Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2021, 15:30
Čas čítania 10:09
Jakub Paulík

ROZHOVOR: Vrah sa ospravedlnil svokre za to, že jej zabil dcéru a tri vnúčatá. Odpustila mu a prišla za ním do väzenia

ROZHOVOR: Vrah sa ospravedlnil svokre za to, že jej zabil dcéru a tri vnúčatá. Odpustila mu a prišla za ním do väzenia
Zdroj: TASR/František Iván
REFRESHER VÄZENIE ŽIVOT VO VÄZENÍ
Uložiť Uložené

Michal Libant verí, že aj doživotne odsúdení trestanci môžu byť spasení.

Odsúdenec zo satanistickej sekty škrípal pri modlitbe zubami a vrah sa ospravedlnil svojej svokre za to, že jej zabil dcéru a tri vnúčatá. Rozprávali sme sa s Michalom Libantom, ktorý počas svojej 20-ročnej praxe vo väzení zažil premeny tých najťažších zločincov.


Porozprával nám aj, akú má povahu Mikuláš Černák a prečo sa bývalí mafiáni nehanbia priznať vieru. Vraví, že plač a prejavenie citov nie je práve niečo, čo si bežný človek spojí s doživotne odsúdenými zločincami.

Michal Libant pracoval viac ako 20 rokov vo väzení a väčšinu času robil pedagóga. Pred siedmimi rokmi založil spoločenstvo Dismas, ktoré napravuje väzňov pomocou viery a pomáha im aj po prepustení na slobodu.
V tomto článku si prečítaš:
  • V čom je práca s doživotnými odsúdencami náročnejšia než s „bežnými“ trestancami.
  • Prečo nechcel pred evanjelizáciou doživotne odsúdených väzňov vedieť, čo spravili.
  • Ako odsúdený muž pomohol posadnutému trestancovi zo satanistickej sekty.
  • Ako vníma mafiána Mikuláša Černáka.
  • Prečo nemajú mafiáni problém s priznaním viery.
Michal Libant.
Michal Libant. Zdroj: Janka Petrusová

Mali ste v začiatkoch Dismasu z doživotne odsúdených väzňov strach?

V počiatkoch Dismasu som robil už asi 15 rokov v zbore, bolo to teda pre mňa jednoduchšie, ako keby som do väzenia prišiel prvýkrát. S takýmito ľuďmi som sa už dlhodobo stretával a vytvoril som si u nich prirodzenú autoritu. Áno, samozrejme, pri „doživoťákoch“ je tam vždy nejaký rešpekt, ale pretože som bol príslušník zboru, hrala autorita v môj prospech.

Pokúsil sa vás niekedy trestanec pri evanjelizácii fyzicky napadnúť alebo sa vám vyhrážal?

To nie. Ale na začiatku neboli vôbec stotožnení s tým, že sa majú stretnúť s príslušníkom zboru a riešiť s ním duchovné veci. Som laik, nie kňaz. Preto som si musel získať ich dôveru. Niektorí väzni prišli na modlitby len preto, aby vykrikovali a posmievali sa. Ale mám viac príkladov odsúdených, ktorí proti viere bojovali, no keď si nás vypočuli, zmenilo ich to.

Na psychiatrii chodil v otrhanom a špinavom oblečení, na celom tele mal jazvy a na rukách vytetované obrátené kríže, číslo 666, rôzne satanistické ornamenty aj svastiku.

V čom sa líši práca s väzňami odsúdenými na niekoľko rokov od práce s doživotne odsúdenými?

Doživotne odsúdení ľudia si od vás udržiavajú väčší odstup. Ale keď mi už otvorili svoje dvere, nadviazal som s nimi oveľa bližší kontakt ako bežní príslušníci zboru. Pristupoval som k nim totiž ľudskejšie, nielen ako autorita.

Odporúčané
Počas lúpeže zabil ženu, po 44 rokoch diskriminácie sa dostal z cely smrti na slobodu Počas lúpeže zabil ženu, po 44 rokoch diskriminácie sa dostal z cely smrti na slobodu 2. decembra 2023, 9:30

Pri evanjelizácii sa nemôžete na väzňov pozerať ako na dvojnásobných alebo desaťnásobných vrahov. Samozrejme, že som vedel, za kým idem. Ale nemôže vás to ovplyvniť.

Nepripúšťate si teda to, čo spravili?

Keď som chodil za doživotne odsúdenými, zámerne som si nepozeral, čo presne ktorý väzeň spravil. Lebo to človeka negatívne ovplyvní a povie si, že za niekým, kto spravil takéto zverstvo, rozhodne nepôjde. Väčšinou sú to totiž ohavnosti aj v očiach Boha. Sú to tie najťažšie prípady. Boh však nechá 99 oviec stranou a ide za to jednou, ktorá sa najviac vzdialila od stáda. A to sú presne tí odsúdení na doživotie. Sú na konci periférie, kde podľa mnohých ľudí nemôže byť už nikto spasený, ale to nie je pravda.

Spisy doživotne odsúdených väzňov ste si teda nečítali, aby vás to neovplyvnilo. Ako ste však reagovali v prípade, keď ste sa stretli s niekým, koho už prechádzala jeho povesť, ako napríklad mafiána Mikuláša Černáka?

Našli sa aj takéto príklady, ale napríklad Černák v našom spoločenstve Dismas nebol. On nie je typický človek, ktorý by sa išiel evanjelizovať. Ale patril k tým, ktorí o nás vedeli.

Černák teda odmietol vaše členstvo?

Nie že by odmietol, ale keď sme evanjelizovali v Leopoldove, mali sme biblický krúžok. Tí, ktorí naň chodievali, sa stali našimi členmi. On však tento krúžok nenavštevoval.

Aký ste si za roky praxe vo väzení vytvorili na neho názor?

Čo sa týka jeho správania, na pána Černáka nemôžem povedať nič zlé. Vždy vystupoval profesionálne a slušne. Pamätám si, že som ho mal ešte na väzbe v roku 2000 a už vtedy sa správal bezproblémovo. Nikoho neuráža, pôsobí inteligentne, skrátka ako normálny muž.

Až na to, že je viacnásobný vrah.

Iste, ale to už riešia orgány činné v trestnom konaní. My v zbore berieme väzňov tak, že už sú zavretí a odpykávajú si trest.

Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach.
Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach. Zdroj: TASR/František Iván

Ako na vás pri evanjelizácii reagujú iní bývalí mafiáni? Nesnažia sa aj vo väzení zachovať si svoju tvrdosť a hanbia sa teda prejaviť vieru?

Práve pri členoch organizovaných zločineckých skupín mám opačnú skúsenosť. Oni majú zväčša takú autoritu, že sa nestarajú o to, že by sa im za vieru niekto vysmial.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101896 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa jeden z najneprispôsobivejších väzňov zbavil 22 disciplinárnych trestov.
  • Prečo sa niektorí ľudia boja, keď vidia, ako viera mení ľudí.
  • S čím sa mu väzni zverujú v listoch.
  • Ako svokra odpustila zaťovi, že jej zabil dcéru a vnúčatá.
  • Ako sa jeden z väzňov stretol po 25 rokoch so svojou dcérou.
Domov
Zdieľať
Diskusia