Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2021, 18:06
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

V centre Paríža obmedzujú rýchlosť elektrokolobežiek na 10 km/h. V špeciálnych zónach budú spomaľovať automaticky

ZAUJÍMAVOSTI ELEKTROKOLOBEŽKY
Uložiť Uložené

Vo francúzskej metropole chcú týmto spôsobom bojovať proti nehodám a zrážkam s chodcami vo frekventovaných zónach.

V Paríži oddnes znižujú prevádzkovatelia služieb spoločne využívaných kolobežiek maximálnu rýchlosť z 20 na 10 km/h. Podľa denníka Le Figaro prišla iniciatíva po tlaku priamo od troch najväčších firiem: Lime, Dott a Tier.

Tie v spoločnom stanovisku píšu, že „pracujú ruka v ruke s tímami parížskej radnice na propagácii pokojného spolunažívania v meste (...) a spolunažívania rôznych spôsobov dopravy“.

Odporúčané
Žena zrazila mladú Talianku na elektrokolobežke a z miesta nehody ušla. Teraz čelí obvineniu zo zabitia z nedbanlivosti Žena zrazila mladú Talianku na elektrokolobežke a z miesta nehody ušla. Teraz čelí obvineniu zo zabitia z nedbanlivosti 27. júna 2021, 20:07

Parížski poslanci ešte v roku 2019 zakázali pre všetky kolobežky parkovanie i jazdu na chodníkoch. O 5 km/h znížili aj celoštátne platnú maximálnu rýchlosť z 25 km/h.

Pilotný projekt sa zameriava na tzv. „zóny so zvýšeným výskytom chodcov“. Ide o parky, záhrady, obchodné ulice, blízkosti škôl, kostolov či úradných budov. Radnica vytýčila celkovo 662 konkrétnych zón.

Kolobežky patriace súkromným platformám majú vstavané zariadenia na určenie polohy a v týchto zónach spomalia automaticky. Ich používatelia ich uvidia vyznačené priamo na mape v aplikácii. V niektorých výrazne frekventovaných zónach, ako okolie Eiffelovej veže či Montmartre, znížia rýchlosť ešte viac, len na priemernú rýchlosť chôdze, 5 km/h. Elektrokolobežky v súkromnom vlastníctve zatiaľ rýchlostne obmedzené nebudú.

Primátorka Paríža Anne Hidalgová je známa propagáciou udržateľnej dopravy. Od svojho nástupu do úradu v roku 2014 výrazne obmedzuje automobilovú dopravu. Aj vďaka jej krokom sa stali elektrické kolobežky preferovaným typom dopravy v meste na Seine. Masové používanie elektrokolobežiek sa však nevyhýba problémom. V júni dokonca zabila opitá turistka v Paríži na elektrokolobežke 31-ročnú ženu.

Odporúčané
Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš 19. apríla 2024, 14:00

Podľa štatistík spoločnosti najväčšej požičovne elektrokolobežiek na Slovensku, firmy Bolt, funguje ich systém spoločného používania v 16 mestách. Len od Boltu majú Slováci k dispozícii vyše 5 000 elektrických kolobežiek.

Domov
Zdieľať
Diskusia