Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 17:30
Čas čítania 2:40
Martin Adam Pavlík

Recenzia: Česká komédia Ubal a zmizni sa snaží ísť po stopách Guya Ritchieho

Recenzia: Česká komédia Ubal a zmizni sa snaží ísť po stopách Guya Ritchieho
Zdroj: Cinemart
FILMY A SERIÁLY UBAL A ZMIZNI
Uložiť Uložené

Adam Hobzik prichádza do kín so svojím celovečerným debutom s názvom Ubal a zmizni. Čaká ťa však skôr nuda než výbuchy smiechu.

Dvaja kamaráti s rozdielnymi cieľmi, dva gangy súperiace o moc a územie, dvaja suspendovaní policajti s netradičnými metódami, jedna skrýša s veľkým množstvom trávy, jedna rocková hviezda, jedna striptérka a jedna noc, na ktorú nikto z nich nezabudne.

Fanúšik Guya Ritchieho

Vyzerá to tak, že tridsaťšesťročný režisér Adam Hobzik je veľkým fanúšikom britského džentlmena Guya Ritchieho a raz by nepochybne chcel točiť také zábavné a vydarené filmy ako on. Jeho celovečerný debut s názvom Ubal a zmizni je síce výrazne inšpirovaný Ritchieho tvorbou, no jej kvality, žiaľ, nedosahuje ani zďaleka. Hobzikova snímka mala slovenskú premiéru už na košickom Art Film Feste, oficiálne sa však do kín dostane vo štvrtok 8. júla. 

Mireček (Matouš Ruml) a Vilém (Janek Gregor) pestujú trávu a predávajú ju v malých množstvách. Zatiaľ čo Mirečkovi to vyhovuje, keďže má rád istotu a bojí sa trocha zariskovať, Vilém je oveľa odvážnejší a ide na veci priamo. 

Odporúčané
10 najočakávanejších kinofilmov do konca roka 2021 10 najočakávanejších kinofilmov do konca roka 2021 6. júla 2021, 9:30

Zbytočné dejové línie 

Keď Vilém dostane ponuku predať všetku úrodu za jednu noc mafiánskemu bosovi Bulharovi (Predrag Bjelac), neváha ani sekundu a na ponuku kývne. Netuší však, do akej hry sa zamotal a čo všetko tým rozpúta. 

Scenár, ktorý si napísal Hobzik sám, je na jednej strane až fascinujúco ambiciózny, avšak zlyháva najmä na množstve totálne zbytočných dejových línií. Tie sú navyše plné absolútne nezaujímavých a nevýrazných postáv. 

Ubal a zmizni.
Ubal a zmizni. Zdroj: CinemArt

Aj keď Hobzik tento mozaikovitý spôsob rozprávania využíva najmä na to, aby v záverečnej časti filmu „vytiahol esá z rukáva“, šokoval diváka zvratmi a rafinovanosťou, v skutočnosti tento faktor skôr spomaľuje tempo filmu a začína diváka nudiť či iritovať. Nehovoriac o istých nevysvetlených logických dierach.

Odporúčané
Ako na francúzskej Riviére. Slovenské kiná ti prinesú otvárací film z Cannes v rovnakom čase a s exkluzívnym servisom Ako na francúzskej Riviére. Slovenské kiná ti prinesú otvárací film z Cannes v rovnakom čase a s exkluzívnym servisom 2. júla 2021, 10:39

Inak povedané, scenár je až zbytočne prekombinovaný. Úplne by stačilo ubrať pár motívov a vyzeralo by to hneď omnoho lepšie. Hobzik akoby sa totiž nakoniec zamotal do vlastnej pasce a nevedel, ako z nej ujsť von. Rozpačito pôsobia aj dialógy. Hoci sú pomerne autentické a miestami zopár hlášok úprimne rozosmeje, väčšinou vtipnosť, o ktorú sa režisér najviac snažil, vôbec nefunguje. 

Viacero scén vyznieva jednoducho lacno a umelo plus chýbajú aspoň ako-tak uveriteľné emócie. Dalo by sa nad tým prižmúriť oko, ak by šlo o film snažiaci sa priniesť niečo nové, čo sme predtým ešte nikdy nevideli, avšak komediálna gangsterka je v rámci českej kinematografie najmä po roku 2000 už celkom obľúbeným žánrom.

Ubal a zmizni.
Ubal a zmizni. Zdroj: Cinemart


Určite si spomenieš napríklad na o niečo lepší film Ro(c)k podvraťáků (2006) Karla Janáka či filmy Gangster Ka a Gangster Ka: Afričan (2015) Jana Pachla, prípadne Prachy dělaj člověka (2006) od režijnej dvojice Jan Kulhavý a Jiří Chlumský. 

Útechou možno je, že Hobzikov debut je predsa len pútavejší a na vyššej úrovni než diela ako Zejtra napořád (2014) či minuloročný Bourák Ondřeja Trojana. Formálna zložka vo filme Ubal a zmizni v každom prípade vôbec nie je zlá. 

Chýbajú výraznejší herci

Ak patríš medzi tých, čo najviac riešia vizuál filmu, pravdepodobne sa budeš baviť. Práca kameramana Davida Ployhara je fakt na úrovni, rovnako ako skvelý strih Adama Dvořáka najviac pripomínajúci Ritchieho filmografiu, najmä flashbacky a rapid montáž vo filmoch Zbaľ prachy a vypadni (istá podobnosť aj s názvom filmu) či RocknRolla (2008). 

Horšie to už je so zvukom Romana Čapka, ktorý je miestami vyslovene prepálený a nevyvážený. Zároveň ak nepočúvaš vyslovene reggae či isté ťažko zaraditeľné bizarno-obskúrne „vypaľovačky“, je pravdepodobné, že ťa bude iritovať okrem dialógov aj miestami skutočne nevkusná hudba.

Hobzikova réžia v princípe nie je vôbec zlá, no na dosiahnutie cieľa mu chýbajú trocha výraznejší herci a lepšie napísané charaktery postáv. Stávka na menej známe tváre najmä z televízneho prostredia pri kinofilme je často risk, ktorý sa nevypláca, a práve tu sa to potvrdzuje.

Ubal a zmizni.
Ubal a zmizni. Zdroj: Cinemart


Hlavná dvojica nie je natoľko úderná a zábavná, ako by bolo treba, oveľa viac to ide hercom stvárňujúcim vedľajšie postavy, napríklad Karlovi Dobrému, Lukášovi Duy Anh Tranovi či na všetkých frontoch omnoho skúsenejšiemu Martinovi Hoffmanovi známemu najmä zo seriálu MOST! (2019). Poteší však aj obsadenie českej speváčky Sharloty či českého MMA bojovníka Václava Mikuláška prezývaného Baba Jaga.


Ubal a zmizni bude pre niekoho sviežou tínedžerskou komédiou s pár super scénami, no faktom je, že by fungovala viac ako krátkometrážny či stredometrážny film, prípadne seriál. Miestami v kine totiž išlo o skutočné utrpenie. Aj z toho dôvodu dávame filmu len štyri body z desiatich.
 
Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia