Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2021, 18:30
Čas čítania 4:00
Dominik Vetrák

RECENZIA: Polnočná omša

RECENZIA: Polnočná omša
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY MIDNIGHT MASS
Uložiť Uložené

Midnight Mass mal potenciál stať sa hororovým seriálom roka. Nakoniec sme však sklamaní.

Mike Flanagan (celovečeráky Hush, Gerald’s Game, Doctor Sleep) natočil pre Netflix už dva seriály – Haunting of Hill House a Haunting of Bly Manor. Ten prvý je na tom kvalitatívne najlepšie, no a tak všetci dúfali, že jeho tretí seriál s názvom Midnight Mass (Polnočná omša) sa kvalitatívne zase priblíži k Hill House. Bohužiaľ, nestalo sa. Ale pekne po poriadku.

Dej sa zameriava na izolovanú komunitu ľudí na ostrove. Táto komunita sa stáva svedkom nadprirodzených javov a udalostí po tom, čo na ostrov dorazí mysteriózny kňaz ako náhrada za ich predošlého, starého farára. Ten nový dokáže postaviť na nohy ochrnuté dievča a vďaka jeho prítomnosti sa začne zlepšovať aj zdravotný stav všetkých, ktorí chodia na omše. Kto je tento záhadný farár a ako robí to, čo robí? 

Odporúčané
RECENZIA: Kena: Bridge of Spirits je hra, ktorá ťa zahreje pri srdci a donúti ťa kúpiť si PS5 RECENZIA: Kena: Bridge of Spirits je hra, ktorá ťa zahreje pri srdci a donúti ťa kúpiť si PS5 25. septembra 2021, 10:30

Odpovede na tieto otázky sa pokúsi získať aj Riley Flynn, trestanec, ktorý opitý spôsobil autohaváriu a zabil tak nevinné dievča. Riley sa po 4 rokoch dostane von na podmienku, vráti sa k rodine na ostrov, no netuší, čo so životom ďalej. Nemá čo robiť, pre koho žiť a nevie nájsť význam v tom, aby dýchal aj ďalší deň. Nie je to však samovrah, a tak sa skôr pretĺka ostrovom a postupne čoraz viac konverzuje s tajomným farárom.

Midnight Mass je seriál plný náboženstva, viery, citácií z Biblie a dialógov, ktoré sa opierajú o vieru v Boha a Sväté písmo. Zameriava sa na viacero vedľajších postáv, z ktorých niektoré žijú podľa toho, čo káže Boh a Biblia, iní sú zase ateisti. Avšak aj medzi „pravými veriacimi“ sa nájdu zlí, ozaj odporní ľudia. Dôkazom toho je mníška Bev (fantastická Samantha Sloyan).

Tá svoje neľudské a neempatické správanie, manipulatívnosť a túžbu po moci skrýva za náboženské činy. Bibliu a náboženské odkazy si vykladá tak, aby odôvodňovali akékoľvek jej činy, či už ide o vraždy, klamstvá, rozhodovanie o tom, kto prežije, a podobne. Je xenofóbna rasistka a jej herečka podala famózny výkon, takže mníšku znenávidíš viac ako Joffreyho z Game of Thrones.

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Išlo však o vyložene otravnú postavu, ktorej každý zobal z ruky a bolo jedno, aké nezmysly tvrdí. Nikto sa jej nepostavil a pôsobilo to príliš nedôveryhodne a neautenticky. V realite by zlomyseľnosť a falošnosť takéhoto človeka okamžite každý odhalil, no v Midnight Mass má niečo, čo sa nazýva plot armour. Je teda chránená pred všetkým logickým a nebezpečným, keďže má v deji ešte nejakú úlohu.

Podobne je to azda so všetkými postavami v seriáli. Urobil nejaký veriaci nemorálne rozhodnutie alebo prelial krv? Jednoducho si ohol Bibliu tak, aby ho to ospravedlnilo. Žiadna z postáv tak necítila výčitky svedomia a nemusela bojovať s vlastnými démonmi. Keď sú záporáci zbavení akýchkoľvek bariér takto lacno, stráca sa napätie a ich charakter sa stáva prázdnym.

Jedinou svetlou výnimkou bol samotný farár Paul, avšak aj jeho motivácie nám tvorcovia odhalili až v poslednej časti a ani potom ich nedokázali dostatočne rozvinúť a prehĺbiť jeho charakter. Rozhodne šlo o najlepšiu a najzaujímavejšiu postavu v seriáli, a to hlavne pre jej správanie a motivácie, no práve týmto aspektom jeho postavy sme sa venovali najmenej. 

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Často zvykneme v recenziách písať, že na film či seriál sa dobre pozerá. V tomto prípade by sme však tak trochu klamali. Na Midnight Mass sa totiž dobre pozerá len občas. Najmä vtedy, keď sa stretne skvelý spôsob rozprávania príbehu, kvalitná práca s kamerou a miestami vynikajúci strih, no tých momentov je menej ako tých, ktoré ťa vôbec nezaujmú.

Časom nás začali otravovať aj všetky tie citáty z Biblie a argumentovanie v akejkoľvek situácii tým, že je to jednoducho v súlade s Božím učením. Okrem znalosti Biblie tak tvorcovia nemuseli podložiť názory a rozhodnutia niektorých postáv žiadnym logickým vysvetlením. 

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Jediné scény spojené s náboženstvom, ktoré nás bavili, boli tie s hercom Hamishom Linklatererom (nový farár otec Paul). Hamish predviedol v rámci seriálu bezvýhradne najlepší herecký výkon spomedzi všetkých svojich kolegov. Jeho omše boli strhujúce a jeho monológy sa divákovi vryli do podvedomia. Svoje náboženské prejavy dokázal predať takým spôsobom, že dávali zmysel aj ateistovi.

V mnohých prípadoch za to môže aj fakt, že rozprával neortodoxným štýlom a dokázal sa s ľuďmi rozprávať otvorene aj mimo klasických náboženských mantinelov. Vďaka tomu pôsobil ako spoľahlivý človek s túžbou pomáhať, nielen ako farár s klapkami na očiach, ktorý nedokáže vnímať svet okolo taký, aký je. 

Bohužiaľ, to nestačí. Ostatné postavy nie sú veľmi zaujímavé a seriál ťahá dopredu hlavne dej a mysteriózna zápletka, ktorá sa podarila. Je však podľa nás až príliš natiahnutá a rozhodne by sa celému seriálu hodilo, keby bol o nejaké dve hodiny kratší.

Miestami sa seriál snaží staviť na psychologickú štúdiu postáv, problémom však je, že postavy sú nezaujímavé, nie sú ničím výnimočné a niekedy v deji ani nemajú pevné miesto. Dôkazom je prvá epizóda, ktorá sa sčasti zameriava na tínedžerov na ostrove, len aby ich v podstate až do samého konca úplne ignorovala. 

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Midnight Mass má hororové prvky, samotného hororu je však veľmi málo. Flanagan sa ťa nesnaží vystrašiť ľakačkami z tmy, skôr sa zameriava na hrôzu v ľuďoch a ich činy, ktoré sa ti nepekným spôsobom dokážu dostať pod kožu. Nie je to však dostatočne mrazivé, skôr to vyústi v tvoju nenávisť voči postavám a gúľanie očami nad ich správaním.

Midnight Mass má zaujímavú premisu a pútavý mysteriózny príbeh. Odohráva sa v originálnom a sviežo pôsobiacom ostrovnom prostredí s vynikajúcou atmosférou. V niektorých momentoch ťa poteší skvelou kamerou a réžiou, ktorá sa opiera o kvalitné herecké výkony. Bohužiaľ, dej je až príliš pretiahnutý a zameranie na charakter postáv nie je práve najšťastnejšie, keďže tie postavy za tvoj čas ani veľmi nestoja. 

Neponúka dostatok hororových momentov a atmosféry pre priaznivcov tohto žánru a na druhej strane neuspokojí ani tých, ktorí sa tešili na psychologickú drámu o problémových ľuďoch. Ako sme však písali vyššie, dej a postava mladého farára sú dostatočné na to, aby ťahali celý seriál dopredu, vďaka čomu budeš zvedavý, ako sa to skončí.

Záverečná epizóda bola fakt podarená, a keby to celé bolo o nejaké dve hodiny kratšie, boli by sme spokojnejší. Takto sa však nedokážeme donútiť udeliť Midnight Mass viac ako šesť bodov z desiatich.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia