Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021, 11:19
Čas čítania 1:44
Tímea Krauszová

Renáta šírila hoax o „singapurskom zistení“, covid je vraj baktéria, ktorá bola vystavená rádioaktívnemu žiareniu

NEWS HOAXY KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Singapurské ministerstvo zdravotníctva reaguje a hoax vyvracia.

Slovenská polícia a ministerstvo zdravotníctva upozorňujú na ďalší hoax o covide. Na sociálnej sieti ho rozšírila Češka Renáta a jej bombastické tvrdenie sa týka údajne nových informácií o koronavíruse.

Ten vraj ani nie je vírusom, ale baktériou, ktorá bola vystavená rádioaktívnemu žiareniu. Údajne to potvrdila prvá pitva pacienta s covidom, ktorú vykonali v Singapure. Tamojšie úrady na hoax už zareagovali a vyvrátili ho.

Ožiarenú baktériu vraj zabije aspirín

Pôvodný status napísaný v češtine spĺňa viaceré kritériá hoaxu. Chýba v ňom relevantný zdroj. Hoci na konci autorka hovorí, že zdrojom je singapurské ministerstvo zdravotníctva, chýba tam prelink a samotné ministerstvo už informácie v statuse aj poprelo. 

V statuse sa píše, že covid-19 nie je vírus, ale v skutočnosti baktéria, ktorá bola ožiarená a úmrtia spôsobuje krvnými zrazeninami. Vraj na to prišli v Singapure, kde údajne vykonali prvú pitvu covidového pacienta, na základe ktorej úplne zmenili liečebný protokol a nakazeným ľuďom vraj lekári po novom predpisujú aspirín alebo paracetamol.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Vraj na to prišli preto, že lekári nedodržali protokol a napriek zákazu vykonali pitvu. „Nový“ liečebný protokol má vraj na svedomí pokles ľudí s vážnym priebehom. Problémy s dýchaním, ktoré ľudia majú, vraj tiež spôsobujú krvné zrazeniny, v dôsledku ktorých telo nie je dostatočne okysličené.

Pôvodný status s hoaxom.
Pôvodný status s hoaxom. Zdroj: Facebook/Renata Machova

Len ďalší hoax

Ako pripomínajú policajti, podobná správa o „historicky prvej pitve zosnulého s covidom“ bola podľa hoaxerov nedávno v Taliansku či v Rusku. Nie je to pravda. Zareagovali na to aj zo singapurského ministerstva zdravotníctva. 

„Singapur nevykonal prvú pitvu pacienta s covidom-19 ani neohlásil tvrdenia o patofyziológii infekcie covid-19. V našich liečebných protokoloch pre pacientov s covidom-19 tiež nedošlo k opisovanej zmene. Na základe vedeckých štúdií a súčasných dôkazov je covid-19 spôsobený vírusom SARS-CoV-2. Svetová zdravotnícka organizácia už predtým vyvrátila mýtus, že covid-19 je spôsobený baktériou a nie vírusom. Aspirín nemá priamy vplyv na vírus, ktorý spôsobuje covid-19,“ vyvrátili všetky falošné tvrdenia odborníci.

Aj zákaz pitiev, o ktorom sa v hoaxerskom statuse píše, je nezmysel. „Pitvy v Nemecku, takisto ako aj v ostatných európskych krajinách prebiehajú a slúžia aj ako podklad pre ďalšie štúdie,“ informuje polícia. Miešanie baktérií a vírusov zrejme vychádza z nevedomosti alebo nedorozumenia. „Vírusová infekcia je ideálnym prostredím na reprodukciu baktérií pneumokokov. Jednoducho povedané, bakteriálna infekcia ‚sadne‘ na pôvodný vírus, čo vedie k obzvlášť vážnym komplikáciám,“ informuje portál Faktické.info. Medzi smrteľné kombinácie patrí napríklad vírusová chrípka alebo vírusový covid s bakteriálnym zápalom pľúc.

Odporúčané
PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska 26. mája 2023, 11:15

Aspirín, resp. acylpyrín navyše podľa českého ministerstva zdravia síce môže pomôcť pri znížení teploty a bolestí, ale nie je to liek na covid-19. Nie je ani vhodný pre deti do 12 rokov, u ktorých môže zriedkavo vyvolať komplikácie. Pôvodný status už zdieľalo viac ako desaťtisíc ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia