Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2021, 21:09
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš TASR

Poľskí aktivisti si priniesli dosky a klince, ktoré chceli pribiť na dvere budovy ústavného súdu

NEWS POĽSKO SÚDY
Uložiť Uložené

„Toto nie je súd!“ kričali aktivisti.

Skupina prodemokratických aktivistov sa dostala na pôdu poľského ústavného súdu vo Varšave. K incidentu došlo deň pred očakávaným rozsudkom, ktorý bude kľúčový pre budúce vzťahy Poľska so zvyškom Európskej únie. Informuje o tom agentúra AP.


Sudcovia poľského ústavného súdu sa v utorok majú zísť a rozhodnúť, či má v krajine prvenstvo poľské právo alebo právo 27-člennej Európskej únie.


Niektorí aktivisti stáli pred budovou súdu s rozsiahlym transparentom, na ktorom bolo napísané „Občianske zrušenie bývalého ústavného tribunálu“. V dôsledku dymových bômb sa vo vzduchu objavili čierne oblaky dymu a vtedy sa malej skupine aktivistov podarilo dostať k hlavnému vchodu súdu.

Aktivisti mali pri sebe dosky a klince, ktoré chceli pribiť na dvere budovy, polícia im v tom však zabránila, približuje AP. Policajti ich od vchodu do budovy ústavného súdu odtiahli, kým ostatní skandovali „Toto nie je súd!“.


Ústavný súd, ktorého väčšinu tvoria nominanti z poľskej vládnucej konzervatívnej strany, sa touto otázkou zaoberá na žiadosť premiéra Mateusza Morawieckeho. Verdikt súdu sa pôvodne očakával v apríli tohto roka, bol však odložený.

Odporúčané
Mikulec Ficovi: Dokážte, že nemíňate státisíce eur na to, aby ste sa zachránili, a že nemáte problém s alkoholom Mikulec Ficovi: Dokážte, že nemíňate státisíce eur na to, aby ste sa zachránili, a že nemáte problém s alkoholom 30. augusta 2021, 10:31

Aktivisti vyhlásili, že ústavný súd nepovažujú za legitímny sčasti preto, že vládnuca strana Právo a spravodlivosť nominovala troch jeho sudcov krátko po nástupe k moci v roku 2015. Tento krok bol podľa poľského zákona nelegálny, pripomína AP. V súčasnosti existujú obavy, že ak súd rozhodne o nadradenosti poľského práva nad právo EÚ, bude to pre Poľsko ďalšie vybočenie od západných noriem.


Demonštranti v pondelok zverejnili aj dlhý manifest, v ktorom vysvetlili svoje konanie. „Bezohľadná a flagrantná realizácia úzkych straníckych záujmov – za absolútnej beztrestnosti – populistami a antidemokratmi vládnucimi v krajine, ktorá je cynicky prezentovaná ako boj za miestne záujmy, za posledných šesť rokov zredukovala republiku na geopolitického vyvrheľa a obyčajného inštitucionálneho zbabelca,“ cituje AP z vyhlásenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia