Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 16:30
Čas čítania 4:11
Dominik Vetrák

10 okamihov Lionela Messiho v drese FC Barcelona, ktoré vyrážajú dych

ŠPORT LIONEL MESSI
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Lionel Messi opúšťa Barcelonu po 21 rokoch. Za ten čas fanúšikov potešil neuveriteľnými gólmi a akciami.

La Pulga, D10S, GOAT, Messiah... Lionel Messi má mnoho prezývok. V FC Barcelona je už 21 rokov a zdá sa, že jeho nezabudnuteľná púť v legendárnom klube sa končí. Messimu sa na konci minulej sezóny skončila zmluva s klubom, no po veľkej dráme, naťahovačkách a špekuláciách sa hráč, jeho zástupcovia a klub dohodli na uzavretí nového kontraktu na štyri roky, pričom Messi súhlasil s 50 % znížením platu, čím dokázal, že futbal a klub sú pre neho viac ako peniaze.

Aj tak to však nestačilo a FC Barcelona ho nedokáže podpísať. Môžu za to platové podmienky v La Lige. FC Barcelona svojim hráčom vypláca až príliš veľké mzdy a spoločne s Messiho výplatou by prekročili povolenú hranicu. Ostatní hráči v tíme si jednoducho odmietli znížiť platy, a to aj napriek tomu, že ich výkony sú v posledných rokoch sklamaním. Každý vie, že práve Messi ťahal Barcelonu dopredu, respektíve stál za tým, že klub nepadol ešte nižšie. Nech si však na túto kauzu spraví názor každý sám.

Ak sa hráči nerozhodnú inak, respektíve ak španielska La Liga neurobí nejaký ústupok, Messi zrejme už čoskoro podpíše zmluvu s iným klubom a Barcelonu navždy opustí. Pri tejto príležitosti sme sa pozreli na hviezdnu kariéru slávneho Argentínčana v metropole Katalánska a vybrali sme jeho 10 najdôležitejších a najkrajších momentov v drese Blaugranas.

Niektoré videá si musíš pustiť priamo cez Youtube a odkaz Watch on Youtube.

1. Prvý gól po prihrávke od Ronaldinha

Messiho prvý gól za Barcelonu je veľmi symbolický. Dal ho totiž dvakrát. Samuel Eto’o išiel dole, vystriedal ho Messi a krátko po tom strelil svoj prvý gól po nádhernom oblúčiku od Ronaldinha, ktorým vymazal celú obranu. Zdvihla sa však ofsajdová zástavka a rozhodcovia gól neuznali. O čosi neskôr sa však stalo niečo magické. Ronaldinho opäť lobom vygumoval obranu, prehodil na Messiho a ten takmer identicky preloboval brankára a dal tak svoj prvý gól v drese Barcelony. Tentoraz už platný.

Odporúčané
KVÍZ: Hral Ronaldo za Juventus a Messi za AC Miláno? Uhádni, v ktorých tímoch pôsobili najväčšie futbalové hviezdy KVÍZ: Hral Ronaldo za Juventus a Messi za AC Miláno? Uhádni, v ktorých tímoch pôsobili najväčšie futbalové hviezdy 28. novembra 2023, 15:30

Mnohí si už vtedy uvedomili, že Ronaldinho odovzdával pochodeň lídra tímu Messimu. Sedemnásťročný vysmiaty chlapec však ani sám netušil, čo v nasledujúcich rokoch spôsobí vo svete futbalu. Leo následne za Barcu v 778 zápasoch strelil ďalších 671 gólov a pridal 288 asistencií.

2. Prvý hetrik v kariére proti Realu Madrid na Camp Nou

Dokáže si hráč Barcelony predstaviť ikonickejší prvý hetrik, teda strelenie troch gólov v jednom zápase? Pochybujeme. Devätnásťročný Leo Messi strelil Ikerovi Casillasovi tri góly a postaral sa tým o to, aby Barca z El Clásica brala aspoň 1 bod za remízu. V 19 rokoch by sa väčšina z nás pri pohľade na tím Realu rozplakala, Messi im nasúkal tri góly a futbalovému svetu poslal jasný odkaz.


3. Gól hlavou proti Manchestru United vo finále Ligy majstrov

Finále Ligy majstrov v roku 2009 ovládla Barcelona. Porazila Manchester United 2 : 0, pričom jeden z gólov dal Leo Messi po geniálnom centri od Xaviho. Messi sa ocitol v netradičnej pozícii. Musel prehlavičkovať Edwina van der Sara v záklone do protipohybu. Loptu trafil dokonale a Edwin sa za ňou mohol len pozerať. Prešli dva roky a Barca vo finále Ligy majstrov znova porazila Manchester United. Sir Alex Fergusson často na toto obdobie Barcy spomínal ako na najlepší klub, akému kedy čelil.

4. Sólo gól proti Getafe cez polovicu ihriska, ktorým napodobnil Maradonu

Maradona na majstrovstvách sveta v Mexiku v roku 1968 vykúzlil jeden z najkrajších gólov histórie. Prekľučkoval cez polovicu ihriska a z pravej strany zavŕšil svoje geniálne sólo gólom. Keď Messi jeho gól zreplikoval, mal len 19 rokov. Polovicou ihriska prešiel takmer identickým štýlom a obrancov nechal ležať na zemi. Messi mal so zosnulým Maradonom skvelý vzťah a obaja ľaváci v Barcelone nosili na chrbte rovnaké číslo – 10.

5. Sólo góly proti Zaragozze a Athleticu Bilbao

Nevedeli sme sa rozhodnúť, ktorý z týchto dvoch sólových gólov je krajší. Messi v oboch prípadoch „spravil“ niekoľko brániacich hráčov a poľahky zakončil. V oboch prípadoch išlo o nádherné góly, v ktorých Messi dokázal svoju technickú zdatnosť, geniálne čítanie hry a absolútnu kontrolu nad loptou. 


6. Bravúrny gól proti Realu Madrid v Lige majstrov

Pamätáš si na toho staršieho chlapca na ihrisku, ktorý hrával za väčšie futbalové kluby a prišiel si s vami zahrať len tak pre zábavu? Dokázal obísť polovicu tvojho tímu a streliť gól, akoby ste ani nehrali. Nuž, presne to urobil Messi Realu Madrid v Lige majstrov, keď obišiel všetkých hráčov ako kužele a tí nechápali, čo sa to vlastne stalo – vrátane brankára Ikera Casillasa.


7. Štyri góly do brány Arsenalu v Lige majstrov... a päť gólov Bayeru Leverkusen

Argumenty Messiho hejterov o tom, že proti anglickým tímom nič nezmôže, mali vždy asi takú relevanciu a váhu ako obvinenia istého pána na štvrtkovom proteste v Bratislave. Ten za zlé počasie vinil ministra obrany Naďa a jeho rozkaz, aby stíhačky odviali daždivé oblaky nad Bratislavu. Messi si s anglickými tímami robil, čo chcel, a rovnako tak s ktorýmkoľvek iným tímom.

Odporúčané
Z dúhovej pásky sivá: Saudská Arábia robí sportwashing. Miliardami do športu si lepší imidž a zastiera porušovanie ľudských práv Z dúhovej pásky sivá: Saudská Arábia robí sportwashing. Miliardami do športu si lepší imidž a zastiera porušovanie ľudských práv 3. augusta 2023, 14:30

Dôkazom sú hlavne zápasy v Lige majstrov. Hráčom, ktorý v Lige majstrov strelil anglickým tímom najviac gólov, je... trikrát hádaj. Messi! Jeho najobľúbenejším súperom je Arsenal, ktorému v jednom zápase nasúkal dokonca štyri góly. 

8. Gól proti Realu na Santiago Bernabéu na 2 : 3, vďaka čomu mala Barca šancu vyhrať ligu

El Clásico v sezóne 2016/2017, Barcelona za Realom Madrid a snaha vyhrať vonku. Ak by Barca nebodovala naplno, šance na zisk ligového titulu by boli prakticky nulové. Vo finále sa síce Barce nepodarilo ligu vyhrať, ale v momente, keď Messi zakončil na 2 : 3, by si na Zemi nenašiel jediného fanúšika Barcelony, ktorý by tomu neveril.

A navyše šlo o gól z protiútoku, čo je pre Barcu v podstate malá rarita. Nádherný gól v závere zápasu a následné Leovo nezabudnuteľné gesto, keď ukázal celému štadiónu svoj dres. Každý pochopil, kto je kráľ. 


9. Výkon v zápase proti Bayernu Mníchov v Lige majstrov a „zostrelenie“ Boatenga

My vieme, že je to hlúposť, no vždy, keď sa pozeráme na Messiho gól do siete Bayernu Mníchov a na to, ako svojou kľučkou úplne podlomil nohy Boatengovi, máme dojem, že obrancu Bayernu niekto zastrelil. Messi ho jednoduchou, no skvelo stvárnenou kľučkou poslal na zem ako podťatého a následne prekonal aj Neuera. Fanúšikovia Barcelony môžu vďaka Messimu spomínať na zápasy s Bayernom aj inak než s trpkou príchuťou v ústach.


10. Sólo gól Athleticu Bilbao v španielskom pohári Copa del Rey

Ďalší nádherný sólo gól, pri ktorého sledovaní naživo sme vrieskali od radosti. Messi niekedy na ihrisku nevidel špičkových hráčov, ale tréningové kužele. Presvedč sa sám. 

Takto sa FC Barcelona rozlúčila s Messim.

Budeme dúfať, že sa dočká aj oficiálnej rozlúčky, pandémia by to však mohla pokaziť.

Domov
Zdieľať
Diskusia