Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2021, 6:25
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Mladá žena rozoslala viac ako 350 životopisov a absolvovala 40 pohovorov, kým si našla solídnu prácu. Dovtedy musela žiť u rodičov

NEWS MILENIÁLI PRÁCA
Uložiť Uložené

Dnes už má konečne prácu, po ktorej túžila.

Sophia Cheongová zložila štátnice v roku 2018. Študovala obchodný manažment, no neskôr v sebe objavila vášeň pre technológie. Začiatkom roka 2021 sa tak začala obzerať po práci, ktorá by jej otvorila dvere do sveta softvérových inžinierov.

Nebolo to med lízať, rozoslala doslova stovky životopisov, absolvovala desiatky pohovorov a zo všetkých strán počúvala rázne nie. Pre Buzzfeed opísala, ako sa cítila počas polročného zúfalého hľadania práce a čo jej najviac pomohlo prekonať ťažké obdobie.

Hľadať si prácu je robota na plný úväzok

Podľa Cheongovej je hľadanie si práce extrémne ťažké. „Hlavne ak nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti,“ povedala pre Buzzfeed. Mladých absolventov je na pracovnom trhu veľa a mladá dnes už inžinierka hovorí, že najhoršie bolo počuť, že hľadajú niekoho ešte lepšieho či skúsenejšieho.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Soph (@sophiacheong)

Prácu si hľadala pol roka a počas tohto obdobia musela žiť u rodičov. Tým sa síce vyhla finančnej tiesni, ale naďalej bola pod mentálnym tlakom. „Hľadanie ma vyšťavilo. Prihlasovať sa na pozície a chodiť na pohovory bolo ako práca na plný úväzok. Najlepší pocit nebolo ani to, keď ma všade odmietali.“ Jediné, po čom túžila, bolo dostať šancu.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Po 357 odmietnutiach a 40 osobných pohovoroch sa napokon dostala k dvom pracovným ponukám. Jednu z nich prijala a dnes už pracuje ako full stack inžinierka. O svoj doslova boj o prácu sa podelila na Linkedine, kde sa v komentároch zišlo mnoho ľudí s podobnými skúsenosťami.

Hovoria o tom, ako museli absolvovať aj desiatky pohovorov a rozoslať stovky životopisov, aby našli prácu snov. Cheongová vraví, že jej v tom najviac pomohlo nastavenie hlavy. Vedela, že toto hľadanie je tým najťažším krokom a potom to už bude lepšie. Navyše si pripomínala, že stačí, aby zázračné slovo „áno“ počula len raz.

Domov
Zdieľať
Diskusia