Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2021, 19:56
Čas čítania 1:55
Matúš Jaco

Bol som s Mekym na Abbey Road, čo je viac? (Stĺpček)

OSOBNOSTI HUDBA MIROSLAV MEKY ŽBIRKA
Uložiť Uložené

Miroslav Žbirka bol pre mňa skutočný hudobný frajer, ktorý sa na nič nehral.

Keď som zhruba v roku 1992 ako malé dieťa pravidelne poobede po škole „raboval“ otcovu zbierku platní v obývačke, jeden vinyl dostával vždy zabrať viac než ostatné.

Album Sezónne lásky mal na konci track, ktorý bol pre mňa iný ako všetky ostatné. Atlantída a jej finále s Mekyho hlasom vytočeným do najvyšších „poschodí“ mi spôsobovala opakované vlny zimomriavok. Cítim ich aj teraz, keď píšem tieto riadky, a zacítil som ich aj v momente, keď za mnou prišiel bývalý šéf a povedal: „Pôjdeš za Mekym na Abbey Road, nahráva tam album.

Miro Žbirka vtedy už dávno nepredával platinové albumy, no aj tak vypredával štadióny. Vnímal som ho ako jedného z posledných mohykánov svojej doby, ktorý stále hral, no nič viac som o ňom vtedy nevedel.

Všetko sa zmenilo v deň, keď nás čakal pred azda najslávnejším nahrávacím štúdiom sveta. V čapici, akú nosil John Lennon, a v rifľovej bunde nás privítal a hneď zavesil niečo v tom zmysle, že na recepcii musíme len tak prekĺznuť a do štúdia, kde zvyčajne platia pomerne prísne pravidlá vstupu, nás musí tak trochu „prepašovať“.

Domov
Zdieľať
Diskusia