Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 19:44
Čas čítania 0:59
Martin Adam Pavlík

Planéte vraj hrozí globálny spoločenský kolaps. Na týchto miestach si miliardári kupujú pozemky, aby prežili

Planéte vraj hrozí globálny spoločenský kolaps. Na týchto miestach si miliardári kupujú pozemky, aby prežili
Zdroj: Unsplash/Tobias Keller/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nový Zéland, Island, Spojené kráľovstvo, Tasmánia či Írsko sú podľa štúdie najvhodnejšími miestami na prežitie globálneho kolapsu spoločnosti.

Ako uvádza Guardian, podľa vedcov je ľudská civilizácia v nebezpečnom stave v dôsledku vysoko prepojenej a energeticky náročnej spoločnosti a environmentálnym škodám, ktoré to spôsobilo. Vedci uviedli, že kolaps môže nastať následkom šokov, akými sú vážna finančná kríza, dôsledky klimatickej krízy, ničenie prírody, ešte horšia pandémia ako covid-19 alebo ich kombinácia.

V štúdii publikovanej v medzinárodnom vedeckom a voľne prístupnom časopise o environmentálnej, kultúrnej, ekonomickej a sociálnej udržateľnosti ľudí Sustainability sa uvádza, že najlepšími a najvhodnejšími miestami na prežitie tohto kolapsu sú ostrovy mierneho pásma ako Nový Zéland, Island, Spojené kráľovstvo, Tasmánia či Írsko.

Prvenstvo získal práve prvý menovaný – Nový Zéland. Zistilo sa, že  práve ten má najväčší potenciál prežiť relatívne bez zranení vďaka svojej geotermálnej a vodnej energii, bohatej poľnohospodárskej pôde a nízkej hustote ľudskej populácie. Ako uvádza Guardian v ďalšom článku, miliardári si na Novom Zélande v rámci prípravy na to najhoršie kupujú pozemky dokonca na bunkre.

Aby sa objektívne posúdilo, ktoré národy by boli voči takémuto kolapsu najodolnejšie, boli krajiny zoradené podľa ich schopnosti pestovať potraviny pre svoje obyvateľstvo, chrániť svoje hranice pred nechcenou masovou migráciou či podľa udržateľnosti elektrickej siete. 


Podľa profesora Aleda Jonesa z výskumného inštitútu v Cambridgei v posledných rokoch došlo k veľkým globálnym stratám potravín, finančnej kríze a pandémii, pričom sme mali veľké šťastie, že sa všetky tieto veci nediali súčasne, keďže neexistuje žiadny skutočný dôvod, prečo by sa nemohli udiať všetky v tom istom roku. Dodal, že spoločnosť sa môže vyvarovať spomínaného kolapsu jedine vtedy, ak sa uvoľní systém, aby v prípade šoku bola vôbec možnosť nejako reagovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia