Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2021, 16:30
Čas čítania 9:38
Tímea Krauszová

Príbehy žien, ktoré prišli o dieťa: Všade mi z bilbordov odkazujú, že som zavraždila svoje dieťa

Príbehy žien, ktoré prišli o dieťa: Všade mi z bilbordov odkazujú, že som zavraždila svoje dieťa
Zdroj: Reuters/Evelyn Hockstein
REFRESHER INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA O VZŤAHOCH A LÁSKE
Uložiť Uložené

Nerozumiem, koho má Záborskej návrh chrániť, povedala pre Refresher žena, ktorá prišla o dieťa v dôsledku spontánneho potratu dvakrát. Celým kolotočom si musela prejsť sama a za vlastné.

Najmenej je v chaose posledných dní počuť práve ženy, ktorých sa nielen zákon Anny Záborskej na „pomoc tehotným ženám“, ale celá protipotratová kampaň Kresťanskej únie týka. Tie, ktoré už interrupcie prežili a ktorým poznačili život. S dvomi takými ženami sme sa rozprávali v našej redakcii.

Opísali nám, ako prebiehali ich spontánne potraty, ako vnímajú nový návrh zákona a v čom by radšej vo svojej situácii uvítali pomoc. Kvôli ochrane ich súkromia neuvádzame ich mená.

Článok je súčasťou série textov o vzťahoch a láske v rôznych podobách. Venujeme sa v nej aj otázkam rodičovstva, vzťahom s deťmi, vzťahom medzi kamarátmi aj tým partnerským. Rozoberáme aj neveru, manželstvo či netradičné vzťahové usporiadania. Klikni sem, ak si chceš prečítať všetky články v sérii.
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo je spontánny potrat a ako často k nemu na Slovensku dochádza.
  • Ako prebieha a aké majú ženy zdravotné možnosti.
  • Či by naozaj museli ženy čakať štyri dni na zákrok.
Odporúčané
Príbehy Sloveniek, ktoré šli na potrat: Pravidelne som brala antikoncepciu a použili sme aj kondóm, no aj napriek tomu sa to stalo Príbehy Sloveniek, ktoré šli na potrat: Pravidelne som brala antikoncepciu a použili sme aj kondóm, no aj napriek tomu sa to stalo 14. júna 2020, 12:26

A toaleťák máte?

Jedna z mladých žien, ktoré s nami hovorili, je z návrhu zákona sklamaná. Nerozumie, prečo politici riešia interrupcie a nie zlyhávajúce školstvo či zdravotníctvo. „Prečo si niekto na tomto prihrieva politickú polievočku pod rúškom nejakého náboženstva, keď sme zvrchovaný štát?“ pýta sa nás v reakcii na zmienku o novele zákona. „Nikomu nie je nič do toho, čo sa deje v mojej maternici. Nerozumiem, prečo by to vôbec mala byť politická téma.“

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Reuters/Evelyn Hockstein

Jej príbeh vykresľuje podmienky, za akých dnes ženy na interrupcie chodia: nebolo to samopašné rozhodnutie z lenivosti alebo pre udržanie komfortu. Tehotenstvo plánovala a na dieťa sa s manželom tešili. „Na prelome 9. a 10. týždňa som však začala mať zvláštne bolesti a trochu špiniť,“ povedala nám.

Keď s tým zašla k lekárovi, dozvedela sa, že sa to občas stáva. „Vraj nemám stresovať, ale ísť domov a byť v pokoji. Bol piatok, počas víkendu sa mi stav zhoršoval. Manželovi sa to nezdalo a v sobotu ma vzal na pohotovosť.“

Odporúčané
Poľský Vogue bojuje za práva žien v interrupčných otázkach. Nahá modelka na obálke žiada slobodu v rozhodovaní Poľský Vogue bojuje za práva žien v interrupčných otázkach. Nahá modelka na obálke žiada slobodu v rozhodovaní 24. novembra 2020, 13:41

Tam jej urobili sonografické vyšetrenie, no nemali odozvu srdiečka. Neboli si tým však istí, povedali jej, že majú zastarané zariadenie a nedá sa naň úplne spoľahnúť. V pondelok mala ísť za svojím gynekológom. „V nedeľu už bolo krvácanie masívne a mala som veľké kŕče. Šla som na pohotovosť druhýkrát a skonštatovali, že ide o spontánny potrat.“ Rovno si ju tam nechali cez noc. Dostala oxytocín (na spustenie pôrodu), nemohla ani jesť a piť, keďže by pre možné komplikácie kedykoľvek mohlo dôjsť ku kyretáži, teda ku chirurgickému zákroku v úplnej anestézii.

Samovoľný potrat sa na Slovensku rieši chirurgicky (tzv. kyretáž alebo čistenie, ide o odstránenie dutiny maternice) alebo vyčkávaním (čaká sa na to, kým sa plod z tela sám vyplaví, prípadne sa tomu pomôže podaním hormónu oxytocínu, ktorý spúšťa pôrod).

„Povedala som, že keď sa to prirodzene začalo, nech sa to samo aj skončí. Myslela som si, že to bude pre mňa lepšie, nechcela som ísť do invazívneho zásahu.“ Podpísala teda reverz, šla domov a čakala ďalej. Najhoršou spomienkou na noc v nemocnici je, že musela počúvať prebiehajúce pôrody vo vedľajších miestnostiach. Umiestnili ju totiž na rovnaké oddelenie, takže zatiaľ čo jej telo sa od dieťaťa bolestivo odlučovalo, vedľa sa rodili ďalšie bábätká. Dodnes nerozumie, prečo je možné v zdravotníctve fungovať takto poddimenzovane a necitlivo, najmä v nemocnici v hlavnom meste.

V priebehu týždňa krvácanie ustalo, no na sliznici maternice ostali prichytené zvyšky plodu. Kyretáži sa teda nevyhla, no viac než zákrok ju traumatizoval prístup personálu. „Ešte vo dverách sa ma pýtali, či som si priniesla vlastný toaleťák a príbor. Povedali mi, že aj na záchod mám chodiť aj s kabelkou, lebo sa tam vraj kradne. Keď som vošla do izby, na posteli sedel holub. Sestričky mi povedali len toľko, že ony občas vletia, nech ho odoženiem.“ 

Odporúčané
Juraj a Martina majú otvorené manželstvo: Nemonogamia je v úprimnom vzťahu zábava. Vyvoláva väčšiu romantiku a zvyšuje libido Juraj a Martina majú otvorené manželstvo: Nemonogamia je v úprimnom vzťahu zábava. Vyvoláva väčšiu romantiku a zvyšuje libido 19. februára 2024, 16:30

Vtedy už vedela, že to chce mať rýchlo za sebou, a nechcela v nemocnici tráviť viac času, než bolo potrebné. Zákrok bol rýchly a pochvaľuje si lekára a asistentov pri zákroku; podľa jej slov boli citliví a empatickí. Celkový zážitok z nemocnice v nej však zanechal takú stopu, že keď znovu otehotnela, rodiť šla za vlastné peniaze do súkromnej nemocnice.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Nikoho interrupcie nebavia

Ani jedna z dvoch žien, s ktorými sme hovorili, potratiť nechcela. Nemali však na výber, príroda si vybrala sama. Ani jedna z nich nechápe, čo sa to v parlamente posunulo do druhého čítania. Nevidia, ako by to pomohlo im a ďalším ženám, ktoré stoja pred voľbou, či ísť alebo nejsť na interrupciu. Nemať takú voľbu však podľa nich neprichádza do úvahy.

Na snímke aktivistky na tichom proteste proti navrhovanému zákonu strany ĽSNS o interrupciách počas 33. schôdze Národnej rady SR 13. júna 2018 v Bratislave.
Na snímke aktivistky na tichom proteste proti navrhovanému zákonu strany ĽSNS o interrupciách počas 33. schôdze Národnej rady SR 13. júna 2018 v Bratislave. Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104374 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prežila naša respondentka nie jeden, ale dva potraty po sebe.
  • Ako sa teraz pozerá na možné budúce tehotenstvá.
  • Koľko žien na Slovensku chodí na potraty a koľké z nich majú spontánny potrat.
  • Ako prebieha spontánny potrat a prečo ho ženy nemôžu vždy len prečkať doma.
  • Čo konkrétne by v praxi zmenil návrh Anny Záborskej, ak by ho parlament schválil.
Domov
Zdieľať
Diskusia