Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk

Ľudia

Prevádzky Testy Recepty Ľudia
Najnovšie
Najčítanejšie
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
refresher+
Odporúčané
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
1. 10. 2021 9:30
„Pamätám si, že som ako osemročný behal po tatranskom hoteli, kde sme s rodičmi dovolenkovali, a zamestnancom som hovoril, že raz tam budem riaditeľom. Napokon sa mi to vyplnilo,“ povedal pre Refresher.
Vojtechova najväčšia inšpirácia pri varení je obsah jeho odpadkového koša a výsledné jedlá pritom vyzerajú famózne (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Vojtechova najväčšia inšpirácia pri varení je obsah jeho odpadkového koša a výsledné jedlá pritom vyzerajú famózne (Rozhovor)
6. 10. 2020 14:30
Mladý kuchár chce pomôcť gastronómii na Slovensku a učiť ľudí, ako variť bez odpadu.
Spoluzakladateľka vegánskeho bistra: Aj vegáni sú ľudia, ktorí občas zhrešia vegan junk foodom (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Spoluzakladateľka vegánskeho bistra: Aj vegáni sú ľudia, ktorí občas zhrešia vegan junk foodom (Rozhovor)
4. 10. 2020 9:07
Mladá Prievidžanka ukazuje Slovákom, že vegáni nejedia len konáriky a kamene.
Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)
20. 9. 2020 17:41
Roman Kóňa má mäsiarstvo, avšak napriek tomu apeluje na klimatickú zodpovednosť. Mäso od slovenských farmárov neberie, nemá s nimi dobré skúsenosti. To a viac nám prezradil popritom, ako nám ugriloval steak.
Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor)
26. 8. 2020 12:43
Predstavujeme vám ďalší zaujímavý príbeh úspešnej slovenskej gastro prevádzky. Quinsboro je označovaná za jednu z najlepších burgrární v Bratislave.
Martin Záhumenský: Varil som pre Mečiara, bol som svedkom toho, ako si nacvičoval rozlúčkovú „Spánombohom“
Martin Záhumenský: Varil som pre Mečiara, bol som svedkom toho, ako si nacvičoval rozlúčkovú „Spánombohom“
29. 7. 2020 9:51
Poďme naspäť do sveta špičkových šéfkuchárov, tentokrát so slovenským menom, ktoré túto profesiu v našich končinách úplne najviac spája so svetom celebrít. Hosťom čerstvej epizódy gastronomického podcastu Podgast je Martin Záhumenský.
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
14. 7. 2020 16:03
Svoje víno vyrábajú s láskou a nadšením. Vinárstvo z Modry je generačnou firmou, ktorá sa nebojí zmien.
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov
6. 5. 2020 11:06
Lukáš Hesko patrí medzi najlepších slovenských šéfkuchárov. Pred svojim pôsobením v trnavskej reštaurácii Akademia žil v Štokholme. Tam varil v dvojhviezdičkovej reštaurácii Gastrologik, ktorá bola v tom čase 21. najlepšia reštaurácia na svete.
Būcheck: Dvaja vydáme za dve hodiny toľko jedla, čo reštaurácia s čašníkmi
Būcheck: Dvaja vydáme za dve hodiny toľko jedla, čo reštaurácia s čašníkmi
15. 4. 2020 14:07
Būcheck je najpopulárnejší brnenský food truck, za ktorým stojí párik zo slovenskej Šale. Ich jedlá sú takými hitmi, že sa na ne stoja dlhé rady ešte pred otvorením a vypredaní sú často do niekoľkých hodín. Čomu vďačia za svoj úspech?
Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur
Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur
8. 4. 2020 9:28
Hosťom najnovšej časti Čojeho Podgastu je jeden z najznámejších slovenských someliérov Tomáš Šajgal. Pôsobil v jednej z najlepších slovenských reštaurácii Fou Zoo a má vycibrený jazyk nielen na víno, destiláty ale dokonca aj vodu.
Stvory z kuchyne: Ľudia na Instagrame milujú, keď jedlo na fotke tečie
Stvory z kuchyne: Ľudia na Instagrame milujú, keď jedlo na fotke tečie
25. 3. 2020 12:03
Martina „Stvory z kuchyne” je známa slovenská foodblogerka, ktorá sa venuje pečeniu a vareniu nielen chutných, ale aj nádherných koláčov a jedál. Tie si potom fotí na Instagram a robí to tak dobre, že túto záľubu rýchlo povýšila na profesiu a dnes pracuje
Peter Janičina: V Roxore sme svojho času fermentovali úplne všetko, okrem mäsa a ľudí
Peter Janičina: V Roxore sme svojho času fermentovali úplne všetko, okrem mäsa a ľudí
18. 3. 2020 12:03
Peter Janičina rozbiehal bistro u Kubistu a s ním aj gastrohnutie, ktoré zmenilo Bratislavu na metropolu skvelého jedla. Neskôr pôsobil v Roxore a dnes rozbieha Shpaizu.
Mäso od Romana: Brisket je vraj lepší z tej polovice kravy, na ktorú si nelíha
Mäso od Romana: Brisket je vraj lepší z tej polovice kravy, na ktorú si nelíha
4. 3. 2020 15:12
Ako každú stredu, opäť je tu nová časť Podgastu o jedle a iných dobrotách. Hosťom aktuálnej časti je popredný slovenský mäsológ a remeselný mäsiar Roman Kóňa. Jeho stejky sú najlepšie v Bratislave, no on vám rád vysvetlí, prečo je v podstate takmer vegán.
Samir z Iasai: Raz si otvorím podnik s menu iba v arabčine
Samir z Iasai: Raz si otvorím podnik s menu iba v arabčine
19. 2. 2020 15:03
Tento týždeň Čoje vo svojom Podgaste vyspovedal sous chefa jedného z najlepších bratislavských podnikov Iasai Samira al Zafariho.
Michal Kordoš: Patagónia ma sklamala jednotvárnosťou, mäsa som sa tam prejedol
Michal Kordoš: Patagónia ma sklamala jednotvárnosťou, mäsa som sa tam prejedol
12. 2. 2020 15:00
Tento týždeň si Čoje pozval do Podgastu kuchárskeho nomáda Michala Kordoša. Nie je šéfkuchárom v žiadnom konkrétnom podniku, no môžete si ho zavolať k sebe domov a on vám navarí priamo vo vašej kuchyni.
Muž provokoval vegánov. Počas ich protestu sa zahryzol do krídeliek z KFC
Muž provokoval vegánov. Počas ich protestu sa zahryzol do krídeliek z KFC
15. 12. 2019 8:42
Svoj názor na vegánsky protest vyjadril po svojom.
Vegánka jedla mesiac len mäso. Cíti sa zdravšie, plná energie a ľahšie sa sústredí
Vegánka jedla mesiac len mäso. Cíti sa zdravšie, plná energie a ľahšie sa sústredí
9. 12. 2019 22:29
Môže však ísť o experiment, ktorý jej zdraviu príliš nepomôže. Preferovať by si mal hlavne vyváženú stravu.
Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska
refresher+
Odporúčané
Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska
21. 11. 2019 17:58
V Medzanoch nás diagnostikovali pomocou kyvadla a bábiky, v Ortutovej sme zažili bizarné kúzlo s mincou. Dozvedeli sme sa prečo sa dnes strácajú liečivé byliny a kde všade chodili liečiť slávni slovenskí olejkári.
Majitelia Oli’s Italiano: „Chceli sme spojiť dobrú pastu s dobrou pizzou.“ Taliansku kuchyňu pripravujú tak, ako ju majú radi oni
refresher+
Odporúčané
Majitelia Oli’s Italiano: „Chceli sme spojiť dobrú pastu s dobrou pizzou.“ Taliansku kuchyňu pripravujú tak, ako ju majú radi oni
20. 11. 2025 17:30
V centre Bratislavy nájdeš od novembra novú reštauráciu zameranú na taliansku kuchyňu, za ktorou stoja majitelia Vozárikovci.
Agát dokáže pre trojčlennú rodinu navariť mesačne za tristo eur. Prezradila nám, ako na to (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Agát dokáže pre trojčlennú rodinu navariť mesačne za tristo eur. Prezradila nám, ako na to (Rozhovor)
31. 3. 2025 19:30
Agát každú nedeľu navarí na celý týždeň. Jedlo si krabičkuje.
Navštívil som prevádzku Red Rose z Na nože v Raslaviciach. Zážitok zachraňovala gulášová polievka (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Navštívil som prevádzku Red Rose z Na nože v Raslaviciach. Zážitok zachraňovala gulášová polievka (Reportáž)
20. 3. 2025 19:30
Čo ma v reštaurácii najviac zaskočilo?
Bol som v Javorine 21 z Na Nože. Z kritiky môjho jedla sa nezosypem, Martin bol však v pohode, hovorí majiteľ Egon (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Bol som v Javorine 21 z Na Nože. Z kritiky môjho jedla sa nezosypem, Martin bol však v pohode, hovorí majiteľ Egon (Reportáž)
11. 4. 2025 19:00
Takto to v Javorine vyzeralo krátko pred odvysielaním epizódy v televízii.
Kde si dáš v Košiciach najlepšiu matchu? Ochutnal som Take It, The MatCha, Nico a Saint (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Kde si dáš v Košiciach najlepšiu matchu? Ochutnal som Take It, The MatCha, Nico a Saint (Reportáž)
18. 8. 2025 17:00
Košice sú súčasťou kvalitnej matcha scény. Na základe odporúčaní čitateľov Refresheru sme šli do 4 podnikov a porovnali cenu, prístup a kvalitu.
Toto sú najlepšie kaviarne v Košiciach: Z týchto prevádzok neodídeš sklamaný, na Hlavnej majú espresso aj za 1,3 eura (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Toto sú najlepšie kaviarne v Košiciach: Z týchto prevádzok neodídeš sklamaný, na Hlavnej majú espresso aj za 1,3 eura (Reportáž)
13. 4. 2025 8:30
Návšteva akejkoľvek prevádzky z nášho zoznamu ťa rozhodne nesklame.
Jaroslav pred viac ako 30 rokmi založil malé rodinné mäsiarstvo. Tajomstvo úspechu je v kvalite surovín a tradičných receptúrach
PR správa
Jaroslav pred viac ako 30 rokmi založil malé rodinné mäsiarstvo. Tajomstvo úspechu je v kvalite surovín a tradičných receptúrach
20. 10. 2025 9:00
Legendárne gazdovské špeciality Bystriansky z Podpoľania inak voňajú aj chutia.
Pali vyhral šou Pečie celé Slovensko: Najťažšia bola príprava pred natáčaním, jeden diel vznikal aj 2 dni (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Pali vyhral šou Pečie celé Slovensko: Najťažšia bola príprava pred natáčaním, jeden diel vznikal aj 2 dni (Rozhovor)
5. 10. 2025 17:00
Čo je na šou Pečie celé Slovensko najnáročnejšie a naopak najlepšie?
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
19. 10. 2023 12:00
Aj medzi variacimi a pečúcimi foodblogermi existuje kategória OG. Láska v hrncoch tvoriaca zaujímavé recepty od roku 2012 spadá do tejto kategórie.
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
21. 12. 2023 14:30
Posledný Podgast tohto roka je tu, opäť ide o vianočný špeciál nahrávaný naživo pred divákmi Vianočnej tržnice, špeciálnej akcie Urban Marketu v Starej tržnici.
O čom budú ďalšie časti The Last of Us? Pribudnú šokujúce úmrtia hrdinov, transrodová postava a nové druhy infikovaných
refresher+
Odporúčané
O čom budú ďalšie časti The Last of Us? Pribudnú šokujúce úmrtia hrdinov, transrodová postava a nové druhy infikovaných
3. 5. 2025 17:00
2. séria The Last of Us sa ešte len začína. Divákov čakajú bolestivé a emotívne zvraty, akčné scény, nové druhy infikovaných a celkom nové príbehy, ktoré neboli ani v hrách.
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov
25. 4. 2024 13:30
Chef Tomek varí v podniku Mäso od Romana a znalci bratislavskej gastronómie jeho legendárne tanierové jedlá poznajú a milujú.
Slovenskom sa šíri trend netradičných pízz. Ochutnal som dubajskú, kapustovú, bolonskú, kebabovú a brusnicovú pizzu (TEST)
refresher+
Odporúčané
Slovenskom sa šíri trend netradičných pízz. Ochutnal som dubajskú, kapustovú, bolonskú, kebabovú a brusnicovú pizzu (TEST)
1. 6. 2025 17:00
Prečo sa niekto rozhodol dať na pizzu čokoládu alebo kyslú kapustu?
Toto je TOP 10 podnikov v Prešove: Z týchto miest neodídeš hladný ani sklamaný (Gastrotest)
refresher+
Odporúčané
Toto je TOP 10 podnikov v Prešove: Z týchto miest neodídeš hladný ani sklamaný (Gastrotest)
8. 11. 2025 19:00
Do výberu sa vošla moderná talianska reštaurácia, miesto na rýchly snack za drobné či prevádzka, ktorá funguje už viac ako 35 rokov.
Zisťovali sme, ako sa darí reštauráciám z prvej a druhej série šou Na Nože: Niektorým stúpol zisk aj o 100%, iné zatvorili
refresher+
Odporúčané
Zisťovali sme, ako sa darí reštauráciám z prvej a druhej série šou Na Nože: Niektorým stúpol zisk aj o 100%, iné zatvorili
3. 4. 2025 7:00
Šou Na Nože zmenila osud mnohým reštauráciám. Ako sa dnes darí tým, ktoré sa objavili medzi prvými? Opýtali sme sa ich majiteľov.
Zuzana vedie v Malage úspešnú reštauráciu: Mala som dlhy a kuchárov, ktorí kradli. Dnes už patríme k špičke (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Zuzana vedie v Malage úspešnú reštauráciu: Mala som dlhy a kuchárov, ktorí kradli. Dnes už patríme k špičke (Rozhovor)
26. 2. 2025 7:30
Podnikať v gastre sa rozhodla preto, lebo má rada jedlo a prácu s ľuďmi.
Bol som v reštaurácii U Katky z Na nože v Ťahanovciach. Martin Novák bol našou poslednou nádejou, hovorí vedúca (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Bol som v reštaurácii U Katky z Na nože v Ťahanovciach. Martin Novák bol našou poslednou nádejou, hovorí vedúca (Reportáž)
2. 10. 2025 10:00
Reštaurácia v Košiciach je po odchode Martina Nováka retro nielen v interiéri, ale aj v jedálnom lístku.
Jedli sme v reštauračnom vozni slovenských železníc: čakali nás bryndzáky bez bryndze, s dezertom sme platili 17 eur (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Jedli sme v reštauračnom vozni slovenských železníc: čakali nás bryndzáky bez bryndze, s dezertom sme platili 17 eur (Reportáž)
17. 9. 2024 12:30
Vadilo by vám, ak by som si tu povysávala? Môžem vám prosím priniesť účet, už by som si chcela urobiť uzávierku. Prosby čašnícky a jazda v reštauračnom vozni slovenských železníc boli skutočne jedna veľká jazda. Začítaj sa do našej reportáže.

Skvelá gastronómia nie je bez skvelých ľudí.