„Často dostávame otázku, prečo sme zákusky nedoniesli do detských domovov a podobne. Problém je, že z hľadiska hygieny aj zákona to nie je možné,“ hovorí Petra Tóthová, bývalá letuška a odborníčka na cake design.
Jesenná šou RTVS Pečie celé Slovensko, postavená na súťaži amatérskych cukrárov, lámala posledné týždne rekordy sledovanosti. Jednou z porotkýň bola Petra Tóthová, bývalá letuška a špecialistka na cake design, ktorá vyštudovala tri vysoké školy a absolvovala desiatky cukrárskych kurzov vrátane najlepšej kuchárskej školy na svete Le Cordon Bleu v Londýne.
V rozhovore nám prezradila, aké bolo natáčanie šou, prečo sa spolu s porotkyňou Jozefínou Zaukolcovou nemohli so súťažiacimi kamarátiť a čo sa po natáčaní dialo so všetkými upečenými dezertmi a tortami. Povedala nám aj o najdesivejšom zážitku z paluby lietadla, o tom, ako nik nechcel jesť jej koláče a čo ju cestovanie po svete naučilo o slovenskom cukrárstve.
Čím ste podľa vás oslovili RTVS, že si vás vybrala ako jednu z porotkýň šou Pečie celé Slovensko?To bude skôr otázka na nich, môžem vám povedať len svoj názor. Myslím si, že je to mojimi zahraničnými skúsenosťami – tým, že som zbehlá v cudzích dezertoch, pretože aj o nich je táto šou. Ľudia mi navyše hovoria, že sa príliš často usmievam, tak možno je to aj tým. (úsmev) Jedným z možných dôvodov je aj to, že som veľmi emotívna. Ak sa mi niečo páči alebo nepáči, hneď to na mne vidno.
Zúčastnili ste sa aj na nejakom konkurze?
Áno, bola som na troch kolách. Museli si, samozrejme, overiť, či mám nejaké vedomosti, či viem pracovať s kamerou, či sa nehanbím a ako rozprávam.
Zvykli ste cítiť pred natáčaním stres?
Mojou výhodou je, že som bola vytrénovaná z lietadla, kde som sa musela postaviť pred 200 ľudí a tváriť sa, že všetko je v poriadku. Vďaka tomu viem nervozitu celkom dobre zakryť. A, samozrejme, nie je to živý prenos, a keď poviem nejaký brbt alebo niečo nesprávne, môžem to povedať ešte raz.
Stalo sa niekedy, že súťažiaci nestihli niečo dopiecť a porotcovia im predĺžili čas? Na niektorých záberoch to tak vyzeralo.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či museli porotcovia predĺžiť súťažiacim čas, pretože nestíhali.
- Aká bola atmosféra v stane, kde sa točila šou.
- Čo robili porotkyne v čase, keď súťažiaci piekli.
- Prečo nemali porotkyne so súťažiacimi blízky vzťah.
- Čo sa dialo s nedojedenými zákuskami po natáčaní.
- Prečo ľudia kedysi nechceli jesť jej moderné dezerty.
- Koľko dní trval jej prvý pohovor (na prácu letušky) a čo všetko musela vedieť.
- Čo najhoršie zažila na palube lietadla.
- Čo ju cestovanie po svete naučilo o slovenskom cukrárstve.
- Prečo sa so svojimi koláčmi rozpráva.