Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 20:19
Čas čítania 0:58
Martin Adam Pavlík

Odsudzovaná aj oslavovaná transrodová vzpieračka prehovorila prvýkrát od potvrdenia účasti na OH v Tokiu

Odsudzovaná aj oslavovaná transrodová vzpieračka prehovorila prvýkrát od potvrdenia účasti na OH v Tokiu
Zdroj: Getty Images/Scott Barbour
ŠPORT OH TOKIO 2021
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Športovkyňa Laurel Hubbardová konečne prehovorila.

„Olympijské hry vnímam ako globálne oslavy našich nádejí, ideálov a hodnôt a chcela by som poďakovať Medzinárodnému olympijskému výboru za jeho odhodlanie urobiť šport inkluzívnym a prístupným,“ nešetrila pozitívnymi slovami transrodová vzpieračka Laurel Hubbardová. Médiám nedala žiadne vyjadrenia, odkedy bolo potvrdené jej miesto v tíme Nového Zélandu.

Podľa oficiálnych pravidiel môžu transrodoví športovci súťažiť v ženských kategóriách za predpokladu, že ich hladina testosterónu je nižšia ako 10 nanomolov na jeden liter krvi, a to najmenej 12 mesiacov pred súťažou. Lekársky riaditeľ MOV Richard Budgett začiatkom tohto týždňa uviedol, že o pravidlách začleňovania bude rozhodovať každá federácia.

Štyridsaťtriročná Hubbarodová sa narodila v Aucklande a ešte pred rokom 2013 súťažila ako muž Gavin Hubbard. Proces zmeny pohlavia dokončila pred ôsmimi rokmi. Na letných olympijských hrách v Tokiu sa predstaví prvýkrát v pondelok 2. augusta v kategórii nad 87 kilogramov.

Americký týždenník Time ju dokonca zaradil aj do rebríčka športovcov, ktorých určite treba na tohtoročnej olympiáde sledovať. Dostať sa na OH v Tokiu bola pre ňu tŕnistá cesta aj preto, že lekári jej predpovedali koniec kariéry po tom, čo si pred tromi rokmi zlomila ruku na Hrách Commonwealthu.

Odporúčané
Športovkyne sú často také podvyživené, že nemajú menštruáciu. Transvzpieračka na olympiáde v tomto nemá výhodu, vysvetľuje vedec Športovkyne sú často také podvyživené, že nemajú menštruáciu. Transvzpieračka na olympiáde v tomto nemá výhodu, vysvetľuje vedec 17. júla 2021, 9:30

Napriek tomu prijatie zo strany verejnosti či samotných športovcov a kolegov nebolo po celý čas pozitívne. „Pre nespochybniteľnú fyzickú výhodu, ktorú transrodové ženy majú, je to voči ženám nespravodlivé,“ napísali autori petície zameranej proti politike, ktorá za určitých podmienok povoľuje, aby v ženskej kategórii súťažili aj transrodové ženy. Podpísalo ju viac ako 21 000 ľudí. Belgická pretekárka Anna Vanbellinghenová minulý mesiac verejne vyhlásila, že umožnenie Hubbardovej súťažiť v Tokiu v kategórii žien nad 87 kilogramov je „zlý vtip“.

Domov
Zdieľať
Diskusia