Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2021, 21:28
Čas čítania 0:51
Viktor Kniš TASR

Boris Johnson si v čase pandemickej krízy nakúpil do kancelárie obrazy za 120-tisíc eur, časť z nich zaplatili daňoví poplatníci

NEWS BORIS JOHNSON
Uložiť Uložené

Diela kúpil z fondu, ktorý je tvorený príspevkami darcov, ale sčasti aj peniazmi daňových poplatníkov.

Britský premiér Boris Johnson sa dostal pod paľbu kritiky po tom, ako sa ukázalo, že takmer 100 000 libier (približne 117 870 eur) bolo použitých na umelecké diela, ktoré mali byť vystavené na stenách jeho oficiálnej rezidencie na ulici Downing Street v Londýne. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.


Z účtov vládneho fondu umeleckých zbierok vyplýva, že 70 200 libier sa použilo na obraz umelkyne z Belfastu Cathy Wilkesovej, informoval denník Daily Mirror. Za ďalších 18 775 libier vláda kúpila súbor diel fotografa a inštalátora Willieho Dohertyho.


Tieto diela boli zaplatené prostredníctvom vládneho fondu umeleckých zbierok (Government Art Collection Fund), ktorý je z veľkej časti tvorený príspevkami darcov, ale sčasti aj peniazmi daňových poplatníkov.

Boris Johnson | Veľká Británia
Zdroj: Getty Images/Daniel Leal-Olivas


Zakúpenie zmienených umeleckých diel vyvolalo kritiku opozičných poslancov, ktorí ich označili za zbytočný luxus v období, keď vláda stojí pred ťažkými rozhodnutiami týkajúcimi sa zníženia výdavkov a zvýšenia daní, píše DPA.


Labouristická poslankyňa za obvod South Shields Emma Lewellová-Bucková Johnsonovo konanie označila za „nehorázny egoizmus“.

„Premiér opäť uprednostňuje sám seba v čase, keď sú police v mojich miestnych potravinových bankách prázdne, podniky prišli o peniaze, verejný sektor a kľúčoví pracovníci utrpeli zmrazenie platov a škrty,“ povedala pre Daily Mirror.


Hovorkyňa britskej vlády výdavky na umenie obhajovala tým, že vládny fond umeleckých zbierok pomáha podporovať tvorivosť britského umenia a kultúry, keď tieto diela vystavuje v Británii a v ostatných častiach sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia