Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2021, 9:30
Čas čítania 6:09
Martin Adam Pavlík

„Máte 30 sekúnd, aby ste opustili kino.“ Režisér po tejto hláške vo filme zachytil, ako mäsiar brutálne zavraždí vlastnú dcéru

„Máte 30 sekúnd, aby ste opustili kino.“ Režisér po tejto hláške vo filme zachytil, ako mäsiar brutálne zavraždí vlastnú dcéru
Zdroj: Rezo Films
FILMY A SERIÁLY KONTROVERZNÉ FILMY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Už sa ti niekedy pri pozeraní filmu zdvihol žalúdok alebo si si musel zakrývať oči? Týchto 10 filmov ťa k tomu možno prinúti.

Nemáš čo pozerať? Nebaví ťa už Netflix či HBO GO? Poď objaviť 10 kontroverzných a provokatívnych filmov od rôznych odvážnych tvorcov, ktoré na spomenutých platformách nenájdeš, no mal by si ich vidieť. Búrajú zaužívané konvencie, pohrávajú sa s diváckymi očakávaniami a  pravdepodobne na ne len tak ľahko nezabudneš. 

Pozor, článok môže obsahovať spoilery.

1. Šťastie/Happiness (1992, r. Todd Solondz)

Osamelosť, hľadanie zmyslu života, šťastia, radosti, lásky, ale aj život v klamstve a pretvárke. Táto dráma s nemalou dávkou čierneho humoru otvára mnoho tém, no je otázne, či ju budeš mať chuť dopozerať až do konca. Jeden z najvýraznejších režisérov americkej nezávislej kinematografie Todd Solondz totiž nakrútil ťažko stráviteľnú mozaiku o stratených dušiach s množstvom úchyliek, ktoré skrývajú pred vonkajším svetom. 

Jednou z postáv je aj psychiater a pedofil Bill Maplewood žijúci na prvý pohľad úspešný život. Má veľký dom, krásnu rodinu, no keď sa nikto nepozerá, ukája sa na detských časopisoch a nerobí mu problém nadrogovať a zneužiť spolužiaka svojho syna. Za svoje zvrátené konanie necíti žiadne výčitky, naopak, stáva sa nezastaviteľným a čoraz nebezpečnejším pre svoje okolie.

Šťastie (r. Todd Solondz)
Šťastie (r. Todd Solondz) Zdroj: Bontonfilm
Odporúčané
Recenzia: Česká komédia Ubal a zmizni sa snaží ísť po stopách Guya Ritchieho Recenzia: Česká komédia Ubal a zmizni sa snaží ísť po stopách Guya Ritchieho 7. júla 2021, 17:30


Napriek tomu, že film vzbudil už v čase vzniku mnoho kontroverzie a dodnes rozdeľuje divákov na dva tábory, bol nominovaný na Zlatý glóbus za scenár a získal ocenenia na prestížnom festivale v Toronte či na British Independent Film Awards. V Šťastí sa, mimochodom, predstavil aj napríklad už nebohý oscarový herec Philip Seymour Hoffman, známy najmä z filmov Capote, Majster či Big Lebowski.

2. Tajomná pokožka/Mysterious Skin (2004, r. Gregg Araki)

Aj voľnomyšlienkar Gregg Araki si vo svojom hádam najvyzretejšom a najkomplexnejšom filme Tajomná pokožka vzal na mušku pedofíliu a jej dôsledky týkajúce sa sexuality a neskoršieho nadväzovania či udržania partnerských či milostných vzťahov. V porovnaní s už spomenutým Šťastím však danú tému rozoberá z opačnej strany, teda z pohľadu nie násilníka, ale obete.

Neila v detskom veku zneužije bejzbalový tréner, neskôr sa z neho v puberte stáva prostitút. Svoje telo však neponúka osamelým a sexuchtivým ženám, ale mužom. Tancuje pritom na veľmi tenkom ľade, keďže nikdy nevie, čo od svojich klientov môže čakať. Araki nešetril explicitnými sexuálnymi scénami, no nájdeš tu aj rôzne bizarnosti, ako napríklad únos mimozemšťanmi.

Odporúčané
10 extrémne bizarných erotických scén: vajce ako sexuálna hračka či masturbácia pred sestrou a kamarátom 10 extrémne bizarných erotických scén: vajce ako sexuálna hračka či masturbácia pred sestrou a kamarátom 27. júna 2021, 12:30

Tajomná pokožka mnoho ľudí pobúri nepríjemnými scénami, aké sa dovtedy nikto neodvážil nakrútiť, no zároveň nadchne maximálne citlivým spracovaním a výborným scenárom s nesmierne silným záverom. V neposlednom rade cítiť Arakiho lásku k surrealizmu. Za zmienku určite stojí aj skvelý výkon vtedy len 23-ročného Josepha Gordona-Levitta známeho dnes najmä vďaka filmom 500 dní so Summer, Don Jon či Počiatok. 

3. Špičák/Dogtooth (2009, r. Yorgos Lanthimos)

Čím bizarnejšie, tým lepšie. Týmto heslom sa asi riadi štyridsaťosemročný Grék Yorgos Lanthimos. Ak si sa už stretol s jeho tvorbou, pravdepodobne to bolo vďaka historickej komédii Favoritka (2018), ovenčenej viacerými cenami BAFTA a nominovanej aj na Oscara s hviezdnym obsadením – Olivia Colman, Emma Stone a Rachel Weisz. Možno si tiež videl jeho nemenej vydarenú snímku Zabitie posvätného jeleňa (2017), kde sa predstavili zase Colin Farrell a Nicole Kidman. 

Špičák je len druhým Lanthimosovým filmom, ale dá sa pokojne povedať, že najlepším. Príbeh rodičov snažiacich sa svoje dospievajúce deti celkom izolovať od okolitého sveta je síce miestami poriadne zvrhlý a aj nechutný (nájdeš tam všeličo od incestu až po zabíjanie mačiek), no zároveň maximálne fascinujúci najmä vďaka režisérovej nápaditosti, originalite a nepredvídateľnému, čoraz prekvapujúcejšiemu deju.  Koniec koncov ide tiež o dômyselnú kritiku totalít a jej hrozivých  dôsledkov, prezentovanú pomocou metafor.  

Špičák (r. Yorgos Lanthimos)
Špičák (r. Yorgos Lanthimos) Zdroj: Feelgood Entertainment

4. Krvavý štát/Red State (2011, r. Kevin Smith)

Päťdesiatročný režisér, scenárista, producent a stand-up komik, Američan Kevin Smith je známy najmä bláznivými komédiami so skvelými dialógmi ako Mladí muži za pultom (1994) Jay a mlčanlivý Bob vracajú úder (2001) alebo Zack a Miri točia porno (2008), v ktorých si aj sám zahral. Krvavý štát je však jeho najvážnejším, najodvážnejším a zároveň najdrsnejším filmom. Humoru tu nie je veľa, a keď už, je skôr poriadne čierny a cynický. Prevláda tu netradične depresívna, bezútešná atmosféra.

Traja kamaráti, stredoškoláci, sa rozhodnú, že prídu naraz o panictvo so zrelou, dospelou ženou vďaka internetovému inzerátu. Keď dorazia na miesto stretnutia, žena od nich chce, aby si najskôr vypili. Po pár pohárikoch sa však preberajú nahí, zavretí v klietke ako zvieratá, v kostole medzi skupinkou radikálnych náboženských fundamentalistov. 

Odporúčané
Jason Momoa bojuje proti farmaceutickej spoločnosti, ktorej vinou zomrela jeho žena. Priprav sa na emotívny a akčný triler Jason Momoa bojuje proti farmaceutickej spoločnosti, ktorej vinou zomrela jeho žena. Priprav sa na emotívny a akčný triler 11. júla 2021, 7:53

Tí z nich paradoxne nechcú vyhnať diabla a napraviť ich k lepšiemu životnému prístupu s inými hodnotami, ale rovno ich zniesť z povrchu zemského, keďže nemienia tolerovať podobné skazené indivíduá. Jedinou šancou na prežitie je preto útek.

Krvavý štát (r. Kevin Smith)
Krvavý štát (r. Kevin Smith) Zdroj: Lionsgate

Smith si vzal v tejto mimoriadne násilnej dráme s prvkami krimitrileru a nemalou dávkou akcie na mušku tradičných amerických konzervatívcov. Tým často nechýba veľa, aby sa premenili na vysoko nebezpečných extrémistov, čo bez váhania vytiahnu zbraň na hocikoho, kto nevyznáva rovnaké názory ako oni.

5. Sám proti všetkým/I Stand Alone (1998, r. Gaspar Noé)

Ide o sugestívny celovečerný debut argentínskeho provokatéra skúšajúceho limity divákov, rozprávajúci príbeh jedného parížskeho mäsiara s ťažkým osudom. Keďže všetci ho opustili a otočili sa mu chrbtom, stáva sa postupne mužom, ktorý nemá čo stratiť. A tí väčšinou robia zúfalé činy.  Sám proti všetkým je znepokojivým portrétom o nacionalizme, rasizme, ale aj o najtemnejších myšlienkach, aké môžu človeku prebehnúť hlavou. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100521 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si dovolil Gaspar Noé vo svojom debute.
  • Aký film od Nicolasa Windinga Refna by si si mal určite pozrieť (nie, nemyslíme Drive).
  • Ktorý syn slávneho režiséra točí tiež výborné filmy. 
  • Ako sa volá najdrsnejší film o šikane.
Domov
Zdieľať
Diskusia