Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2021 o 10:30
Čas čítania 5:14
Dominik Vetrák

RECENZIA: Kena: Bridge of Spirits je hra, ktorá ťa zahreje pri srdci a donúti ťa kúpiť si PS5

TECH KENA: BRIDGE OF SPIRITS
Uložiť Uložené

PS5 má úžasné obdobie.

Recenzovaná verzia: PS5

Kena: Bridge of Spirits je debutový titul štúdia Ember Labs, ktoré v minulosti vytváralo krátke animované filmy. Svoje skúsenosti pretavilo do vytvorenia nádherných príbehových animácií, ktoré ti pohladia dušu a vyčaria na tvári úsmev.

Kena mala pôvodne vyjsť ešte v roku 2020, tvorcovia však projekt niekoľkokrát odložili, aby ho dotiahli k dokonalosti. Išlo o ich prvý projekt, a tak chápeme, že nedokázali správne odhadnúť, kedy ho dokončia, obzvlášť v čase pandémie. A my stále nedokážeme uveriť, že ide o ich herný debut. 

Kena totiž pôsobí ako titul od skúsených vývojárov, ktorí sa vyznajú v dizajne levelov, animáciách a dokážu vytvoriť zábavnú, aj keď celkom prostú hrateľnosť. V rozmedzí 12 – 20 hodín – podľa toho, či hľadáš všetky predmety alebo robíš len hlavné misie – sa v koži Keny pokúsiš pomôcť strateným dušiam prekročiť hranice nášho života a spokojne sa odobrať na večný odpočinok. 

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Vôbec to však nebude jednoduché. Duše sú často posadnuté a veľmi nebezpečné. Hneď na začiatku nás prekvapilo, že Kena nie je hra pre deti. Hoci má veľmi rozprávkový vizuál a až pixarovskú animáciu a prezentáciu, moja 9-ročná sesternica sa občas nevedela dostať cez niektoré prekážky. 

V titule sa totiž nachádzajú celkom komplexné hádanky a riešenia zablokovaných ciest, pri ktorých musíš zapojiť svoj um aj zručnosti na ovládači, keďže sú často časovo limitované. Nie je to veľmi náročné, sú to skôr celkom rozumne navrhnuté hádanky, ktoré osviežujú súboje a skúmanie prostredia. 

Odporúčané
RECENZIA: Deathloop RECENZIA: Deathloop 23. septembra 2021 o 9:30

Práve to je na Kene asi najkrajšie. Štúdiu Ember Labs sa podarilo stvoriť bez preháňania nádherný svet vo fantasy príbehu. Tvorcovia sa nesnažili o fotorealistickú grafiku. Namiesto toho vytvorili unikátny výtvarný štýl, ktorý dokáže vyniknúť aj na PS4, no na PS5 a PC je úplne čarovný. Charakterizujú ho sýte a živé farby, lesy sú plné cestičiek, hustého, zeleného porastu a krásnych prírodných úkazov. 

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Kena nie je v žiadnom prípade malá hra. Zaberie ti pokojne aj 15 hodín, počas ktorých navštíviš centrálnu oblasť opustenej dedinky, z ktorej sa vieš dostať do troch väčších oblastí. Každá z nich sa dostatočne odlišuje od tej predošlej, pričom máme dojem, že sa dizajn levelov neustále zlepšoval. Väčšinu času stráviš v lesnom prostredí, takže ťa bude obklopovať veľa zelene, no dostaneš sa aj do zamrznutých oblastí, exteriéru plného vody a budeš sa aj šplhať. 

Neraz sme sa zastavili a sledovali nádherné herné prostredie, či už išlo o ľudské príbytky, obrastené staré stavby, mýtické predmety, či jednoduchú prírodu, ktorá však vyzerala nádherne. Tvorcovia si dali záležať na tom, aby sa hráč cítil ako v rozprávke, čo sa im podarilo na jednotku. 

Pocity z detských rozprávok ťa však rýchlo prejdú, keď sa postavíš pred prvých ťažších nepriateľov. Pri takzvaných boss fightoch sa zapotí aj skúsený hráč dobrodružných hier s pohľadom tretej osoby. Samozrejme, reč je o najťažšej náročnosti (po dohraní sa odomkne ešte ťažšia, ale tá už je v rámci boss fightov slušný masaker na úrovni soulsborne hier). Nie je to však náročné len preto, že ti nepriatelia uberú jedným úderom polovicu života.

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs
Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Štýl boja každého jedného bossa je originálny, iný ako štýl toho predošlého, takže zakaždým treba hľadať slabiny a súbor pohybov a útokov, ktorými boss disponuje. Išlo o veľmi milé prekvapenie. Ozaj sme nečakali, že Kena ponúkne sofistikovanejšiu výzvu, no sme veľmi radi, že to tvorcovia okorenili.

Súboje s obyčajnými, menšími protivníkmi sú totiž až príliš jednoduché, takže bossovia predstavovali nielen zábavné osvieženie hrateľnosti, ale aj potrebnú výzvu, ktorá hráča vytrhla z letargického opojenia rozprávkového sveta. 

Na hrateľnosťi Keny pritom nie je nič revolučné. Postava skáče, má dva základné štýly útokov a niekoľko špeciálnych pohybov, ktoré si musíš odomknúť postupne, ako prechádzaš hrou. K dispozícii máš aj magický štít a schopnosť odrážať útoky, no načasovanie odrazenia je veľmi náročné. Bohužiaľ, neexistujú tu v podstate žiadne kombo útoky, čo by ešte viac pridalo komplexnosti súbojov. 

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Vzhľadom na náročné boss fighty by to zrejme aj bolo vhodné. Po niekoľkých hodinách oživí hranie pridanie luku, mali sme však dojem, že v rámci súbojov nie je jeho zakomponovanie až také prepracované, aby sme ho chceli používať (jedine na lietajúcich nepriateľov).

Samotný pohyb je však plynulý a animácie sú pekne spravené, aj keď nie sú nijako výnimočné zložité. Prekážalo nám len to, že šprintovanie dokáže prerušiť kotúľ, výskok či akýkoľvek iný pohyb a tlačidlo šprintu potom treba aktivovať znovu. Takýchto mini chýb v hre niekoľko nájdeš, ale sú to vskutku zanedbateľné nedostatky.

Spomenúť môžeme ešte to, že bytosti Rot sú niekedy veľmi pomalé. Ide o malé čierne stvorenia z trailerov, ktoré Kene pomáhajú ako v súbojoch, tak pri riešení hádaniek. Majú viacero funkcií a niekedy napríklad prenášajú dôležité predmety. Ak daný predmet musíš preniesť na veľkú diaľku, to čakanie, kým to urobia, ti príde nekonečné. To však je asi jediné, čo môžeme Rotom vyčítať. Majú svoje postavenie v príbehu, prinášajú úsmev na tvár hráča a sú skvelou súčasťou hádaniek a súbojov.

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Celkovo je ich vo svete skrytých 100. Niekedy ich nájdeš jednoducho, inokedy si zase bez internetovej pomoci neporadíš. Na PS5 sa ti naraz dokáže zobraziť všetkých 100, na PS4 len 20. Istá časť Rotov ťa vždy nasleduje, zvyšok sa neustále objavuje na konároch stromov a podobne, takže si stále obkolesený svojimi malými priateľmi.

Súčasťou hernej slučky je aj hľadanie truhlíc, zbieranie vtipných čiapok, ktoré môžeš nasadiť na hlavu svojim Rotom, ako aj objavovanie malých svätýň a ďalších miest, ktoré ti zvyšujú zdravie a dávajú body. Za tie si v prvom rade kupuješ vylepšenia svojich útokov. 

Kena sa skvelo ovláda, skvelo vyzerá a prekvapila nás aj svojou rozľahlosťou. Herný svet je dostatočne pestrý a ponúka viaceré možnosti, ako sa zabaviť a vyplniť si čas popri dokončovaní hlavnej misie. Nečakaj však žiaden open-world ani vedľajšie úlohy, skôr menšie odbočky, ktoré spríjemňujú cestu od začiatku misie po jej koniec. 

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Dej sa pomerne vydaril a pekne uzatvoril príbeh, ktorý miestami dokáže byť celkom emotívny. Hra ti to síce načrtne už od samého začiatku, ale priznávame sa, že nám až príliš neskoro došlo, čo sa deje s ostatnými postavami v hre. V tej chvíli na nás emotívny príbeh a dialógy postáv zabrali.

Napomáhajú tomu aj príbehové videá v kvalite, za akú by sa naozaj nemuseli hanbiť ani skúsené animátorské štúdiá hollywoodskych rozprávok. Mohli však byť akčnejšie a pohyblivejšie. Až na finále sa nám javili ako príliš statické, či už v rámci jednotlivých scén prostredia, alebo pohybu postáv. Celkovo však je audiovizuálna stránka famózna. 

Musíme pochváliť aj hudbu. Je veľmi výrazná ako v súbojoch, tak v oddychových častiach hry, keď skúmaš prostredie. Je dostatočne rôznorodá a dokonale sedí na koncept hry. Čo sa týka technickej stránky, čas navyše hre očividne prospel. Stretli sme sa len s minimálnym počtom bugov, z ktorých žiadne nepredstavovali veľký problém.

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Na záver už len spomenieme zahrnutie revolučných funkcií ovládača Dualsense pre PS5. Haptický feedback sme až na schopnosť Pulse veľmi necítili (Pulse vytvorí štít, ale funguje aj ako vlna modrej žiary odhaľujúca svet naokolo), ale adaptívne tlačidlá (R2 a L2) už boli lepšie.

Cítil si v nich napätie obzvlášť pri streľbe s lukom či pri špeciálnych útokoch. Ak by sme implementáciu funkcií ovládača Dualsense mali v Kene porovnať s Death Stranding: Director’s Cut, Ghost of Tsushima: Director’s Cut či Astro Botom, Returnalom alebo Ratchetom, Kena by určite prehrala. Vo všeobecnosti však ide o celkom milý bonus. 

Kena: Bridge of Spirits
Zdroj: Ember Labs

Kena: Bridge of Spirits pôsobí ako moderná verzia obľúbených „skákačiek“ a adventúr z éry PS2. Ponúka nádherný rozľahlý svet v opojnom grafickom spracovaní a jednoduché, no pekné animácie. Príbeh je priemerný, no dokáže navodiť emócie a má sympatické postavy, pričom nemôžeme zabudnúť na roztomilé bytosti Rot. Súboje s bossmi sú nečakane náročné, čo je veľkým plusom, no užili sme si aj dokončovanie voliteľného obsahu a hľadanie skrytých predmetov.

Kena má navyše celkom originálne a sviežo pôsobiace pasáže s hádankami, skvelo využíva hardvér PS5 a svojím audiovizuálnym spracovaním sa ti dostane pod kožu. Je to absolútna povinnosť, jedna z najlepších hier tohto roka a neuveriteľne podarený debut v podaní Ember Labs. Preto si od nás odnáša osem a pol bodu z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia