Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 14:02
Čas čítania 0:39
Kamila Šebestová

Čoskoro možno nebudeš v hotovosti platiť jedno- a dvojcentovkami. Platby do päť centov sa budú zaokrúhľovať

NEWS FINANCIE
Uložiť Uložené

Ak novela vojde od januára do platnosti, podnikateľom to uľahčí život.

Od januára 2022 má do platnosti vstúpiť novela o vylúčení malých euromincí z obehu. Znamenalo by to, že by sme v hotovosti platili namiesto jedno- a dvojcentových mincí päťcentovými. Platba do päť centov sa teda zaokrúhli na päť centov. Slovensko by sa tak pripojilo k ďalším piatim krajinám eurozóny, ktoré vylúčili tieto mince z obehu. Konkrétne ide o Taliansko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Fínsko. 

Toto rozhodnutie navrhovali mnohí obchodníci aj ekonómovia. Dlhodobo tvrdia, že vylúčenie malých mincí z obehu zjednoduší platbu hotovosťou. Podľa denníka SME by táto zmena nemala mať výrazný vplyv na ceny tovarov a služieb. Znížia sa aj náklady podnikateľov za poplatky bánk za spracovanie týchto mincí.

Zrušenie jedno- a dvojcentových mincí by malo prispieť aj k zlepšovaniu životného prostredia – najmä znižovaním použitia obalového materiálu a prepravy týchto mincí, uvádza denník SME.

Kým sa však dospeje ku konečnému zrušeniu týchto mincí, môže to podľa Národnej banky Slovenska trvať ešte niekoľko rokov. Podľa nej nie je ani isté, či sa táto úprava na úrovni eurozóny vôbec prijme. 

Odporúčané
Slováci vo facebookových skupinách hľadajú prevádzačov a dávajú si tipy, aby sa vyhli karanténe Slováci vo facebookových skupinách hľadajú prevádzačov a dávajú si tipy, aby sa vyhli karanténe 7. júla 2021, 10:48
Domov
Zdieľať
Diskusia