Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2021, 22:53
Čas čítania 1:39
Daniel Mikolášik

Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov

Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
NEWS MILAN LASICA
Uložiť Uložené

Obľúbený komik odpadol počas koncertu, oživiť sa ho už nepodarilo.

Obľúbený slovenský komik, zabávač, herec a dramatik Milan Lasica zomrel vo veku 81 rokov. So správou prišiel denník SME, ktorému informáciu potvrdil zdroj blízky orchestru Bratislava Hot Serenaders.

„Lasica práve vystupoval spolu s orchestrom na ich výročnom koncerte v bratislavskom Štúdiu L+S, keď počas interpretácie piesne odpadol. Oživiť sa ho už nepodarilo,“ píše SME. Koncert sa konal pri príležitosti 30. výročia orchestra a 20. výročia spolupráce s Lasicom.

Odporúčané
Archívny rozhovor s Milanom Lasicom: Keď chcete robiť komédiu, naučia vás, že musíte byť smiešny na pohľad. To sme neakceptovali Archívny rozhovor s Milanom Lasicom: Keď chcete robiť komédiu, naučia vás, že musíte byť smiešny na pohľad. To sme neakceptovali 6. júna 2021, 14:30

Spolu so zosnulým Júliusom Satinským tvorili v bývalom Československu jednu z najobľúbenejších komediálnych dvojíc. Počas komunizmu si nedávali servítku pred ústa a vo svojich vystúpeniach ostro kritizovali totalitný režim. Geniálne umelecké duo L+S sa stalo legendou pre niekoľko generácií.

„Humor bol prejavom slobodného myslenia a presne preto nás nemal režim v obľube. Mali sme so Satinským ,nevýhodu‘ v tom, že náš humor bol nejednoznačný. Dal sa chápať všelijako. V čase útlaku sa však aj obyčajné vety stávali prejavom odporu voči režimu. Obecenstvo si to tak želalo. Práve to prekážalo tým, ktorí nás nemali v láske,“ prezradil Lasica pre Refresher v rozhovore, ktorý sme s ním robili približne mesiac pred jeho náhlym skonom.

Milan Lasica
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prvé autorské dialógy začal tvoriť už počas štúdia

Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940 vo Zvolene, odkiaľ pochádzala jeho matka, no väčšinu života prežil v Bratislave. Do hlavného mesta sa rodina presťahovala len pár mesiacov po jeho narodení. Jeho otec, ktorý sa živil ako bankový úradník, totiž dostal lepšie miesto v Tatra banke.

Obľúbený komik vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave, konkrétne odbor dramaturgia so zameraním na divadlá malých foriem. Už počas svojho štúdia začal vystupovať s Júliusom Satinským v autorských dialógoch v bratislavskej Tatra revue, píše portál Osobnosti.sk.

Odporúčané
Milan Lasica nahral pred smrťou tajný album. Nevedela o tom ani jeho rodina Milan Lasica nahral pred smrťou tajný album. Nevedela o tom ani jeho rodina 1. novembra 2023, 9:00

V 60. rokoch pracoval ako dramaturg Československej televízie a koncom dekády pôsobil v Divadle na korze. V Divadelnom štúdiu účinkovali spoločne so Satinským ako komediálno-kabaretná dvojica a  vo svojich autorských divadelných predstaveniach porušovali všetky pravidlá realistického divadla.

Partnerstvo so Satinským bolo založené na zblížení a porozumení, hovorieval

V rozhovore pre Refresher z júna 2019 prezradil, že so Satinským sa spoznali počas štúdia na vysokej škole. Tam sa naskytla príležitosť na spoločné vystupovanie. Najskôr to vraj bolo len vyslovene amatérske divadelníctvo, potom však obaja usúdili, že by to mohli skúsiť aj profesionálne.

Odporúčané
Milan Lasica: Keď pozerám zábavné programy, zdá sa mi, že sa účinkujúci zabávajú viac ako diváci (Rozhovor) Milan Lasica: Keď pozerám zábavné programy, zdá sa mi, že sa účinkujúci zabávajú viac ako diváci (Rozhovor) 9. júna 2019, 11:11

Na Júliusa si aj po jeho odchode do hereckého neba na konci roku 2002 spomínal vždy len v dobrom. „Spolupracovali sme 40 rokov, takže keď to tak dlho vydržalo, to partnerstvo muselo byť založené na zblížení a porozumení. Inak by to netrvalo štyri desiatky rokov,“ uviedol.

Mali vraj spolu veľa jedinečných spomienok, ktoré si rád pripomínal. „Nechcem preháňať, ale povedal by som, že na neho spomínam skoro denne. Vždy sa mi vynorí spomienka, väčšinou veselá,“ povedal nám v roku 2019.

Milan Lasica
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia