Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2021, 14:44
Čas čítania 0:47
Ema Stanovská

V Číne predstavili najrýchlejší dopravný prostriedok na pozemnú prepravu na svete. Magnetický vlak dokáže zrýchliť na 600 km/h

V Číne predstavili najrýchlejší dopravný prostriedok na pozemnú prepravu na svete. Magnetický vlak dokáže zrýchliť na 600 km/h
Zdroj: Unsplash/Charles Forerunner/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS DOPRAVA
Uložiť Uložené

Fungovať bude na princípe magnetickej levitácie, čo znamená, že sa nebude dotýkať trate, ale bude sa „vznášať“ tesne nad ňou.

V čínskom meste Qingdao predstavili vysokorýchlostný magnetický vlak, ktorý dokáže zrýchliť na 600 km/h. Podľa portálu Global Times ide o najrýchlejší dopravný prostriedok na pozemnú prepravu na svete. Spoločnosť China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), ktorá vlak vyvíjala, sa vyjadrila, že ide o „prelomový vedecko-technický úspech v oblasti železničnej dopravy na svete".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NDTV (@ndtv)

Takzvaný „maglev“ bude prostredníctvom elektromagnetickej sily fungovať na princípe magnetickej levitácie. To znamená, že sa nebude dotýkať trate, ale bude sa „vznášať“ tesne nad ňou. Vysokorýchlostný dopravný systém je súčasťou čínskeho cieľa vytvoriť „trojhodinové dopravné kruhy“ medzi najväčšími mestami.

Vlak skráti ľuďom cestu o tri hodiny

Vlak by mal byť bezpečný, spoľahlivý, mať nízke hlukové znečistenie, slabé vibrácie a veľkú kapacitu pre cestujúcich. Okrem toho bude vyžadovať menšiu údržbu. Podľa spoločnosti CRRC zaplní vlak „medzeru“ medzi vysokorýchlostnými vlakmi, ktorých rýchlosť je 350 km/h, a lietadlami s rýchlosťou 800 až 900 km/h. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Na porovnanie, cesta z Pekingu do Šanghaja trvá asi dve hodiny letecky alebo päť a pol hodiny vysokorýchlostnou železnicou. Vysokorýchlostným vlakom „maglev" však bude trvať len asi dve a pol hodiny, vrátane času potrebného na prípravu cesty.

Nevýhodou je, že medzi ostatnými čínskymi mestami a provinciami, kde by sa dala dobre využiť vyššia rýchlosť,  zatiaľ nie sú žiadne vhodné trate.

Domov
Zdieľať
Diskusia