Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2021, 8:34
Čas čítania 2:00
Martin Adam Pavlík TASR

Život ukončil tam, kde strávil viac ako šesť úžasných desaťročí. Osobnosti spomínajú na Milana Lasicu

Život ukončil tam, kde strávil viac ako šesť úžasných desaťročí. Osobnosti spomínajú na Milana Lasicu
Zdroj: Štúdio L&S/Ctibor Bachratý
KULTÚRA MILAN LASICA
Uložiť Uložené

Na úmrtie Milana Lasicu reagujú prezidentka, premiér či divadelníci.

Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica v nedeľu odpadol na výročnom koncerte Bratislava Hot Serenaders, pričom sa ho už nepodarilo oživiť. Zomrel vo veku 81 rokov. Na jeho nečakaný odchod už stihla zareagovať aj Zuzana Čaputová, Eduard Heger, Matúš Vallo či viacerí divadelníci a ľudia z kultúrnej obce. 

Akoby sa zastavil čas

„Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý,“ napísala na Facebooku prezidentka.

„Milan Lasica mal nenapodobiteľný humor a esprit spojený s hlbokou ľudskou múdrosťou. To, na čo majú najúspešnejší komici sveta celé tímy spolupracovníkov, dokázal majster Lasica vytvoriť v spolupráci s jediným človekom, ktorým bol Július Satinský, a potom aj celkom sám, dodala Čaputová.

Nezabudla tiež pripomenúť, že mal dar ako nikto iný hovoriť a robiť správne veci tým najlepším a najzábavnejším spôsobom. „Nech už vystupoval ako herec, spevák, textár, moderátor, zabávač či glosátor, keď písal ako dramatik, spisovateľ či publicista alebo pôsobil ako režisér, svojím umením prinášal ľuďom radosť. Prinášal ju doslova do poslednej chvíle, pretože sa jeho život ukončil tam, kde strávil viac ako šesť úžasných desaťročí – na javisku svojho milovaného divadla, nešetrila peknými slovami.

Odporúčané
Archívny rozhovor s Milanom Lasicom: Keď chcete robiť komédiu, naučia vás, že musíte byť smiešny na pohľad. To sme neakceptovali Archívny rozhovor s Milanom Lasicom: Keď chcete robiť komédiu, naučia vás, že musíte byť smiešny na pohľad. To sme neakceptovali 6. júna 2021, 14:30

Sprevádzal mnohé generácie

Premiér Eduard Heger sa vyjadril k úmrtiu legendárneho komika nasledovne: „Veľmi ma zasiahla správa o tom, že Slovensko, žiaľ, prišlo o ďalšiu legendu slovenskej kultúry. Milan Lasica bol nadaný herec, spevák a autor. Jeho jedinečný humor a satira sprevádzali mnohé generácie.“


„Jeho celoživotné dielo je jasným dôkazom toho, že žiaden režim nemá takú moc, aby zastavil kreativitu, smiech a priateľstvo. V ťažkých časoch cenzúry hľadali spoločne s Júliusom Satinským cesty, ako povzbudiť ľudí. Odpočívajte v pokoji. Pozostalým vyslovujem úprimnú sústrasť,“ dodal Heger na sociálnej sieti. 

Aj primátor Bratislavy Matúš Vallo si na Facebooku v emotívnom príspevku zaspomínal na výnimočného herca. „Je málo ľudí, ktorí sa svojím humorom dokázali prihovoriť niekoľkým generáciám. Ktorí aj v ťažkých časoch dokázali priniesť nádej, že raz možno bude lepšie. Ktorí obstáli na mnohých hodnotových križovatkách. Z ktorých vyžarovala ľudskosť v každej situácii. Ktorých ľudia mali radi za to, čím sú. Milan Lasica bol jedným z mála a správa o jeho smrti ma nesmierne zasiahla. S jeho odchodom odchádza aj kus môjho života. Ďakujem za všetko a zbohom, majstre!“

Odporúčané
Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov 18. júla 2021, 22:53

Standing ovation

Slová smútku vyjadrila aj poetka a textárka Miroslava Ábelová: „Milan Lasica vraj opustil tento svet počas standing ovation na pódiu. Na smrť je vždy priskoro, v jeho prípade to platí miliónnásobne, stratili sme úžasného človeka. Na druhej strane presne takýto odchod, ak už musel odísť, si tento úžasný a veľký človek zaslúžil. Za potlesku, s úctou.

„Nechali ste obrovskú stopu v našom divadle, nechali ste obrovskú stopu v nás. Budete nám chýbať, majstre, reagoval Divadelný ústav. Smutná správa zasiahla aj politológa, historika a publicistu Juraja Marušiaka. „Milan Lasica už nebude za dverami. Odišiel posledný z veľkej trojice Lasica – Satinský – Filip, ktorá tak veľmi symbolizovala slovenskú kultúru. Česť jeho pamiatke.“

Bol vľúdny, noblesný, vtipný, povzbudil nás, podporil. Vždy mu budeme vďační,“ zaspomínala si na Lasicu aj scenáristka, režisérka a spisovateľka Eva Borušovičová.

Domov
Zdieľať
Diskusia