Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2021, 11:57
Čas čítania 3:38
Viktor Kniš

Vyšetrovania vedú k vysokopostaveným politikom a oligarchom, tvrdí Lipšic. Už to nemôžu zastaviť, dodáva šéf tímu Očistec

NEWS DANIEL LIPŠIC
Uložiť Uložené

V polícii sa dejú už niekoľko týždňov až mesiacov neprehľadné operácie a vzájomné vyšetrovania. Policajná inšpekcia opäť zasahuje, NAKA a Lipšic odpovedajú. Zároveň sa šíri neoverená správa o zadržiavaní.

Facebookom sa šíri správa o údajnej pripravovanej akcii, v rámci ktorej si mala policajná inšpekcia posvietiť na orgány zodpovedné za vyšetrovanie najväčších káuz na Slovensku.

Odporúčané
Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó 4. decembra 2020, 10:18

K najvyšším poschodiam verejného života...

Zadržanie, ktoré sa nakoniec nestalo realitou, sa údajne malo týkať aj šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica a vedúceho vyšetrovacieho tímu Očistec, ktorý vedie aj kauzy ako Judáš alebo Božie mlyny. Vo všetkých prípadoch už viacerí spolupracujúci obvinení ukazujú aj na vysokopostavených politikov. 

Lipšic si myslí, že nejasná správa o zadržiavaní vznikla s cieľom vytvoriť neprehľadnú situáciu, aby sa v nej nikto nevyznal a nevedel, „kto je dobrý a kto je zlý“.

„Radi by sme verili tomu, že vyšetrovací tím na Úrade inšpekčnej služby bol zriadený za účelom objektívneho preskúmania integrity vedených trestných stíhaní a nie za účelom zastavenia trestných stíhaní, ktoré postupne vedú k najvyšším poschodiam verejného života a k viacerým oligarchom. Zmarenie týchto trestných stíhaní by znamenalo návrat do systému ,našich ľudí‘,“ napísal Lipšic podľa portálu Aktuality

Dlhoročný vyšetrovateľ a šéf tímu Očistec Ľubomír Daňko tvrdí, že sa vo vyšetrovaní dostali príliš ďaleko na to, aby sa to dalo celé zastaviť. Rozhodovať bude podľa neho až súd, ak sa nič výnimočné nestane. „Ja si myslím, že je to skôr kvôli tým veciam, ktoré by sa ešte len mohli otvoriť. Veci, ktoré sa vyšetrujú, sa už nedajú zastaviť. Má to svoj proces a dôkazná situácia je taká, že to pravdepodobne pôjde pred súd,“ povedal vyšetrovateľ Daňko v rozhovore pre Aktuality.

Odporúčané
TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista 27. októbra 2021, 20:00

„Zastaviť stíhanie je možné len vtedy, ak je nepochybné, že skutok sa nestal. Ak máte pochybnosti, musíte ísť s prípadom pred súd, aj keby mal obvinených oslobodiť. Tu však nie sú pochybnosti, ale práve naopak – konkrétne dôkazy, ktoré tie obvinenia potvrdzujú,“ dodal. 

Lipšic
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Záhadné kroky inšpekcie a údajne zaujatá vyšetrovateľka

Na strane policajnej inšpekcie stojí vyšetrovateľka Diana Santusová, ktorá vedie vyšetrovanie možného ovplyvňovania svedkov. Šéf tímu Očistec potvrdil, že upozornili prokurátora, že môže konať zaujato. „Myslím si, že by vyšetrovanie viesť nemala. My máme tie skutočnosti preverené a myslím si, že sú pravdivé. Nemôžem sa k nim bližšie vyjadrovať, ale naozaj hrozí, že vyšetrovanie nemusí viesť nezaujato,“ povedal Daňko Aktualitám. 

Podľa policajného prezidenta Petra Kovaříka sa niekto cez médiá snaží zastrašiť vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a vyvolať v nich neistotu. Za vyšetrovateľmi NAKA stojí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia