Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2021, 14:44
Čas čítania 1:04
Viktor Kniš

Jeden z autorov covid automatu: Núdzový stav a zákaz vychádzania sú riešením aj v tretej vlne

NEWS COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Núdzový stav zatiaľ odmietajú predseda vlády aj minister zdravotníctva. Regióny však upozorňujú, že bez neho nevedia zakázať vychádzanie v bordových okresoch.

Podľa epidemiológa Martina Pavelku by bolo zavedenie núdzového stavu a následne aj zákazu vychádzania riešením, ako spomaliť šírenie vírusu v tretej vlne. „Hlavný cieľ je zákaz stretávania sa a to sa dá len cez zákaz vychádzania. Ak ľudia nemajú kam po práci ísť, idú domov a znižuje sa riziko šírenia infekcie,“ vysvetľuje Pavelka pre TV Markíza ako jeden z autorov covid automatu. 

Samotný farebný systém obsahuje v rámci horších fáz (bordová, čierna) odporúčanie, aby v jednotlivých okresoch zaviedli samosprávy zákaz vychádzania vo večerných hodinách. Tie však nemajú takúto právomoc, aj keď im minister zdravotníctva nedávno odkázal, aby využili tzv. všeobecné záväzné nariadenia. Momentálne zavedenie núdzového stavu odmieta ako minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, tak aj predseda vlády Eduard Heger. Ani jeden z nich ho ani nepredpokladá.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú v právomoci maximálne skrátenie hodín prevádzok.  

Pavelka upozorňuje, že aj vládni lídri v iných krajinách pochopili potrebu prísnejších opatrení, keď videli vážne dosahy na ľudské zdravie. 

Martin Pavelka
Zdroj: archív Martina Pavelku

Aj primátori a starostovia vyzývajú vládu, aby pristúpila k zavedeniu núdzového stavu, pretože je to pre nich jediná možnosť, ako v okresoch so zlou pandemickou situáciou vynútiť nočný zákaz vychádzania. 

Odporúčané
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky 24. novembra 2021, 17:07

„Nevyhnutným predpokladom podľa našej súčasnej právnej úpravy na to, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným na také rozhodnutie v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu je vláda SR,“ uvádza sa v stanovisku Únie miest Slovenska s tým, že kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h a prevádzkového času podnikov preto obce nemajú ani v prípade zhoršenej epidemickej situácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia