Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 14:34
Čas čítania 0:42
Eduard Starkbauer

Cestujúci z Južnej Afriky do Amsterdamu sú v karanténe. Mohli si priniesť omikron

Cestujúci z Južnej Afriky do Amsterdamu sú v karanténe. Mohli si priniesť omikron
Zdroj: Leif Niemczik/Unsplash/volně k užití
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Holandsko sa pridáva do zoznamu kraín, ktoré prerušujú dopravné spojenia s Južnou Afrikou.

Asi 600 cestujúcich čaká na výsledok analýzy v hoteli pri amsterdamskom letisku. Podľa informácií iDnes.cz pristáli dva lety leteckej spoločnosti KLM z Johannesburgu v holandskom hlavnom meste ešte v piatok. Odhady holandského ministerstva zdravotníctva pôvodne hovorili až o 85 podozreniach. Z nich sa napokon potvrdilo 61.

V dôsledku šírenia nového variantu koronavírusu omikron Holandsko prerušilo letecké spojenia s Južnou Afrikou. Všetci, ktorí sa z JAR aj napriek tomu dostanú do Holandska, budú musieť absolvovať testovanie aj povinnú karanténu.

Holandská vláda podľa vzoru iných európskych krajín sprísňuje aj vnútroštátne opatrenia. Od 17.00 do 5.00 h tak bude zatvorená väčšina obchodov, ako aj všetky reštaurácie a bary. Portál iDnes pripomína, že sprísnené nariadenia budú platiť minimálne tri týždne.

Štrajk sa netýka rýchlovlaku CAT obsluhujúceho medzinárodné letisko.
Štrajk sa netýka rýchlovlaku CAT obsluhujúceho medzinárodné letisko. Zdroj: TASR/AP

Omikron označujúci variant B.1.1.529 bol Svetovou zdravotníckou organizáciou oficiálne rozpoznaný len poslednú stredu. Okrem Južnej Afriky ho už evidujú aj v Botswane, Holandsku, Izraeli, Hongkongu a najnovšie aj v Nemecku.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Pre BBC potvrdil opodstatnenosť obáv z rýchleho šírenia infektológ Mike Tildesley z vedeckého inštitútu Spi-M v piatok. Obzvlášť alarmujúci je fakt, že len asi 24 % juhoafrickej populácie je plne zaočkovaných.

Domov
Zdieľať
Diskusia