Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2021, 18:05
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Záborskej prísny interrupčný zákon poslanci neschválili. Za schválenie boli Šeliga, Kotleba aj väčšina OĽaNO

NEWS ANNA ZÁBORSKÁ
Uložiť Uložené

Poslanci Národnej rady SR dnes hlasovali o interrupčnom zákone, ktorý predložila do parlamentu konzervatívna poslankyňa Anna Záborská.

Poslanci v parlamente neschválili prísny interrupčný zákon konzervatívnej poslankyne Anny Záborskej, ktorý mal skomplikovať ženám prístup k umelému prerušeniu tehotenstva. Za zákon hlasovali poslanci Sme rodina, OĽaNO a viacero extrémistických skupín vrátane kotlebovcov a odídencov z tejto strany. Sprísnenie interrupcií podporili aj Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. 

NR SR
Zdroj: NR SR

V rokovacej sále bolo v čase hlasovania 134 poslancov parlamentu, prvotný návrh poslanca Peter Cmoreja (SaS), aby sa o interrupciách vôbec nehlasovalo, podporilo len 52 poslancov. 

Počas hlasovania o pozmeňujúcich návrhoch po sebe poslanci kričali, nadávali si a osočovali sa nemiestnymi poznámkami. 

NR SR
Zdroj: NR SR

Cigániková chcela až 30 zmien, prešlo 0

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková predložila v diskusii k Záborskej zákonu 12 pozmeňujúcich návrhov, ktoré obsahovali 30 zmien. Pozmeňovacie návrhy Bittó Cigánikovej v parlamente neprešli.

Odporúčané
ANKETA: Mali by sa na Slovensku sprísniť pravidlá interrupcií? ANKETA: Mali by sa na Slovensku sprísniť pravidlá interrupcií? 30. novembra 2022, 19:00

Pozmeňujúce návrhy Anny Záborskej vo väčšine prípadov tesne prešli. Jej liberálne orientovaní kolegovia z klubu OĽaNO Andrej Stančík a Kristián Čekovský chceli pozmeňovacím návrhom vypustiť obmedzenia či reštrikcie a prijať iba tú časť návrhu, ktorá je zameraná na ekonomickú a sociálnu pomoc. Týka sa zavedenia osobitného príspevku pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Neúspešne. Čekovský počas hlasovania dával svojim kolegom z klubu signál, aby sa pri návrhoch Cigánikovej zdržali.  

Podľa návrhu zákona sa mala napríklad predĺžiť lehota na zváženie potratu zo 48 na 72 hodín, pôvodne to bolo 96 hodín.

Súčasťou návrhu bolo aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na umelé potraty.

Domov
Zdieľať
Diskusia