Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2021, 18:04
Čas čítania 0:35
Jakub Paulík TASR

Odtlačky prstov v občianskych preukazoch pre Slovákov nad 12 rokov. Kedy ich môžeme očakávať?

ZAUJÍMAVOSTI OBČIANSKY PREUKAZ
Uložiť Uložené

Navrhované občianske preukazy majú byť bezpečnejšie.

Nové občianske preukazy by mohli na Slovensku podľa návrhu novely zákona obsahovať odtlačky prstov či tvár v biometrickej podobe. Tieto údaje by sa mohli zapisovať do elektronického čipu. Návrh novely ministerstvo vnútra predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Povinnosť týkajúca sa odtlačkov prstov by platila pre ľudí nad 12 rokov. Podľa návrhu by mohol byť zákon účinný od 1. mája 2022.

Odporúčané
Pandémia zatriasla aj prenájmami cez Airbnb. Oplatí sa kupovať nehnuteľnosti na krátkodobý prenájom? Pandémia zatriasla aj prenájmami cez Airbnb. Oplatí sa kupovať nehnuteľnosti na krátkodobý prenájom? 22. októbra 2021, 14:30

„Vzhľadom na povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov pri podaní žiadosti sa zo zákona vypúšťa možnosť podať žiadosť o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu ministerstva vnútra,“ informoval predkladateľ návrhu. Pri žiadosti by teda musel byť občan osobne prítomný.

Ďalším návrhom je zavedenie kódu na odblokovanie zablokovaného bezpečnostného osobného kódu. Ministerstvo vnútra by chcelo tiež určiť, kto nemusí platiť poplatky za vydanie občianskeho preukazu.

Novela vznikla v reakcii na nariadenie o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Európskej únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom.

Domov
Zdieľať
Diskusia