Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2021, 14:30
Čas čítania 8:43
Tímea Krauszová

Potrestajú ma za to, že svojej dcére verím? pýta sa matka transženy Charlotte. V parlamente rokujú o obmedzení práv LGBT ľudí

Potrestajú ma za to, že svojej dcére verím? pýta sa matka transženy Charlotte. V parlamente rokujú o obmedzení práv LGBT ľudí
Zdroj: Se svolením Charlotte
REFRESHER LGBT+ POLITIKA RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Rodičia LGBT ľudí sú pobúrení a majú strach o životy a zdravie svojich detí. Nerozumejú, prečo sa vôbec queer téma politizuje.

So šikanou, s pokrikovaním na ulici či nadávkami sa LGBT ľudia stretávajú od detstva. Charlotte, transrodová mladá Slovenka, to zažila v škole aj zo strany učiteľov a stáva sa to, aj keď je v sprievode svojej mamy Aleny. Raz si chalani z ich mesta vytvorili facebookovú skupinu, kam ju pridali a potom pridávali príspevky o tom, že Charlotte treba zabiť.

Dve deti pani Beáty, obe homosexuálne, si takisto odskákali svoje. Dcéra sa radšej odsťahovala zo Slovenska, syn sa bojí svojho frajera chytiť na ulici za ruku. Nenávistné prejavy si zažili aj v sprievode rodičov, zdá sa, že homofóbov nezastaví nič.

Komunita LGBT+.
Komunita LGBT+. Zdroj: Unsplash/Ian Taylor

Po novom sa opäť angažujú aj v parlamente. My sme zisťovali, ako by sa návrhy zákonov, ktoré sa týkajú zákazu LGBT tém, týkali členov queer komunity. Podľa expertov ide o obmedzenie ľudských práv, podľa utrápených rodičov to má potenciál zničiť ich deťom a im podobným ľuďom život.

Odporúčané
Príbehy žien, ktoré prišli o dieťa: Všade mi z bilbordov odkazujú, že som zavraždila svoje dieťa Príbehy žien, ktoré prišli o dieťa: Všade mi z bilbordov odkazujú, že som zavraždila svoje dieťa 8. októbra 2021, 16:30

Návrhy zákona predložili odídení kotlebovci (Štefan a Filip Kuffovci, Miroslav Urban, Eduard Kočiš), pridali sa k nim Martin Čepček a Ján Podmanický. Štyri z nich sú priamo inšpirované orbánovskou homofóbnou agendou.

Navrhovali zakázať informovať o LGBT témach na základných a stredných školách (ani v rámci prednášok externých organizácií). LGBT témy by sa nesmeli objaviť ani v telke či v rádiu v čase, keď ich sledujú ľudia pod 18 rokov, spadli by do rovnakej kategórie ako násilie a porno.

Rodičia by zároveň museli chrániť rodovú identitu určenú pri narodení, na čo by dohliadala aj sociálka. Jeden návrh chcel zakázať vyvesiť dúhovú vlajku a akýkoľvek iný symbol, ktorý nie je oficiálnym symbolom Slovenska, EÚ alebo iných štátov a medzinárodných organizácií.

Dva návrhy, jeden z nich ústavný, chceli zakázať zmenu pohlavia. Okrem toho by pribudlo do definície rodičov spojenie otec muž a matka žena, čím by sa úplne znemožnili rodičovské práva LGBT ľudí.

Obmedzenie prístupu informácií by sa týkalo aj online výstupov na Slovensku. Texty podobné tomuto článku by sme zrejme v redakcii boli nútení označiť ako mládeži neprístupné vzhľadom na obmedzenie informácií pre deti do 18 rokov.

Ani jeden z týchto návrhov parlamentom neprešiel, poslanci o nich hlasovali 26. októbra 2021. S rodičmi sme sa rozprávali v čase, keď členovia iniciatívy Združenie rodičov a priateľov LGBT o návrhoch hovorili s médiami.

Odporúčané
Kto sú nebinárni ľudia, za akých sa označujú aj Demi Lovato? Je to výmysel modernej doby alebo ich skutočná identita? Kto sú nebinárni ľudia, za akých sa označujú aj Demi Lovato? Je to výmysel modernej doby alebo ich skutočná identita? 21. októbra 2021, 16:30

Homosexualita je terčom

Obe matky, s ktorými sme hovorili, sa zhodli vo viacerých bodoch. Jedným z nich je pocit, že v parlamente budú rokovať o veci, ktorá sa priamo poslancov netýka. Cítia sa ohrozene a boja sa o svoje deti. Byť gayom na Slovensku je ako neustále nosiť terč na chrbte, a ak nemáš šťastie na homofóbov na ulici, nájdeš ich v parlamente.

LGBTQ
Zdroj: Instagram/lucia_na6545

Beáta Klenová je matkou dvoch detí, má syna a dcéru. Obaja sú homosexuálni. Jej deti mali odlišný coming out, ale obrovské šťastie na rodinu, ktorá z toho nerobila haló. Rodičom sa priznali až po strednej škole a prvotných pokusoch najskôr zapadnúť do heterosexuálnych prvých vzťahov.

Prvý bol chlapec, prvorodený. „Keď syn priviedol svojho prvého frajera, nijak som to neriešila. Už som to tušila predtým,“ povedala nám. Na rozdiel od syna však pri dcére nemala ani potuchy, že je lesbička, a prekvapilo ju, keď jej to povedala.


Stalo sa to pri ceste na nákupy v aute, dcéra vtedy prišla z Bratislavy domov na víkend. „Len tak som sa opýtala, či má frajera. Povedala, že nie. Neviem, prečo mi napadlo opýtať sa, či má frajerku, na čo povedala, že áno,“ porozprávala nám so smiechom. Ako rodičia pociťovali po coming oute predovšetkým strach: podľa slov pani Beáty báli sa najmä o bezpečnosť svojich detí a o to, aký bude ich život.

Odporúčané
Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor 21. marca 2021, 9:30

Príbuzní sa chvália heterodeťmi

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104933 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reagovalo okolie na to, že má pani Beáta homosexuálne deti.
  • Čo si myslí o návrhoch zákonov a prečo by mohli reálne ublížiť jej deťom.
  • Ako sa na návrhy pozerá matka transrodovej dcéry.
  • V čom sa exkotlebovci inšpirovali Viktorom Orbánom a jeho homofóbnymi zákonmi.
  • Čo si o návrhoch myslí expert na ľudské práva a prečo neuspeli v parlamente.
Domov
Zdieľať
Diskusia