Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2021, 9:29
Čas čítania 1:26
Viktor Kniš TASR

Lukašenko chce ruské rakety, ktorú sú schopné niesť jadrové hlavice. Prezradil, ako ich plánuje použiť

NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO
Uložiť Uložené

Lukašenko chce silnejšie rakety.

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko v sobotu vyhlásil, že by rád od Ruska získal niekoľko divízií mobilných taktických raketových systémov Iskander, ktorú sú schopné niesť jadrové hlavice. Uviedol to v rozhovore pre ruský spravodajský magazín Národná obrana.

Majú dostrel 500 kilometrov

Spresnil, že potrebuje „niekoľko divízií na západe, na juhu, nech sú tam a stoja“.
Vysvetlil, že systémy Iskander majú dostrel 500 kilometrov a môžu niesť konvenčné i jadrové hlavice, zatiaľ čo bieloruské systémy Polonez sú schopné zasiahnuť cieľ na vzdialenosť 300 kilometrov.


Agentúra Reuters pripomenula, že západne od Bieloruska sa rozprestierajú členské štáty EÚ Poľsko a Litva a na juhu Bielorusko hraničí s Ukrajinou, ktorej vzťahy s Ruskom sú v dlhodobej kríze pre podporu proruských separatistov zo strany Moskvy.
Lukašenko sa podľa Reuters nevyjadril, či viedol nejaké rozhovory s Moskvou o poskytnutí raketového systému Iskander.


Ruské ministerstvo obrany zatiaľ nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie.
Bielorusko a Rusko formálne tvoria zväzový štát a už roky vedú rozhovory o integrácii.
Začiatkom novembra prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko schválili vojenskú doktrínu zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Odobrili vtedy aj koncepciu migračnej politiky oboch krajín.


Štátny tajomník zväzového štátu Dmitrij Mezencev už predtým povedal, že nová vojenská doktrína umožní zvýšiť úroveň prepojenia obranných politík oboch krajín a primerane rýchlo sa adaptovať na zmeny vojensko-politickej situácie v regióne.

Domov
Zdieľať
Diskusia