Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2021, 14:30
Čas čítania 8:28
Martin Adam Pavlík

Pozreli sa do očí smrti, bojovali so závislosťou, boli kúsok od rozpadu, dnes sú milionári. Toto je šialený príbeh Metallicy

Pozreli sa do očí smrti, bojovali so závislosťou, boli kúsok od rozpadu, dnes sú milionári. Toto je šialený príbeh Metallicy
Zdroj: Frazer Harrison/Getty Images
HUDBA METALLICA
Uložiť Uložené

Profil metalovej legendy, ktorá dnes vypredáva tie najväčšie štadióny, má na konte desať štúdiových albumov, deväť cien Grammy a vyše deväťdesiat ďalších ocenení.

V ich repertoári nájdeš besné riffy s agresívnym spevom, ale aj jemné, precítené balady. Určite poznáš skladby ako One, Enter Sandman, Unforgiven či Nothing Else Matters. Vieš však, čo predchádzalo ich napísaniu a čím všetkým si prešla kapela, ktorá oslávi tento rok už 40. výročie? Prečítaj si šialený príbeh drzých metalistov plný vzletov do nebies aj tvrdých, bolestivých pádov. 

„Bubeník hľadá na jamovanie ďalších metalových hudobníkov,“ znel inzerát v losangelskom denníku The Recycler z októbra 1981. Písal ho osemnásťročný Lars Ulrich, ktorý už od trinástich rokov hral na bicie a sníval o vlastnej kapele. Aj keď otec z neho chcel mať tenistu, hudba ho bavila omnoho viac. Na inzerát sa ozval dlhovlasý mladík menom James Hetfield. Došlo tak k prvému stretnutiu. Nikto vtedy ešte netušil, čo všetko odštartuje a že títo dvaja spolu prežijú štyri desaťročia na jednom pódiu. 

Rozmaznaný a otravný 

Prvé stretnutie však nedopadlo úplne najlepšie. Ulrich podľa Hetfielda divne páchol, bol mierne otravný a v tom čase nevedel až tak dobre hrať na bicie. Spevák Hetfield v knihe Micka Walla s názvom Enter Night: A Biography of Metallica na Ulricha spomína: „Larsov otec bol slávny tenista. Bol na tom veľmi dobre. Lars bol rozmaznaný – preto mal veľké ústa. Vedel, čo chce, išiel si za tým a dostal to vždy, bolo to tak celý život.“ 

Prvý basgitarista Metallicy Ron McGovney, ktorý bol takisto účastníkom prvého „inzerátového“ stretnutia, Hetfieldove slová potvrdil. „To o páchnutí je pravda. Avšak zapáčil sa mne aj Jamesovi. Bol len tak nepríjemne vytrvalý, že si vždy presadil to svoje,“ napísal hudobník na Twitteri. Do partie hudobníci pridali ešte gitaristu Dava Mustaina a kapela bola na svete. 

 
Ulrich neskôr prezradil, prečo sa s Hetfieldom po čase tak zblížil. „Jedna vec, ktorú máme spoločnú, aj keď pochádzame z rôznych svetov, je to, že sme obaja samotári. V Južnej Kalifornii bolo pre mňa ťažké nájsť niečo, s čím by som sa mohol stotožniť. Preto sme sa s Jamesom stali takými dobrými priateľmi, mali sme obaja sociálne problémy, mali sme problém zapadnúť,“ opísal vzťah so spevákom dánsko-americký bubeník podľa Ultimate Classic Rock.

Prvé demonahrávky mladých nadšencov, Whiskey Audition Tape s dvoma cover verziami a Ron McGovney’s ’82 Garage, boli nahrávané na najpríznačnejšom mieste pre všetky undergroundové kapely – v garáži. V tomto prípade u McGovneyho.

Až neskoršia nahrávka No Life ’Til Leather z roku 1982 znamenala skutočný posun vpred. Všetkých sedem skladieb sa totiž objavilo neskôr na debutovom štúdiovom albume s provokatívnym názvom Kill ’Em All. Vyšiel pod Megaforce Records 25. júla 1983. 

Odporúčané
Najväčšie hity, zimomriavky a hudobný orgazmus. Metallica na koncerte v Quebecu vyvolala silné spomienky (Tip na film) Najväčšie hity, zimomriavky a hudobný orgazmus. Metallica na koncerte v Quebecu vyvolala silné spomienky (Tip na film) 1. decembra 2017, 8:43

Alkohol, drogy, násilie a stopka

To už však v kapele na basgitaru nehral Ron McGovney, ale mimoriadne nadaný virtuóz Cliff Burton, ktorý ohúril napríklad sólovou atmosférickou inštrumentálkou Anesthesia (Pulling Teeth). Práve on sa podpísal aj pod názov prvého albumu. Kapelu zároveň po odchode Dava Mustaina výrazne obohatil bývalý gitarista Exodusu a žiak Joea Satrianiho Kirk Hammett.

Gitarista Metallicy Kirk Hammett.
Gitarista Metallicy Kirk Hammett. Zdroj: TASR/AP/Jorge Saenz

Technicky špičkového gitaristu a spoluautora viacerých skladieb Metallicy totiž z kapely ešte pred nahrávaním albumu vyhodili pre alkoholizmus a násilnícke sklony. Predchádzal tomu ostrý konflikt s Hetfieldom, ktorý skončil vzájomnou bitkou. To bola posledná kvapka. Mustainovo predávanie drog, konflikty a rôzne excesy však komplikovali už dlhší čas ostatným členom život. Kam prišiel, vyvolával rozruch a problémy.

Ako píše Wall v biografii kapely, podľa Ulricha bol Mustaine užitočný najmä vtedy, keď sa niečo náhodou zomlelo. Raz sa strhla na večierku s kapelou Amored Saint bitka, kde jeden z členov napadol práve Ulricha. Mustaine sa ho zastal a kapelníka pomstil tak, že spomenutému agresorovi zlomil členok. 

Odporúčané
12-ročný syn člena Metallicy prežil fantastický rockový debut. V šľapajách otca zaskakuje basového gitaristu skupiny Korn 12-ročný syn člena Metallicy prežil fantastický rockový debut. V šľapajách otca zaskakuje basového gitaristu skupiny Korn 19. apríla 2017, 14:43

Bolestivá spoveď

Mustaine po odchode z Metallicy hudobne nezaháľal. V roku 1983 založil skupinu Megadeth, ktorej je dodnes frontmanom (spieva a hrá na gitaru) a ktorá je podobne ako Metallica jednou z najúspešnejších metalových kapiel v histórii (spolu s Metallicou a kapelami Slayer a Anthrax tvoria takzvanú veľkú thrash metalovú štvorku). 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100803 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo povedal v bolestivej spovedi po rokoch Mustaine spoluhráčom.
  • Aká tragédia postihla kapelu.
  • Na ktorý koncert spomína Hetfield z celej kariéry najradšej a prečo. 
  • Kto zásadne pomohol Metallice k prelomovému úspechu začiatkom 90. rokov.
  • Aký nástupný plat dostal basgitarista Robert Trujillo.
Domov
Zdieľať
Diskusia