Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
2. októbra 2021, 12:30
Čas čítania 4:51
Ema Stanovská

Ľudia nemajú ísť po práci do obchodu, ale na drink, vraví majiteľ pojazdných kaviarní Pán Králiček, ktorý otvára vínový bar After

Ľudia nemajú ísť po práci do obchodu, ale na drink, vraví majiteľ pojazdných kaviarní Pán Králiček, ktorý otvára vínový bar After
Zdroj: Šuvada visual adventure
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Fungujeme v režime OTP. Nájdu sa aj ľudia, ktorí nám vynadajú, že si dovoľujeme zasahovať do ich ústavných práv,“ povedal pre Refresher Martin Králik, ktorý vlastní už dve kamenné prevádzky.

Martin Králik síce nikdy nemal ku káve blízko, no v roku 2012 sa mu podarilo rozbehnúť „voňavý“ biznis na troch kolesách, bez ktorého si dnes mnohí Bratislavčania nevedia predstaviť deň. Založil prvú sieť pojazdných kaviarní Pán Králiček a neskôr aj kamennú prevádzku Priestor, ktorá má svoje stále miesto pri autobusovej stanici Nivy.


Po deviatich rokoch v kávovom biznise sa však Martin rozhodol rozbehnúť niečo, čo je z trochu iného súdka – vínový bar. Ak si pravidelný návštevník Priestoru, nemusíš dlho hľadať. Nájdeš ho totiž rovno oproti. Otvoriť bar však neplánoval – priestor oproti jeho kaviarni sa totiž uvoľnil, a tak „hrozilo“, že ho zaberie nová konkurencia.


„Raz mi náš dodávateľov koláčov povedal, že tie priestory sú na odstúpenie a prevádzkovateľ ich chce ponúknuť známej sieti kaviarní. Prirodzene som nechcel, aby bola tak blízko konkurencia, a tak som sa ozval na inzerát. Vyšlo to a vzal som to ešte s jedným spoločníkom, bývalým kolegom z Erste Group,“ hovorí Martin, ktorý popri gastrobiznise pracuje v spomínanej bankovej spoločnosti.

after
Zdroj: Šuvada visual adventure


Miesto mali, no nad konceptom museli chvíľu uvažovať. „Chceli sme spraviť niečo, čo je nám srdcu blízke. Premýšľali sme nad palacinkárňou aj bistrom, no keďže tu nie je priame odvetrávanie ani kuchyňa, napokon sme vymysleli vínový bar. Nie je to čisto vináreň ani piváreň, je to taký zdravý mix,“ vraví Martin.

Bývalá herňa

Na prvý pohľad sú priestory baru pomerne skromné, nachádzajú sa na prízemí bytového domu. Pri vstupe ti padne do oka veľký betónový bar, tmavomodré barové stoličky, z ktorých máš výhľad na ulicu, a veľké neónové áčko na stene. Klenotom prevádzky sú elegantné nerezové tanky. Ak zapojíš dostatok fantázie, možno ucítiš ľahký vánok dvadsiatych rokov minulého storočia.

after
Zdroj: Šuvada visual adventure


Priestory baru však nemajú veľmi vznešenú históriu – v skutočnosti tu bola desať rokov herňa. Tak to aj vyzeralo, keď tam Martin prvýkrát vkročil. „Ten priestor bol zanedbaný, špinavý a rozbitý. Po stavebnej stránke sme ho potrebovali kompletne vyčistiť a vybúrať,“ spomína. „Spolupracovali sme s rovnakým architektom, ktorý pracoval aj na Priestore. Na všetko dozeral veľmi striktne. Zrejme ešte budeme zopár vecí dorábať.“


Keďže priestory prerábali počas pandémie koronavírusu, riešili najmä problémy s dodávateľmi a rastúce ceny materiálov. „Firma, ktorá vyrábala vitrínu, nám každý mesiac hovorila, že cena nerezu ide hore každé dva týždne a už treba objednávať. Premiestňovali sme tiež vchodové dvere, lebo boli otočené mimo ulice. Museli sme kvôli tomu vyzbierať podpisy od obyvateľov zo siedmich vchodov, čo je nadľudská úloha samo osebe a počas korony to bolo o to náročnejšie.“

after
Zdroj: Šuvada visual adventure


„V neposlednom rade bolo treba vyskladať tím, čo bola takisto poriadna výzva. Nájsť ľudí v gastre je extra náročné, pretože ľudia v tomto segmente už nechcú veľmi pôsobiť,“ dopĺňa majiteľ obľúbených kaviarní na kolesách.

Ležiak i negroni

Ponuka kaviarne je postavená na regionálnych vínach, predovšetkým z Malých Karpát a Rakúska. V tankoch nájdeš dve biele a jedno červené víno, k dispozícii sú však aj čapované vína a prosecco, ktoré si môžeš zobrať so sebou. 

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Ponuku vín zostavil pre wine bar After Martin Motáček, ktorý vlastní modranské vinárstvo Tri hony. „Myslím si, že čím je vinárstvo väčšie, tým má vinár menší dosah na to, akú má víno chuť,“ hovorí Martin Králik. „Preto pre nás vybral menších, menej známych vinárov, najmä z Pezinka a Modry, ktorí majú fakt dobré vína.“ 

after
Zdroj: Šuvada visual adventure

Sám Martin Králik však víno pije len občas – na chuť, v menších množstvách. Po káve je totiž jeho srdcovkou pivo. Preto si v novom bare na svoje prídu aj milovníci ležiakov, ktorým tu načapujú jedenástku z českého Jarošovského pivovaru.

„Medzi slovenskými výrobcami je veľmi náročné nájsť poctivý ležiak, všade ponúkajú len ipy a ale. Ja osobne mám najradšej čistý ležiak, ktorý má dobrú, konzistentnú chuť. Nevravím, že Slováci nevyrábajú dobré ležiaky, ale až pri Jarošovskom pivovare sme si povedali: toto je ono,“ vraví Martin a dodáva, že jeho výhodou je, že nie je ťažký ako dvanástka ani vodový ako „desina“, takže ostaneš „fresh“, aj keď z neho vypiješ o čosi viac.

Okrem pív a vín podnik ponúka aj štyri miešané drinky, ktoré bude obmieňať podľa ročného obdobia. Momentálne si môžeš objednať klasiky ako negroni, Moscow mule, skinny bitch a gin s tonikom. K dobrému vínu či drinku patrí, samozrejme, aj snack – dostaneš tu napríklad sendviče a syry.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104137 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto bude podľa Martina tvoriť klientelu After baru.
  • Či s novým barom pôjde do ulíc rovnako ako s Pánom Králičkom.
  • Prečo sa počas druhej vlny pandémie rozhodol rozdávať kávu zadarmo a či sa mu to vyplatilo.
  • Ako jeho kávový biznis ovplyvnila pandémia.
  • Prečo sa nebojí rozbiehať nový podnik v čase tretej vlny.
Domov
Zdieľať
Diskusia