Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 4:47
Lukáš Čelka

Vyskúšali sme produkty, ktoré majú vrátiť sýtosť farieb tvojmu tetovaniu. Fungujú? Ich účinky sme konzultovali aj s odborníkmi

Vyskúšali sme produkty, ktoré majú vrátiť sýtosť farieb tvojmu tetovaniu. Fungujú? Ich účinky sme konzultovali aj s odborníkmi
Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher, Flickr.com/ @火火 馬 / volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

Dermatologička aj tatér majú na „care & brightness tattoo“ produkty vyhranený názor.

Na trhu nájdeš rôzne produkty, či už krémy, alebo sprchovacie gély, ktoré ti sľubujú, že dokážu rozjasniť tvoje staršie tetovanie. Väčšinou pritom ide o predraženú kozmetiku pohybujúcu sa v cenovej kategórii niekoľkých desiatok eur.

Hoci to, čo ponúkajú, znie sľubne a na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že pôjde o dobre investované peniaze, sú ich účinky naozaj také zázračné, ako to prezentujú výrobcovia? Odpoveď sme hľadali nielen u tatéra, ale aj u dermatologičky.

Stavili sme aj na staré dobré porekadlo: „Lepšie raz zažiť, než stokrát počuť“ – a tak sme nenechali nič na náhodu a niektoré zo spomínaných produktov sme vyskúšali aj na vlastnej (potetovanej) koži.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako by si sa mal podľa tatéra najlepšie starať o čerstvú kerku. 
  • Či sa nám osvedčili produkty, ktoré sľubujú väčšiu farebnú sýtosť tetovaní, a aký názor má na ne tatér Roland.
  • Čo si o produktoch myslí z odborného hľadiska dermatologička. 
  • Prečo môžu byť niektoré care & brightness tattoo produkty nebezpečné a škodlivé pre tvoju pokožku.
  • Či existuje lacnejšia a rovnako účinná náhrada takejto kozmetiky.

Starostlivosť od začiatku

Ako nám prezradil Roland Owec, tatér z novozámockého tetovacieho štúdia 3DE Tattoo, základom peknej kerky aj po rokoch je starať sa o ňu už od začiatku. Dodržiavať by si mal pritom najmä to, čo ti odporučí tvoj tatér.

tetovanie
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Ja ti môžem povedať, ako sa máš starať o tetovanie, keď prídeš odo mňa, ale každý tatér má vlastné overené metódy hojenia. Môže používať trochu iný pigment, iný štýl tetovania, iný strojček, a teda už sám vie, čo najviac vyhovuje jeho klientom,“ dodal Roland s tým, že on osobne svojim zákazníkom odporúča, aby si čerstvé tetovanie umyli aspoň trikrát denne antibakteriálnym mydlom a natierali si ho after care produktmi.

Poznamenal, že spomínané after care krémy vytvoria v oblasti otvorenej rany priesvitný film – ochrannú vrstvu. Okrem ochrannej funkcie majú však aj hojivé účinky, a preto je dôležité používať ich prvé dva až tri dni od tetovania. Keď je rana zacelená, odporúča klientom nahradiť tento produkt iným, s obsahom bepanthenu, ktorý sa do kože vsiakne. „Tetovanie sa takto lepšie regeneruje a vie aj dýchať. Tento postup by si mal aplikovať zhruba týždeň až dva, kým sa tetovaná koža úplne zahojí.“

Pozor na slnko

Ak zvládneš toto a budeš sa o kerku aj ďalej starať, a to tak, že z času na čas si ju natrieš hydratačným krémom alebo telovým mliekom, vyblednutiu by si mal predísť. Pozor na svoje kerky si treba dávať najmä v lete, keď by si ich mal natierať opaľovacím krémom s vysokým faktorom (50+).

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr.com/@Eetu Karppanen

„Tetovanie na slnku veľmi rýchlo vybledne a zájde. Preto treba voliť tie najsilnejšie opaľovacie krémy. Hoci existujú aj produkty priamo určené na ochranu potetovanej pokožky pred slnkom, spĺňajú rovnaký účel ako tie bežné s vysokým faktorom, avšak sú bezvýznamne drahšie. Preto som za klasiku,“ dodal tatér.

Zázraky nečakaj

Všetko, o čom sme písali doteraz, si už zameškal, je to pasé a tvoja kerka vyzerá ako storočná, i keď ju máš na sebe len tretí rok. Čo s tým? Roland tvrdí, že ak ide o staré zanedbané tetovanie človeka, ktorý ho často vystavoval slnku bez akejkoľvek ochrany, nejaký krém mu len ťažko vráti farbu a vdýchne život. „V tomto prípade ho môžeš jedine pretetovať, prípadne odstrániť laserom a vytetovať od základu nanovo.“

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr.com/@Freakshot Photography

Pokiaľ je však kerka iba zájdená, dá sa jednoduchou starostlivosťou, bežnou kozmetikou či na to určenými care & brightness produktmi hydratovať a bude vyzerať lepšie. „Treba si uvedomiť, že pigment sa nachádza pod kožou. Ak bude zdravšia, aj tetovanie bude pôsobiť krajšie.“

Cielený marketing

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101586 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa nám osvedčili produkty, ktoré sľubujú väčšiu farebnú sýtosť tetovaní, a aký názor má na ne tatér Roland.
  • Čo si o produktoch myslí z odborného hľadiska dermatologička.
  • Prečo môžu byť niektoré care & brightness tattoo produkty nebezpečné a škodlivé pre tvoju pokožku.
  • Či existuje lacnejšia a rovnako účinná náhrada takejto kozmetiky.
Domov
Zdieľať
Diskusia