Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. decembra 2021, 15:06
Čas čítania 1:00
Martin Adam Pavlík TASR

Americká Správa potravín a liečiv schválila na núdzové používanie liečivo evusheld ako prevenciu covidu

Americká Správa potravín a liečiv schválila na núdzové používanie liečivo evusheld ako prevenciu covidu
Zdroj: TASR/AP/Astrazeneca
ZAUJÍMAVOSTI ASTRAZENECA KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Je určený výhradne pre osoby, u ktorých sa vzhľadom na ich zdravotný stav očakávajú nepriaznivé reakcie na vakcíny. Podávať ho budú môcť ľuďom od 12 rokov.

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) v stredu schválila na núdzové používanie liečivo evusheld od spoločnosti Astrazeneca založené na syntetických protilátkach ako prevenciu ochorenia covid-19. Informuje o tom agentúra AFP.

Ide o prvý čisto preventívny prípravok schválený úradom FDA. Je určený výhradne pre osoby, u ktorých sa vzhľadom na ich zdravotný stav očakávajú nepriaznivé reakcie na vakcíny. FDA však zdôraznila, že evusheld nie je náhradou za očkovanie v prípade osôb, u ktorých sa očkovanie odporúča. Podávať ho budú môcť ľuďom od 12 rokov.

Evusheld je kombináciou dvoch druhov syntetických protilátok zameraných na hrotovú bielkovinu koronavírusu – tixagevimabu a cilgavimabu –, ktoré podávajú v podobe injekcie do svalu, a to hneď za sebou.

Koronavírus.
Koronavírus. Zdroj: Pxhere/Tmaximumge


Podľa FDA je evusheld účinný ako prevencia pol roka od podania. Zatiaľ sa nesmie podávať ľuďom už nakazeným koronavírusom, aj keď Astrazeneca takúto liečbu už testuje. Medzi vedľajšie účinky patria alergické reakcie, krvácanie z miesta vpichu, bolesti hlavy a únava.

FDA núdzovo schválila tento prípravok na základe klinických skúšok, na ktorých sa zúčastnili nezaočkovaní ľudia vo veku najmenej 59 rokov a okrem nich aj ľudia s chronickými ochoreniami alebo inými rizikovými faktormi. Prípravok podali 3 500 ľuďom, pričom 1 700 osôb dostalo placebo. Evusheld údajne znížil riziko prepuknutia ochorenia covid-19 o 77 percent.

V USA už predtým umožnili používanie protilátok na prevenciu ochorenia covid-19, a to od firiem Regeneron a Eli Lilly. Tie sú však určené iba pre nezaočkované osoby s rizikom ťažkého priebehu, ktoré boli krátko predtým vystavené koronavírusu, respektíve pre ľudí vystavených zvýšenému riziku nákazy, ako napríklad pre zamestnancov domovov dôchodcov či väzníc.

Domov
Zdieľať
Diskusia