Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2021, 9:32
Čas čítania 4:32
Adam Novosad

Pegasus je kybernetická zbraň ako z najhorších nočných môr. Neexistuje žiadna ochrana, mobil musel meniť aj Macron

Pegasus je kybernetická zbraň ako z najhorších nočných môr. Neexistuje žiadna ochrana, mobil musel meniť aj Macron
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI NOVINÁRI
Uložiť Uložené

Špionážny softvér Pegasus vyvinutý izraelskou firmou NSO Group rozvíril vody. Nástroj na boj proti terorizmu zrejme často končil v nesprávnych rukách.

Neexistuje spôsob, ako pred ním ochrániť svoj mobil. Zrejme sa jeho obeťou stal francúzsky prezident Macron, blízki zavraždeného novinára Chášakdžího, členovia katarskej kráľovskej rodiny, ale aj novinári zo susedného Maďarska.

Reč je o špionážnom softvéri Pegasus, ktorý vyvinula izraelská firma NSO Group s cieľom poskytnúť vládam nástroj na boj proti terorizmu. Opak sa však stal pravdou a podľa rozsiahleho vyšetrovania novinárov aj mimovládnych organizácií pod názvom Projekt Pegasus firma svoj spyware za mastné sumy veselo poskytuje aj štátom, kde sú často porušované ľudské práva, a tak namiesto boja proti terorizmu vlády sledujú opozíciu, nepohodlných novinárov či ľudí z tretieho sektora. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko je schopný spyware Pegasus potajomky spraviť v tvojom telefóne.
  • Ako je možné, že sa mobily dokázali infikovať bez otvorenia správy či kliknutia na odkaz.
  • Prečo si musel francúzsky prezident Emmanuel Macron zmeniť mobil aj číslo.
  • Cez ktorú aplikáciu sa podarilo NSO Group preniknúť do iOS v iPhone.
  • Prečo sa novinári podľa Pavly Holcovej vrátia k peru, papieru a stretnutiam v parku.
  • Či sa máš obávať, že štáty ako Slovensko začnú hromadne špehovať svojich obyvateľov.

Potajomky zapnutá kamera, nahrávanie aj mikrofón

Spyware Pegasus je vrchol toho, ako dnes hackeri dokážu na želanie nabúrať súkromie človeka. Ide o softvér, ktorý po nainštalovaní do telefónu obete potajomky preberie kontrolu nad všetkými funkciami zariadenia bez toho, aby si to používateľ všimol. A vie dokonca získať aj oprávnenia, ku ktorým za bežných okolností nemá prístup ani samotný majiteľ mobilu.

Odporúčané
Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) 24. apríla 2024, 14:30

Možnosti sú po infikovaní zariadenia neobmedzené. Hackeri z izraelskej NSO Group vedia na diaľku zapnúť kameru aj mikrofón, sledovať to, čo sa deje na obrazovke, ale majú, samozrejme, prístup aj ku galérii či k zašifrovanej komunikácii. Využívanie šifrovaných aplikácií na četovanie síce súkromie chráni, ale hacker dokáže vidieť to, čo sa ti práve deje na obrazovke.

Macron musel zmeniť mobil

Rozsah špehovania je napriek rozsiahlej analýze investigatívnych novinárov z Projektu Pegasus stále neznámy. Na internet unikol zoznam 50-tisíc telefónnych čísel, avšak nikto nevie povedať, či pirátsky softvér zaútočil na všetky tieto čísla alebo išlo len o užší zoznam záujmových osôb, ktoré by mohli byť potenciálnymi terčmi. 

Na zozname sa ocitlo napríklad aj číslo francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý si preto vymenil mobil aj číslo samotné. Projekt Pegasus zatiaľ pospájal viac ako tisícku čísel s konkrétnymi osobami, medzi ktorými boli traja prezidenti, desať premiérov aj 189 novinárov alebo 85 ľudskoprávnych aktivistov z organizácií ako Amnesty International.

Neexistuje spôsob, ako sa ochrániť

Experti neustále ľudí upozorňujú, aby neklikali na náhodné odkazy, ktoré im posiela niekto vydávajúci sa za banku, poštu či počítačovú firmu. Často ide o falošný odkaz, cez ktorý si po kliknutí do mobilu nechtiac nainštaluješ malware, alebo na stránke zadáš svoje prihlasovacie údaje a umožníš útočníkovi dostať sa do tvojho účtu.

Odporúčané
Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) 19. apríla 2024, 17:00

Takto funguje aj Pegasus, ktorý rovnako vybraným obetiam posielal falošné linky. Lenže existuje aj iná možnosť. Hackeri zo spoločnosti NSO Group dokázali využívať takzvané zero-day exploits, čo sú chyby v operačných systémoch, ako iOS a Android, alebo v samotných aplikáciách, ktoré zatiaľ vývojári neobjavili, a tak ich nestihli opraviť.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101370 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Cez ktorú aplikáciu sa podarilo NSO Group preniknúť do iOS v iPhone.
  • Ako je možné, že neexistuje žiadny účinný spôsob, ako sa pred spywarom Pegasus ochrániť.
  • Prečo zlyhali iOS aj Android.
  • Prečo sa novinári podľa Pavly Holcovej vrátia k peru, papieru a stretnutiam v parku.
  • Či sa máš obávať, že štáty ako Slovensko začnú hromadne špehovať svojich obyvateľov.
Domov
Zdieľať
Diskusia