Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. júla 2020, 16:03
Čas čítania 2:18
Lenka Včelová

Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu

GASTRO SLOVÁCI VÍNO
Uložiť Uložené

Svoje víno vyrábajú s láskou a nadšením. Vinárstvo z Modry je generačnou firmou, ktorá sa nebojí zmien.

Tento článok vznikol v rámci kampane #VDAKATEBE a vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti páčia naše články, či táto kampaň a chceš nás podporiť, predplatné si môžeš zakúpiť tu.  

Ich víno nie je len nápoj. Je to kus rodinnej histórie a tvrdej práce. Sú to ruky plné mozoľov, skoré rána, dlhé noci, množstvo nadšenia a hlavne lásky. Lásky k remeslu, hroznu, vínu a k rodine. Dovoľ, aby sme ti dnes v rámci projektu #VDAKATEBE predstavili príbeh rodinného vinárstva z malebnej Modry.

Vinárstvo Víno Kmeťo

Je to už 31 rokov odkedy sa začala písať história vinárstva Víno Kmeťo, ale do takej podoby, v akej je dnes, sa dostávalo až od roku roku 1996, kedy rodine Kmeťov vrátili vinohrady po komisácii.

„Začiatky neboli ružové a nezačali sme hneď s výrobou vína, ale skôr s predajom hrozna, muštu a burčiaku. Lenže, nie vždy sa všetko predalo a tak začali vznikať prvé vína. “ hovorí Jozef Kmeťo mladší.

Jozef Kmeťo mladší a starší
Jozef Kmeťo mladší a starší Zdroj: Víno Kmeťo

Výrobe vínka sa v súčasnosti venujú predovšetkým dvaja členovia rodiny - menovci, otec a syn Jozef, ale celý príbeh vinárstva začal písať ešte starý otec (otec Jozefa staršieho). Samozrejme, na to, aby vinohrady fungovali nestačia len dva páry rúk, preto je pri niektorých fázach výroby vína zapojená doslova celá rodina - predovšetkým pri akciách a oberačkách.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Víno Kmeťo (@vinokmeto),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Víno Kmeťo (@vinokmeto),

Viac generácií je pri podnikaní výhodou

Vždy, keď sa stretnú viaceré generácie, dochádza k stretom a názorovej rôznorodosti. Kmeťovci sa rozhodli si z vekového rozdielu a iných pohľadov vybrať to najlepšie. Zatiaľ čo otec do starostlivosti o vinohrady a výroby vínka prináša svoje dlhoročné skúsenosti a vedomosti, mladší Jozef sa sa snaží obohatiť biznis o modernejší pohľad, prinášať nové postupy a technológie a zviditeľniť firmu prostredníctvom internetu či sociálnych sietí. Táto kombinácia im výborne funguje a generačný rozdiel sa tak stáva pre biznis výhodou, nie komplikáciou.

Naši zákazníci nevidia tú drinu za tým, ale oceňujú výsledok.
Zdroj: Víno Kmeťo

 Živiť sa vínom nie je jednoduché

Výroba vína vyžaduje "celého človeka". Kmeťovci sa zhodujú na tom, že celý proces výroby  je oveľa dlhší, ako si zákazníci myslia. Berie všetok čas, na iné aktivity jednoducho neostáva žiaden priestor ani energia. Ako ale sami hovoria, nikdy to neľutovali, ani počas korona krízy, ktorú pocítili rovnako ako ostatní podnikatelia. Zobrala im nielen tržby, ale predovšetkým kontakt so zákazníkmi, ktorý je pre úspešný predaj taký dôležitý. Napriek tomu veria, že situácia sa zlepší. V týchto dňoch sa držia rovnakého hesla, ako celý život - netreba sa báť driny ani prekážok, treba len chcieť a ísť si tvrdohlavo za svojím.

„Ľudia nevidia tu drinu čo stojí za výrobou vína. Celoročne sa staráte o vinohrady. Od jesene do jari vyrábate, školíte a finalizujete víno. Ľudia v tom vidia romantiku a posedenia pri vínku,“ hovoria výrobcovia.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Víno Kmeťo (@vinokmeto),

Drahé víno neznamená kvalitné víno 

Za najväčšie klamstvo vo svojom biznise považujú názor - čím drahšie víno, tým lepšie.  Stoja si za tým, že vysoká cena neodráža kvalitu. Podľa nich, keď budeš mať najbližšie chuť na pohár dobrého vínka, stačí prísť k hociktorému lokálnemu vinárovi a ten ti ponúkne kvalitné víno v rozmedzí od 5 do 15 euro za fľašu. Pochutnáš si a okrem toho ešte podporíš lokálnych výrobcov.

Stačí si vybrať a ochutnať

A ktoré vínko zo svojej ponuky majú najradšej? Domáci obľubujú najmä Veltlínske zelené a rizlingy (rýnsky aj vlašský) a z červených odrôd novošľachtenca, najmä Dunaj. Dámska časť rodiny jednoznačne odporúča Muškát moravský a Tramín červený.

Naši zákazníci nevidia tú drinu za tým, ale oceňujú výsledok.
Zdroj: Víno Kmeťo

Tak čo, už sa vidíš rovnako ako my, s pohárom vínka niekde na záhrade? Ak si to chceš splniť, vyber si na ich e-shope, alebo ich navštív priamo v pivnici v Modre na Vinárskej 12. Kmeťovci ti veľmi radi a ochotne poradia s výberom. Pár slov môžeš s nimi prehodiť aj na Dni Modranských pivníc, ktoré sa majú konať z dôvodu korona krízy v náhradnom termíne koncom júla. Tak na zdravie!

Domov
Zdieľať
Diskusia