Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 21:41
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš

Košický župan nakúpil dvojnásobne predražené teplomery, potom verejne klamal v mene ich výrobcu

NEWS KOŠICE
Uložiť Uložené

Rastislav Trnka sa chcel ubrániť informáciám, ktoré výrobca zverejnil pre Denník N. V mene výrobcu zverejnil odpovede, ktoré si sám vyfabuloval.

Rastislav Trnka nakúpil pre Košický samosprávny kraj teplomery od slovenskej firmy United Corp. za takmer 180-tisíc eur. Používajú ich v školách, kultúrnych a sociálnych zariadeniach aj v sídle samosprávneho kraja. Firmu United Corp. zastupuje podnikateľ Richard Reday, s ktorým má vraj Trnka priateľský vzťah. 

Kým v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji rovnaké teplomery nakupovali za približne 400 eur, Trnka ich nakúpil za približne 800 eur. Informáciu o predražených teplomeroch zverejnil Denník N.

Portál teraz informuje, ako sa snaží župan Trnka manipulovať informácie. Zašiel tak ďaleko, že v mene výrobcu zverejnil odpovede, ktoré mu však výrobca nikdy neposlal. Bráni sa tým, že teplomery v Košiciach sú kvalitnejšie, aj keď to nie je pravda a výrobca mu túto informáciu nikdy nepotvrdil. 

Absurdný prípad opisuje Denník N, ktorý článok vytvoril práve v spolupráci s výrobcom Miroslavom Garajom (od ktorého teplomery Reday nakúpil za bežnú cenu a potom ich za predraženú predal Košickému kraju).

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste 16. apríla 2024, 8:30

Garajovi krátko po publikácii prvého článku o predražených teplomeroch napísal Trnka email, v ktorom vypichol konkrétne časti textu v článku pre Denník N a žiadal ich popretie aj s konkrétnymi poznámkami, čo opraviť. Navádzal ho na klamstvá.

Garaj odmietol poprieť, čo predtým povedal, a neodpovedal ani na desiatky naliehavých telefonátov od Trnku. Namiesto toho sa zveril Denníku N, ktorému preposlal aj zvláštne maily od košického župana.

Keď bol Trnka v úzkych, lebo sa nemal čím brániť, na svojom facebookovom profile zverejnil text, pričom Garajovi vložil do úst slová, ktoré nepovedal. 

Denník N poslal Trnkovi otázky, v ktorých sa ho pýtal, prečo zjavne navádzal výrobcu teplomerov, aby klamal. Trnka neodpovedal, namiesto toho na redaktora útočil. „Vzhľadom na manipulatívne spôsoby, ktoré používate, prekrúcanie faktov a zavádzania čitateľov som dal dnes pokyn kolegom, aby vám už náš úrad na nič neodpovedal a nevyjadroval sa k akýmkoľvek otázkam, a aj v budúcnosti…“ odpísal Trnka. 

Na Trnku už za nákup predražených teplomerov podali trestné oznámenie pre podozrivé obstarávanie.

Trnka
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia