Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2021, 21:33
Čas čítania 1:46
Daniel Mikolášik TASR

Rádioaktívne prvky na kúpalisku v Podhájskej znepokojili Slovákov. Podľa hygienikov nie je dôvod na paniku

ZDRAVIE KÚPALISKO
Uložiť Uložené

Prítomnosť rádioaktívnych prvkov v termálnych vodách je podľa úradu verejného zdravotníctva prirodzená.

Prítomnosť rádioaktívnych prvkov v geotermálnej vode, ktorú dlhodobo využívalo Termálne kúpalisko v Podhájskej, znepokojila verejnosť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo, že vo vode z vrtu v Podhájskej sú prítomné niektoré rádioaktívne prvky v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity.

Odporúčané
Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne 28. júla 2020, 10:39

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ubezpečuje občanov, že nie je žiadny dôvod na paniku. „V súvislosti s medializovanou témou rádioaktívnych prvkov v termálnych vodách si dovoľujeme konštatovať, že ich prítomnosť v termálnych vodách je prirodzená a závisí od geologického podložia, z ktorého sa termálna voda získava,“ skonštatovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

„Vzhľadom na to, že prítomnosť rádioaktívnych prvkov sa v termálnej vode predpokladá, v súčasnosti národná ani európska legislatíva nestanovuje kritériá na hodnotenie prítomnosti rádionuklidov v termálnych vodách určených napríklad na kúpanie,“ dodala Račková.

Rádioaktivita v tomto prípade pôsobí ako liečivo, tvrdia hygienici

ÚVZ zároveň uviedol, že v spojitosti s geotermálnou vodou sa informovalo o rádiologických ukazovateľoch, ktoré sú definované pre pitnú vodu, prírodnú minerálnu vodu alebo pramenitú vodu určenú na ľudskú spotrebu.

„Tieto rádiologické ukazovatele nie sú definované pre podzemnú geotermálnu vodu. Chceli by sme upokojiť verejnosť a uviesť, že ani v prípade pobytu ľudí v termálnom kúpalisku a náhodného požitia termálnej vody z kúpaliska z uvedeného vrtu sa nepredpokladá ohrozenie ich zdravia,“ uviedla Račková.

Termálne kúpalisko & wellness Podhájska
Zdroj: Facebook/Termálne kúpalisko & wellness Podhájska – oficiálna stránka


Stanovisko ÚVZ potvrdzuje aj Viktor Goliáš z Ústavu geochémie, mineralógie a nerastných zdrojov Karlovej univerzity v Prahe. „Z hľadiska minerálnych vôd, ku ktorým Podhájska určite patrí, je rádioaktivita vnímaná ako pozitívna zložka, ktorá pôsobí liečivo. Panika je určite zbytočná,“ zverejnila vyjadrenie odborníka obec Podhájska, ktorá je prevádzkovateľom kúpaliska.


Na potrebu ochrany zdravia občanov poukázal aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Rozhodnutie o zatvorení termálnych bazénov nie je ľahké. Je to však rozhodnutie na základe parametrov vody. Najdôležitejšie je, aby sme ochránili zdravie občanov. To je primárne kritérium, ktoré musíme brať do úvahy,“ priblížil predseda vlády.


„Máme záujem, aby Podhájska mohla fungovať v čo najbežnejšom režime. Ak by sa ukázalo, že sa tam falšovali čísla a že ľudia sa chodili veselo kúpať do rádioaktívnej vody, tak s tým niečo musíme robiť. Budeme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc tomuto regiónu, pretože si uvedomujeme, že je veľkým zdrojom pracovných miest. Prioritné musí byť zdravie,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Odporúčané
Porovnanie KÚPALÍSK: Kam sa ti oplatí ísť s partiou kamošov, kam s deťmi a kde sú aké ceny? Porovnanie KÚPALÍSK: Kam sa ti oplatí ísť s partiou kamošov, kam s deťmi a kde sú aké ceny? 25. júna 2021, 14:30

ÚVZ ubezpečuje verejnosť, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pravidelne vykonávajú na kúpaliskách štátny zdravotný dozor a pri kontrolách sa striktne riadia platnou legislatívou, ktorá stanovuje parametre kvality vody vhodnej na kúpanie.

„Ubezpečujeme tiež, že RÚVZ povoľujú prevádzku iba tých kúpalísk, ktoré tieto parametre kvality vody spĺňajú. Legislatíva okrem rozsahu a frekvencie vyšetrenia kvality vody, limitných hodnôt ukazovateľov kvality vody stanovuje i požiadavky na vybavenie a prevádzku prírodných kúpalísk, biokúpalísk a krytých a nekrytých umelých kúpalísk, ktoré je povinný prevádzkovateľ zabezpečiť,“ potvrdila Račková.

Domov
Zdieľať
Diskusia