Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 10:48
Čas čítania 1:10
Kamila Šebestová

Slováci vo facebookových skupinách hľadajú prevádzačov a dávajú si tipy, aby sa vyhli karanténe

NEWS CESTOVANIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Členovia skupín zabudli, že veľa z nich je verejných. Ich mená tak môže vidieť hocikto.

„Nepoznáte nejakého prevádzača, čo ma prepašuje cez zelenú hranicu?“ pýtajú sa pendleri vo facebookovej skupine. Príspevok má 75 lajkov, nájdu sa pod ním komentáre ako: „Keď budeš vedieť kde, napíš... Kúpil by som si tiež“ alebo „Aj mne, ale tieto veci maximálne diskrétne len do správ.“ 

Členovia skupiny Pendleri v ohrození SK však zjavne zabudli na fakt, že skupina je verejná a ich mená tak môže vidieť úplne hocikto. Jej admini im dnes údajne dali voľnú ruku. Skupinu teda nikto nereguluje a veľmi ľahko sa tam môžu šíriť konšpiračné správy či nabádanie na ilegálnu činnosť. 

pendleri, hranice
Zdroj: Facebook/Pendleri v ohrození SK
Odporúčané
Na hraničnom priechode Horné Srnie bol protest, polícia zadržala poslanca ĽSNS Petra Krupu Na hraničnom priechode Horné Srnie bol protest, polícia zadržala poslanca ĽSNS Petra Krupu 6. júla 2021, 18:41

Odzneli aj poznámky na „židovské hviezdy“, ktoré si chcú niektorí z pendlerov prišiť. 

Pani Janka len pred dvoma hodinami napísala: „Nenájde sa tu niekto, kto by ušil židovské hviezdy? Nepridávajme vláde ešte viac práce, označkujme sa vopred. Keď budú mať zaočkovaní svoj vlastný pruh na prejazd.... genocída, inak to neviem nazvať.“

Niektorí pendleri v skupine začínajú okrem hľadania prevádzačov vyzývať na protesty. Jeden z nich sa včera udial aj na hraničnom priechode Horné Srnie, kde policajti zadržali poslanca ĽSNS Petra Krupu po tom, čo napadol jedného z nich. Ľudová strana Naše Slovensko protesty podporuje a často aj podnecuje. V skupine je veľa jej podporovateľov. 

„Poďme blokovať všetky hranice a priechody!“ vyzývajú pendleri v príspevkoch skupiny. „Povstaňme, Slováci!“

Podobné pohnútky majú aj Slováci, ktorí sa vracajú z Veľkej Británie. V skupine Česi a Slováci v UK sa rozhovorili o tom, ako obísť pravidlá. Radia si, že nemajú vypĺňať registračné formuláre. 

„Si zaočkovaná? Výsledok?“ pýta sa jedna členka skupinky druhej. „Nie, nie som,“ odpovedá jej. Dodáva, že ak chce vedieť, ako prešla kontrolou, všetko jej prezradí v správe.

Rozzúrení pendleri týmto reagujú na dlhé kolóny na hraniciach a rozdielne podmienky pre neočkovaných a očkovaných. Nezaočkovaní sa budú musieť od 9. júla preukázať najviac 7-dňovým PCR testom s negatívnym výsledkom. Zaočkovaným bude stačiť potvrdenie o vakcinácii.

Odporúčané
Od 9. júla budú pre pendlerov platiť nové pravidlá. Nezaočkovaným, ktorí bývajú v zahraničí, bude stačiť 7-dňový PCR test Od 9. júla budú pre pendlerov platiť nové pravidlá. Nezaočkovaným, ktorí bývajú v zahraničí, bude stačiť 7-dňový PCR test 6. júla 2021, 17:23
Domov
Zdieľať
Diskusia