Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
25. septembra 2021, 15:15
Čas čítania 1:51
Viktor Kniš

Kováčik zarábal 100-tisíc eur ročne – keď ho zavreli, jeho rodina vraj nemala na plyn. Tento jeho majetok môže prepadnúť štátu

NEWS DUŠAN KOVÁČIK
Uložiť Uložené

Rodinný dom za necelých 300-tisíc môže byť jediná nehnuteľná vec, ktorú Kováčikovi zoberú.

Kováčika v pondelok odsúdili na 14 rokov väzenia a jeho majetok prepadol v prospech štátu. Rozsudok ešte nie je právoplatný, rozhodovať bude Najvyšší súd. Ak by rozhodol v jeho neprospech, prišiel by o stovky tisíc eur. 

Bývalému špeciálnemu prokurátorovi, ktorý ročne zarábal viac ako 100-tisíc eur, v januári 2021 zaistili rodinný dom v Skalke nad Váhom neďaleko Trenčína, ktorý mal v spoluvlastníctve so svojou manželkou.

Podľa odhadov realitného makléra na základe výmery a lokality môže mať táto nehnuteľnosť hodnotu necelých 300-tisíc eur, informuje Nový Čas. Kováčika zadržali ešte v októbri 2020 a aj podľa výpovedí jeho kolegov mohol tušiť, že si po neho NAKA príde, preto nie je jasné, či niektoré svoje majetky stihol prepísať. 

V majetkovom priznaní za rok 2019 tvrdil, že vlastní hotovosť vo výške asi 75-tisíc eur a cenné papiere za 30-tisíc eur.

Keď v októbri 2020 zadržali Dušana Kováčika, na viacerých miestach našla polícia hotovosť. 10-tisíc eur mal v aute, ďalších viac ako 5-tisíc eur priamo pri sebe. Keš mu našli aj doma, kde mal v obale od cigár asi 11-tisíc eur. V kancelárii šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry našli ďalších 3-tisíc eur. 

Odporúčané
Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico 20. septembra 2021, 16:28

Dušan Kováčik sa preslávil aj známou kauzou, keď si prišiel na účet v banke vložiť viac ako 200-tisíc eur. Keď ho s tým médiá aj kompetentní konfrontovali, argumentoval tým, že nevedel, že sa to nesmie. Peniaze mal údajne od brata, ktorý však aj na základe svojich podnikateľských aktivít nikdy nezaznamenal také zisky, aby mohol disponovať 6-cifernou hotovosťou, informoval Denník N.

Kováčik sa na súde sťažoval, že keď mu štát zablokoval účty, jeho rodina nemala peniaze ani na zaplatenie základných vecí, ako sú energie a lízing na auto.

Dušan Kováčik
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Že som nevinný, budem tvrdiť aj na smrteľnej posteli

Bývalý špeciálny prokurátor dostal 14 rokov za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Podľa samosudkyne Pamely Záleskej Kováčik zneužil právomoci svojej funkcie a správal sa korupčne. 

Dušan Kováčik sa počas jedenástich dní hlavného pojednávania ani raz nevyjadril ku skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu.

Aj v rámci záverečnej reči mal primárne problém s procesnou stránkou priebehu vyšetrovania i hlavného pojednávania a ku skutku sa vyjadril len okrajovo. Upozorňoval aj na vyšetrovateľa NAKA Pavla Ďurku, ktorý najprv vyšetroval jeho prípad a teraz ho vzali do väzby. Keď hovoril o svojej nevine, zlomil sa mu hlas a skoro sa rozplakal. „Som nevinný. Tvrdil som to na začiatku, tvrdím to teraz a budem to tvrdiť aj na smrteľnej posteli,“ hovoril pohnutým hlasom. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel osobne pozrieť aj Robert Fico. 

Odporúčané
ZÁZNAM: Kováčik sa na súde smial, keď padali otázky na jeho vzťah so šéfom mafiánskej skupiny takáčovcov ZÁZNAM: Kováčik sa na súde smial, keď padali otázky na jeho vzťah so šéfom mafiánskej skupiny takáčovcov 7. júla 2021, 7:45

Kováčikova prezývka „62 : 0“ vzišla z toho, že ani v jednom zo 62 prípadov, ktoré dozoroval, nepodal obžalobu. Týka sa to aj obrovskej kauzy Gorila spojenej s privatizáciou, financovaním strany Smer a so spoluprácou oligarchu Jaroslava Haščáka s najvyššími politickými predstaviteľmi.

Na bývalého špeciálneho prokurátora podali deň po odsúdení ďalšiu obžalobu pre zločin prijímania úplatku.

Domov
Zdieľať
Diskusia