Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2021, 7:59
Čas čítania 0:46
Jakub Paulík TASR

Variant delta sa stal na Slovensku dominantným. Podarilo sa mu vytlačiť britskú mutáciu

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

V druhej polovici júla jednoznačne prevažoval variant delta.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky ešte len pred týždňom potvrdilo začiatok tretej vlny v našej krajine. Úrad verejného zdravotníctva SR aktuálne informoval, že infekčnejší variant delta vytlačil takzvanú alfu, čiže britskú mutáciu.

„Kým v prvých dvoch júlových týždňoch ešte alfa variant výrazne dominoval, podiel delta variantu postupne narastal, v sekvenovaných vzorkách 22. júla už mal prevahu, zo 181 vzoriek bol potvrdený v 112 prípadoch. Alfa variant bol v 66 vzorkách, zvyšok tvorili iné varianty,“ povedala laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na ÚVZ SR Anna Kaliňáková. Pri vzorkách z 27. júla sa však variant delta z 87 prípadov potvrdil až v 75 vzorkách, pričom variant alfa len v 12 vzorkách.

Odporúčané
Pegasus je kybernetická zbraň ako z najhorších nočných môr. Neexistuje žiadna ochrana, mobil musel meniť aj Macron Pegasus je kybernetická zbraň ako z najhorších nočných môr. Neexistuje žiadna ochrana, mobil musel meniť aj Macron 3. augusta 2021, 9:32

Rozšírenie variantu delta na Slovensku pritom odborníci predpokladali už dlhšie. Problémom je, že pri infekčnejšom variante je potrebná aj väčšia zaočkovanosť. „Nutná zaočkovanosť obyvateľstva sa pri delta variante zvýši. Dostať by sme sa mali až na nejakých 80 %. U nás je však otázne, nakoľko sa k tomuto číslu priblížime. Zatiaľ je to na Slovensku veľmi slabé a neviem, ako sa nám podarí dosiahnuť aspoň 50 %,“ povedal v júni pre Refresher vedecký riaditeľ Biomedicínskeho centra SAV Juraj Kopáček.

Podľa dát rezortu zdravotníctva je u nás zaočkovaných proti koronavírusu 2 273 975 osôb. Druhú dávku pritom dostalo 1 996 680 ľudí. Stále sa teda pohybujeme iba okolo hranice 40 % zaočkovanosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia