulosti sa v okolí chaty poľovalo skoro každý víkend, najmä na bažanty.

Starosta nevylučuje, že poľovníci mohli mať záujem loviť aj vysokú zver. „V poslednom čase je streľby podstatne menej,“ hovorí.

Aj keď z rozhovorov Denníka N s miestnymi vyplýva, že Miroslav Bödör má v dedine veľkú moc, Czapala Refresheru ani raz túto skutočnosť nespomenul.

„Keď ohlásia, že na poľovačku príde najvyšší, všetci stoja takpovediac v pozore,“ povedal jeden z obyvateľov obce zorientovaný v poľovníctve v okolí obce Čifáre Denníku N. Najvyšším je Miroslav Bödör.

Bývalý kaštieľ neďaleko obce Čifáre, v ktorom sa stretávali Kaliňák, Fico a spol. Nehnuteľnosť patrí Bödörovcom, polícia má podozrenie, že sa v nej stretávali pytliaci.
Bývalý kaštieľ neďaleko obce Čifáre, v ktorom sa stretávali Kaliňák, Fico a spol. Nehnuteľnosť patrí Bödörovcom, polícia má podozrenie, že sa v nej stretávali pytliaci. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Kaliňáka pripravovali na výsluch, Fico sa prišiel posťažovať

Nehnuteľnosť v obci Čifáre slúžila politikom a advokátom na to, aby sa rozprávali o živých kauzách. 

Vyhotovené obrazovo-zvukové záznamy (a ich doslovné prepisy) podľa Úradu špeciálnej prokuratúry potvrdzujú „snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz“.

Novinári zatiaľ spracovali len časť videozáznamov, z ktorých vyplýva, že Robert Kaliňák aj Robert Fico sa s právnymi zástupcami obvinených z kauzy Očistec bavili aj o živých kauzách nominantov Smeru-SD. 

Exminister vnútra na videu, ktoré zverejnil portál Aktuality.sk, spomína niekoľko možných alternatív, ako vysvetliť nomináciu Ľudovíta Makóa na post šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy. Vedel, že keď pôjde na NAKA, budú sa ho na to pýtať a Gašpar mladší aj Marek Para už poznajú taktiku vyšetrovateľov. 

Syn Tibora Gašpara navrhol verziu, že to hodia na zosnulého policajného exprezidenta Milana Lučanského, ktorý vo väzbe spáchal samovraždu. Kaliňák nakoniec navrhol vlastnú verziu o tom, ako Makó veľmi túžil po funkcii. 

Okrem prípravy na výpovede Kaliňák riešil výpovede ostatných v kauze daňových podvodov na ministerstve vnútra, kým mu šéfoval. „Nejako sa teraz snažia dostať, ako sa peniaze prepracovali k nám,“ hovorí Kaliňák menej zrozumiteľne na videu, pričom rukami naznačuje zdola hore tvar stromu. Nezrozumiteľne dodáva, že si to nevie predstaviť. V druhej polovici videa sa nakloní k advokátovi Parovi a otcovi Norberta Bödöra Miroslavovi, oficiálnemu majiteľovi bezpečnostnej služby Bonul. Ešte menej zrozumiteľne hovorí o nákupe kamier. 

Roberta Fica zaujímalo, čo hovorí korunný svedok mnohých káuz Ľudovít Makó.

Video zachytáva, ako sedí za stolom a syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara mu rozpráva o tom, ako sa spolupracujúci obvinený Ľudovít Makó správal na výsluchu. Šéf Smeru sa pýta na detaily a popritom si pochutnáva na občerstvení zo stola, na ktorého kraji sú položené pollitrovky kokakoly.

Záber zo skrytej kamery v poľovníckej chate.
Záber zo skrytej kamery v poľovníckej chate. Zdroj: Aktuality.sk

Po pätnástich rokoch opäť pije kokakolu

Táto kauza nie je Gorila 2.0, aj keď je to pohodlná skratka. Pôvodná kauza Gorila sa vyznačovala tým, že Slovenská informačná služba mohla priestor konšpiračného bytu monitorovať vďaka rozhodnutiu súdu, ktoré neskôr Penta Jaroslava Haščáka napadla na Ústavnom súde a ukázalo sa ako neopodstatnené. 

Dnes máme predsedu Smeru na nahrávke, na kamere dokonca fľaše kolového nápoja, na ktorý nedajú s exministrom vnútra dopustiť. Obaja nepijú kávu, energiu vraj podľa svojich slov získavajú vďaka kole. Ale to je všetko, zvyšok je nový príbeh, s novými hlavými aktérmi a novým postojom predsedu Smeru, ktorý sa zatiaľ snaží nahrávku využiť na vlastný politický boj. 

Robert Fico však tentoraz stretnutia s Miroslavom Bödörom, Robertom Kaliňákom, Pavlom Gašparom a Marekom Parom priznáva. Tvrdí, že polícia na nich neuvidí žiadne protiprávne konanie, ale len poradu advokátov a ich klientov. Forma rozhovorov môže podľa šéfa Smeru niekoho prekvapiť, ale takto sa vraj bavia chlapi v uvoľnenej atmosfére.

„Stretával som sa a budem sa stretávať, budem to robiť tak, aby ma žiadni policajti nemohli odpočúvať a sledovať,“ povedal Fico novinárom. Neodpovedal na otázku, prečo sa na chate stretol s majiteľom bezpečnostnej služby Bonul Miroslavom Bödörom, aj keď doteraz tvrdil, že sa stretli len na pracovných večierkoch. 

Robert Fico tvrdí, že zločin spáchala táto vláda, keď odpočúvala opozíciu. 

Medzičasom sa do prípadu obul aj generálny prokurátor, ktorý chce vyšetrovať únik videozáznamu do médií, či nejde o trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo marenie spravodlivosti.

Fico chce o tomto incidente informovať aj Európsku komisiu. Štát ho podľa neho chcel sledovať a vymyslel si príbeh o pytliactve.

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: Youtube/Smer – sociálna demokracia

Zámok známy ako „škola v prírode“ 

Majiteľom nehnuteľnosti v prírodnej rezervácii Patianska cerina je spoločnosť PB SHR, ktorá patrí zamestnancovi spoločnosti Bonul Petrovi Brathovi.

Starší pán sa preslávil viackrát. Bol jedným z účastníkov na akcii, kde vznikla fotografia s priaznivcami zmiešaných bojových umení, vrátane Norberta Bödöra – syna majiteľa bezpečnostnej služby z Nitry, ktorá dostávala od štátu za vlád Smeru najlukratívnejšie zákazky.

Na začiatku roka 2019 portál Plus 7 dní upozornil na záhadné okolnosti, za ktorých spoločnosť ANAR žiadala o eurofondy na rekonštrukciu budovy Petra Bratha. Podľa týždenníka využila firma rovnakú predlohu na žiadosť o peniaze ako neďaleký kaštieľ v Dolnej Malante. Zmenili len názov žiadateľa a žiadanú sumu. Ministerstvu pôdohospodárstva neprekážalo ani to, že zveľaďovať zámoček mala spoločnosť, ktorá s ním nemá nič spoločné, len dokladuje, že si bude nehnuteľosť jednu dekádu prenajímať.  

Na konci roka 2019 informovali Aktuality o spôsobe, akým kamarát zápasníkov a zamestnanec oligarchu k nehnuteľnému vlastníctvu prišiel. Rozľahlé pozemky v okolí Levíc podľa portálu spoločne vlastnia bödörovci a oligarchovia z pozadia Mosta-Híd vďaka priekupníkom, ktorí systematicky prevádzali pozemky zo Slovenského pozemkového fondu. Priekupníci pravdepodobne na pozemky nárok nemali.  

Na fotke vľavo Peter Brath, ktorý je majiteľom poľovníckej chaty cez svoju firmu.
Na fotke vľavo Peter Brath, ktorý je majiteľom poľovníckej chaty cez svoju firmu. Zdroj: archív
Domov
Zdieľať
Diskusia