Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2021, 11:30
Čas čítania 2:37
Dominik Vetrák

Recenzia: Toto je Amerika plná rasistov, zlodejov, vrahov a ideologických lídrov. A je to poriadna animovaná zábava

Recenzia: Toto je Amerika plná rasistov, zlodejov, vrahov a ideologických lídrov. A je to poriadna animovaná zábava
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY AMERICA: THE MOTION PICTURE
Uložiť Uložené

Paródia, pri ktorej sa schuti zasmeješ, no nečakaj od nej nič viac.

Od ohlásenia filmu America: The Motion Picture sme očakávali zábavný animák s množstvom humoru, originálnym príbehom a so skvelo napísanými postavami. Dostali sme o čosi menej.

Snímka je alternatívnou rekonštrukciou slávnych dejín USA, primárne zameranou na boj o nezávislosť amerických kolónií spod nadvlády Britov. Avšak Deklarácia nezávislosti Spojených štátov sa v tejto verzii histórie nezaobišla bez problémov.

Benedict Arnold narušil schôdzu revolucionárov a všetkých ako vlkolak vyvraždil. Následne zabil Abrahama Lincolna a George Washington sa rozhodol pomstiť svojho najlepšieho priateľa a stať sa prvým prezidentom Ameriky. A ešte je tu aj pár ďalších slávnych historických osobností vrátane Thomasa Edisona. 

Odporúčané
10 najlepších filmov prvej polovice roka 2021 10 najlepších filmov prvej polovice roka 2021 2. júla 2021, 9:30

Už ti je teda jasné, že roky veľmi nesedia (okrem iného) a že v tomto filme sa absolútne nemôžeš riadiť realitou či historickou presnosťou. Tvorcovia si vo filme robia, čo len chcú, a robia to prevažne formou paródie zakomponovanej do príbehu.

Samotný príbeh nie je ničím výnimočný. Ide o paródie na agresívnych Američanov pokúšajúcich sa dostať spod nadvlády Britov (samozrejme, tvorcovia si robia žarty aj z nich, aj keď celkom klišéovitým spôsobom cez ich slávny čaj) – a to je v podstate celá štruktúra deja.

Animák má hodinu a pol, takže sa ide takmer po celý čas stopáže na plnú pílu. Určite sa nebudeš nudiť, no obzvlášť na začiatku budeš možno trochu stratený, keďže na teba tvorcovia hádžu mená historických osobností a udalostí, takže ak nie si zžitý s americkou históriou, nepochopíš všetky vtipy a narážky, čo je rozhodne škoda, pretože niektoré z nich sú ozaj podarené. 

America: The Motion Picture
Zdroj: Netflix

Pár vtipov je slabších, ale to vôbec neprekáža, keďže sa ťa tvorcovia pokúšajú pobaviť takmer v každej scéne (a väčšinou sa im to darí). Či už je to nenápadná narážka, alebo sociálno-politický komentár, vizuálny gag (motorka na púšti bola absolútne geniálna), vtipné dialógy, či parodovanie slávnych značiek, v priebehu filmu sme sa zasmiali hneď niekoľkokrát, takže tvorcom ich zámer natočiť ozaj zábavný animák vyšiel. Humoru teda udeľujeme dva palce hore. 

Absencia premysleného a zaujímavého príbehu nám až tak neprekáža. Bol jednoducho v poriadku a splnil svoj účel, keď spojil jednotlivé postavy a dal priestor na parodovanie takých filmov ako Rýchlo a zbesilo, Star Wars, Pán prsteňov, Piráti Karibiku, Avengers a mnohých ďalších. Dôležitou súčasťou filmu boli postavy. Tie sú veľmi rôznorodé ako výzorom, tak svojimi charaktermi. Trochu sme však napríklad nepochopili, prečo bol v tejto verzii Thomas Alva Edison ženou.

Radšej by sme boli, keby sa tvorcovia zamerali na skutočné ženské vedkyne, ale to je len detail. Celkom nás bavil George Washington s motorovými pílami namiesto mečov a aj Jason Mantzoukas ako Samuel Adams (Uncle Sam). Mantzoukas má nezameniteľný hlas, ktorý okamžite spoznáš, a role vyšinutého Američana so záľubou v zabíjaní dodáva neuveriteľné grády. 

America: The Motion Picture
Zdroj: Netflix

Celkom nám sadol aj štýl animácie, ktorý vyvrcholí veľkou akčnou sekvenciou na konci. Tá už absolútne nedáva zmysel a chrlí jeden popkultúrny odkaz a vtip za druhým. Počas celej stopáže vlastne vôbec nemáš čas zamýšľať sa. Po prvých minútach plných vysvetľovania deja a alternatívnej histórie už môžeš vypnúť mozog a nechať sa unášať bizarnými vtipnými scénami.

Aby však bol film zapamätateľnejší a výraznejší, potreboval oveľa lepší príbeh a originálnejšie postavy. V konečnom dôsledku nevyužil svoj potenciál naplno a namiesto originálneho sci-fi animáka o alternatívnej histórii ide o animák plný zábavnej paródie a fajn hereckých výkonov. Záleží teda iba na tom, čo od neho očakávaš a čo ti má poskytnúť.

America: The Motion Picture
Zdroj: Netflix

Ak je to zábava, humor a slušná technická stránka, budeš spokojný. Ak však čakáš hlboký príbeh a prepracované charaktery postáv, budeš sklamaný. My sme niekde medzi, no v prvom rade sme sa tešili na dobrú komédiu a tú sme dostali, takže s prižmúrenými očami udeľujeme sedem bodov z desiatich.

P. S.: Veľká časť humoru a paródie spočíva v poukazovaní na hriechy slobodnej Ameriky, ktorá svoju slobodu vybudovala na kostiach otrokov a etnických menšín utláčaných a zneužívaných práve Američanmi. Ak patríš medzi tých, ktorým z nejakého dôvodu neprekáža diskusia o systémovom rasizme v USA a o ich tyranskom správaní naprieč storočiami, zrejme ťa pár scén otrávi. Tí ostatní si však snímku užijú, a to vrátane vynikajúceho finále.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia