Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2021, 9:05
Čas čítania 1:07
Adam Novosad

Nezaočkovaní si po novom zaplatia za testy, ak budú chcieť ísť na kúpalisko či koncert

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Okresanie siete mobilných odberových miest aj spoplatnenie testov pre nezaočkovaných ľudí patria medzi aktuálne najväčšie zmeny.

Testovanie na koronavírus už nebude univerzálne bezplatné pre každého, kto test potrebuje. Množstvu mobilných odberových miest vypršali zmluvy s ministerstvom zdravotníctva, a tak bude sieť testovacích miest výrazne okresaná, pričom ľudia bez očkovania si po novom budú musieť PCR a prípadne aj antigénové testovanie zaplatiť z vlastného vrecka.

Štát sa rozhodol ľudí motivovať k očkovaniu nielen novými opatreniami, ktoré budú platiť po návrate na Slovensko zo zahraničia, ale aj zmenami vnútri krajiny.

Zaočkovaní ľudia sa podľa nových pravidiel nebudú musieť preukazovať negatívnymi PCR testami, ale ak bude chcieť ísť neočkovaný človek na športové podujatie, hromadné podujatie, koncert, svadbu, kúpalisko či wellness, test si bude musieť zabezpečiť.

A po novom mu ho už nezaplatí štát. Od 1. júla Slovensko prechádza z antigénového testovania na mobilných odberových miestach na PCR testovanie.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Aj naďalej bude štát hradiť testovanie na koronavírus zo zdravotných dôvodov, testovanie kontaktov pozitívnych, ale aj testovanie na koronavírus do detských táborov. Všetky ostatné podujatia, kde vyhláška vyžaduje preukázanie sa negatívnym výsledkom testu pred vstupom, už medzi dôvody na úhradu testu štátom nespadajú.

„Podľa britských štúdií 90-percentná zaočkovanosť znamená ukončenie pandémie. Verím tomu, že občania to pochopia,“ skonštatoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Všetky testy, ktoré boli doteraz hradené štátom, z medicínskych a iných dôvodov, pozitívne kontakty, detský tábor atď., budú naďalej hradené štátom,“ ubezpečil Lengvarský. Testy pre detské tábory však štát hradí výlučne samotným deťom, zatiaľ čo dobrovoľníci ako animátori si po novom musia testy zaplatiť z vlastného vrecka, čo náklady zvyšuje.

Epidemiológ z Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva Martin Pavelka uviedol, že v prípade dominancie variantu vírusu delta na Slovensku bude vláda rozširovať covid automat a nezaočkovaní ľudia by sa možno museli negatívnym PCR testom preukazovať aj v reštauráciách, vo fitnescentrách, v hoteloch, múzeách či galériách. „Ak som zaočkovaný, nemusím sa testovať,“ skonštatoval Pavelka.

Domov
Zdieľať
Diskusia