Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 5:52
Viktor Kniš

Raperi sa chystajú do ringu. Čo na to vravia profi zápasníci a ľudia z MMA sveta?

ŠPORT MMA OKTAGON MMA RYTMUS SEPAR
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Odborníkov aj priamo MMA zápasníkov sme sa pýtali, či je podľa nich správne, že na Slovensku vznikla organizácia, ktorá bude v exhibičných zápasoch spájať známe tváre.

Najprv Rytmus či Moloch Vlavo, ale neskôr aj Separ alebo Majk Spirit nastúpia pred očami celého Slovenska do ringu, kde sa pobijú s rovnocennými protivníkmi.

Celebritné zápasy má na svedomí nová organizácia Fight Night Challenge (FNC), ktorá umožní amatérskym aj profesionálnym zápasníkom vybrať si bojové umenie a nastaviť si vlastné pravidlá boja. „Pôjde o zábavnú formu bojového podujatia, v ktorom nebudú žiadne limity, žiadne obmedzenia a pravidlá budú flexibilné,“ vysvetili v lete organizátor Marko Šebesta. 

Zakladatelia najväčšej organizácie Oktagon MMA o vzniku netradičnej konkurencie vedeli ako prví a sú radi, že s nimi FNC svoje kroky komunikuje. 

„Ako konkurenciu ich nevnímame, sme v kontakte a komunikujeme spolu. O všetkom vieme a navzájom si pomáhame. Československý trh je malý,“ hovorí Pavol Neruda – spoluzakladateľ organizácie Oktagon MMA. Napriek tomu si myslí, že to kolegovia pochádzajúci z eventovej brandže nebudú mať jednoduché. 

Stačiť im podľa Nerudu nebude ani pečiatka kvality od Spartakus Fight Gymu. Projekt FNC je totiž oficiálnym spojením agentúry Evency, ktorá v našich končinách organizuje najväčšie hudobné udalosti a spomínaného športového klubu SFG, pod ktorý sa podpisuje aj Attila Végh. „Presvedčiť budú musieť produktom,“ myslí si Neruda.

Attila Végh Rytmus
Zdroj: Instagram/Attila Végh
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo si Pavol Neruda myslí, že regulácia by svetu bojových športov vôbec nepomohla.
  • Aký môže mať projekt Fight Night Challenge dopad na mladých ľudí.
  • Ktorí zápasníci sa pobijú v prvom turnaji FNC.
  • Prečo si športový komentátor zameraný na MMA myslí, že spojenie so Spartakus Fight Gymom ešte nemusí byť zárukou kvality.
  • Čo si o zápasení raperov a ďalších známych osobností myslia profesionálni zápasníci ako Karol Ryšavý, Robo Pukač a Marek Bartl.

MMA rastie aj vďaka voľnosti na trhu

Prvú veľkú udalosť organizuje FNC ešte tento rok – po Vianociach budeme v ringu vidieť Rytmusa, Attilu Végha, Gábora Borárosa, Frayera Flexkinga, Čis T-ho, Molocha Vlavo a ďalších. Drvivá väčšina divákov uvidí zápasy cez platený stream, či pandemické pravidlá umožnia aj osobnú účasť fanúšikov, je ešte vo hviezdach.

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Na Slovensku a v Česku dnes môže ktokoľvek organizovať exhibičné, amatérske aj profesionálne bojové zápasy, čo je podľa Pavla Nerudu v poriadku. Slobodný trh je dnes výhodou bojových športov. Vznik regulačného úradu, ktorý by vydával povolenia a obmedzoval organizátorov by bol skôr nevýhodou.

A to aj poukázaním na to, ako to vyzerá v športoch ako futbal, ktoré takéto inštitúcie majú. „Som zástanca voľného trhu, akákoľvek regulácia nás ťahá späť do zastaralých štruktúr ostatných športov. Prehnane regulovať MMA nie je správne, nech vyhrá ten najlepší. Tento šport je veľmi moderný a dynamicky sa vyvíja aj vďaka voľnosti na trhu.“

Spoluzakladateľ najprestížnejšej organizácie Oktagon MMA, ktorá si vybudovala meno už aj na mape Európy, vníma každý kvalitný projekt ako nový potenciál na zlepšenie športového prostredia na Slovensku. „Mladé decká možno aj vďaka tomu šport chytí a dajú sa na MMA, judo, box alebo iný bojový šport,“ hovorí Neruda pre Refresher s tým, že sám má podobné skúsenosti z minulosti, keď začínala organizácia Oktagon MMA. 

pavol neruda
Zdroj: Oktagon MMA

Skalných fanúšikov to nepoteší

Športového komentátora a moderátora MMA zápasov Roberta Kmeťa informácia o vzniku projektu Fight Night Challenge neprekvapila. „Či je to dobré a či to niečo prinesie bojovým športom ako celku sa asi dozvieme neskôr,“ hovorí pre Refresher.

Odporúčané
UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? 12. apríla 2024, 14:30

Kmeťo už niekoľko týždňov pracuje ako PR manažér v organizácii Oktagon MMA, názory prezentované v článku sú však jeho osobnými dojmami, nie názormi spoločnosti, ktorú profesne zastupuje. 

Kmeťo zároveň vníma, že najskalnejších fanúšikov bojových športov mohla táto informácia vyrušiť a o to väčšie budú očakávania. „Neočakávam, že fanúšikovia, ktorí sledujú MMA dlhšie, by niečo podobné vítali s otvorenou náručou, takže organizátori to v tomto smere budú mať náročné. Sám som zvedavý na výsledok,“ hovorí. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105857 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako môžu reagovať na vznik novej organizácie reagovať skalní fanúšikovia MMA.
  • S čím môžu mať organizátori veľký problém.
  • Čo sa na bitkách známych osobností najviac pozdáva Karolovi Ryšavému.
  • Či takéto projekty skôr deformujú profesionálne prostredie alebo prinášajú do bojových športov viac peňazí.
  • Ako Refresheru opísali svoje pocity v súvislosti so zápasmi Rytmus a Separ
Domov
Zdieľať
Diskusia