Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021 o 11:19
Čas čítania 1:44
Tímea Krauszová

Renáta šírila hoax o „singapurskom zistení“, covid je vraj baktéria, ktorá bola vystavená rádioaktívnemu žiareniu

NEWS HOAXY KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Singapurské ministerstvo zdravotníctva reaguje a hoax vyvracia.

Slovenská polícia a ministerstvo zdravotníctva upozorňujú na ďalší hoax o covide. Na sociálnej sieti ho rozšírila Češka Renáta a jej bombastické tvrdenie sa týka údajne nových informácií o koronavíruse.

Ten vraj ani nie je vírusom, ale baktériou, ktorá bola vystavená rádioaktívnemu žiareniu. Údajne to potvrdila prvá pitva pacienta s covidom, ktorú vykonali v Singapure. Tamojšie úrady na hoax už zareagovali a vyvrátili ho.

Ožiarenú baktériu vraj zabije aspirín

Pôvodný status napísaný v češtine spĺňa viaceré kritériá hoaxu. Chýba v ňom relevantný zdroj. Hoci na konci autorka hovorí, že zdrojom je singapurské ministerstvo zdravotníctva, chýba tam prelink a samotné ministerstvo už informácie v statuse aj poprelo. 

V statuse sa píše, že covid-19 nie je vírus, ale v skutočnosti baktéria, ktorá bola ožiarená a úmrtia spôsobuje krvnými zrazeninami. Vraj na to prišli v Singapure, kde údajne vykonali prvú pitvu covidového pacienta, na základe ktorej úplne zmenili liečebný protokol a nakazeným ľuďom vraj lekári po novom predpisujú aspirín alebo paracetamol.

Odporúčané
Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku 14. júna 2024 o 17:30

Vraj na to prišli preto, že lekári nedodržali protokol a napriek zákazu vykonali pitvu. „Nový“ liečebný protokol má vraj na svedomí pokles ľudí s vážnym priebehom. Problémy s dýchaním, ktoré ľudia majú, vraj tiež spôsobujú krvné zrazeniny, v dôsledku ktorých telo nie je dostatočne okysličené.

Pôvodný status s hoaxom.
Pôvodný status s hoaxom. Zdroj: Facebook/Renata Machova

Len ďalší hoax

Ako pripomínajú policajti, podobná správa o „historicky prvej pitve zosnulého s covidom“ bola podľa hoaxerov nedávno v Taliansku či v Rusku. Nie je to pravda. Zareagovali na to aj zo singapurského ministerstva zdravotníctva. 

„Singapur nevykonal prvú pitvu pacienta s covidom-19 ani neohlásil tvrdenia o patofyziológii infekcie covid-19. V našich liečebných protokoloch pre pacientov s covidom-19 tiež nedošlo k opisovanej zmene. Na základe vedeckých štúdií a súčasných dôkazov je covid-19 spôsobený vírusom SARS-CoV-2. Svetová zdravotnícka organizácia už predtým vyvrátila mýtus, že covid-19 je spôsobený baktériou a nie vírusom. Aspirín nemá priamy vplyv na vírus, ktorý spôsobuje covid-19,“ vyvrátili všetky falošné tvrdenia odborníci.

Aj zákaz pitiev, o ktorom sa v hoaxerskom statuse píše, je nezmysel. „Pitvy v Nemecku, takisto ako aj v ostatných európskych krajinách prebiehajú a slúžia aj ako podklad pre ďalšie štúdie,“ informuje polícia. Miešanie baktérií a vírusov zrejme vychádza z nevedomosti alebo nedorozumenia. „Vírusová infekcia je ideálnym prostredím na reprodukciu baktérií pneumokokov. Jednoducho povedané, bakteriálna infekcia ‚sadne‘ na pôvodný vírus, čo vedie k obzvlášť vážnym komplikáciám,“ informuje portál Faktické.info. Medzi smrteľné kombinácie patrí napríklad vírusová chrípka alebo vírusový covid s bakteriálnym zápalom pľúc.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023 o 14:16

Aspirín, resp. acylpyrín navyše podľa českého ministerstva zdravia síce môže pomôcť pri znížení teploty a bolestí, ale nie je to liek na covid-19. Nie je ani vhodný pre deti do 12 rokov, u ktorých môže zriedkavo vyvolať komplikácie. Pôvodný status už zdieľalo viac ako desaťtisíc ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia