Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 5:47
Viktor Kniš

Konflikt prokuratúr: Žilinku prirovnávajú k Trnkovi, Lipšic hovorí o tlakoch zvnútra, lebo NAKA ide po vysokých priečkach politiky

Konflikt prokuratúr: Žilinku prirovnávajú k Trnkovi, Lipšic hovorí o tlakoch zvnútra, lebo NAKA ide po vysokých priečkach politiky
Zdroj: TASR
NEWS DANIEL LIPŠIC
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor podal na špeciálneho prokurátora disciplinárny návrh. V minulosti boli Lipšic a Žilinka blízkymi ľuďmi, dnes majú otvorený spor.

Najväčšie konflikty záujmov sú u advokátov, ktorí by v podstate prešli na druhú stranu, povedal Maroš Žilinka na verejnom vypočutí, po ktorom sa stal generálnym prokurátorom.

Naznačoval tým, že by mohol byť problém, ak by sa šéfom špeciálnej prokuratúry stal Daniel Lipšic, ktorého kandidatúra sa v tom čase skloňovala. Dnes sú bývalí kolegovia z ministerstva vnútra v otvorenom mediálnom konflikte, oboch pritom zvolila súčasná vládna koalícia.

Nie je vylúčené, že ide o osobný spor.

Oficiálnym dôvodom konfliktu je rozdielny názor na situáciu v polícii, ktorá má priamy presah na Lipšicov úrad. Žilinkovi sa nepáči, že Lipšic verejne bráni vyšetrovateľov NAKA z kauzy Očistec, a preto na neho podal disciplinárny návrh: „Špeciálny prokurátor zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym. Špeciálny prokurátor navyše verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatne skončená.“

Aký je oficiálny dôvod podania? 

Podľa generálneho prokurátora SR sa špeciálny prokurátor dopustil disciplinárneho previnenia tým, že dňa 28. júla 2021 bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

Bývalý politik a advokát odpovedá tvrdo, disciplinárku vníma ako tlak zvnútra. „Pôjdeme tam, kde nás privedú dôkazy. Bez ohľadu na intenzitu útokov a bez ohľadu na stupňujúce sa tlaky zvonku či zvnútra,“ zareagoval Lipšic. Dlhodobo tvrdí, že na vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov exponovaných káuz útočia zo všetkých strán, pretože sa pri vyšetrovaní možno dostali až príliš vysoko. 

Žilinka žiada pre bývalého politického súpera len jednorazové zrazenie platu o pár stoviek eur.

Už viac ako 50 prokurátorov podpísalo spoločné stanovisko, v ktorom sa Daniela Lipšica zastali. Podľa nich sa špeciálny prokurátor vyjadroval k trestnej veci bezprostredne súvisiacej s tou, ktorá súvisí s pôsobnosťou Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý on sám riadi. 

žilinka lipšic
Zdroj: TASR

Poslanci Za ľudí a SaS: Toto by si nedovolil ani Trnka

Koaličný poslanec Ondrej Dostál zo SaS si myslí, že podobný disciplinárny návrh by si nedovolil na Daniela Lipšica podať ani Dobroslav Trnka. Tlaky zo strany Žilinku vraj očakával, a preto za neho nehlasoval: „A rovnako neľutujem, že som svoj hlas dal Danielovi Lipšicovi. Jedným z dôvodov bola moja obava, že zo strany generálneho prokurátora Žilinku môžu prísť práve takéto tlaky, a dôvera v to, že ich práve Lipšic ako špeciálny prokurátor dokáže ustáť,“ vyhlásil poslanec za SaS. 

Odporúčané
TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista 27. októbra 2021, 20:00

Pridal sa k nemu aj Juraj Šeliga zo strany Za ľudí: „Spomeňme si na prokurátora Špirka, ktorý sa nebál Kaliňáka a spol.,“ pripomína poslanec strany Za ľudí prípad, keď disciplinárke od dnes obžalovaného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za vystúpenie proti Kaliňákovi a Počiatkovi na tlačovke čelil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Šeligu vraj znepokojuje niekoľko ďalších prípadov, v ktorých mohol Maroš Žilinka konať rovnako aktívne a podávať disciplinárne návrhy, zatiaľ tak však nespravil. 

„Rovnako celú verejnosť zaujíma, čo sa deje so švagrom Roberta Fica pánom Chabadom, ktorý roky nechal spisy ležať v šuflíku, alebo či bude podaný disciplinárny podnet na pani Juríčkovú, ktorá si to roky ako krajská prokurátorka nevšímala,“ hovorí s tým, či je naozaj Daniel Lipšic jediný človek na prokuratúre, ktorý vraj urobil chybu.

Generálna prokuratúra odmietla Refresheru odpovedať na prirovnania Žilinku k Trnkovi. „Spomínanú výčitku som nezachytil, v každom prípade generálna prokuratúra nebude nijakým spôsobom reagovať na vyjadrenia politikov,“ odpovedal Dalibor Skladan z tlačového oddelenia. 

S Lipšicom sa poznajú dlho, Žilinka nie je vo funkcii stopercentne presvedčivý

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102392 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká je spoločná minulosť Maroša Žilinku a Daniela Lipšica.
  • Aké politické prepojenia treba v tomto kontexte zdôrazniť.
  • Koho sa zastal premiér Heger.
  • Prečo môže ísť výhradne o osobný spor.
  • Prečo zatiaľ nebol Žilinka vo funkcii stopercentne presvedčivý.
  • Ako sa Lipšica zastali desiatky prokurátorov.
Domov
Zdieľať
Diskusia