Prestížny gastronomický sprievodca Gault&Millau včera rozdával čiapky a ocenil najlepšie reštaurácie na slovenskej gastro scéne. Na rozdiel od Michelin hviezd Gault&Millau udeľuje „Toques“ – čiapky, ktoré slúžia ako symbol uznania.
Gault&Millau včera, 2. júna, po prvý raz na Slovensku usporiadal galavečer, počas ktorého v priestoroch bratislavskej Starej tržnice ocenil najlepšie reštaurácie v krajine. Slovenské reštaurácie si tak prvýkrát odniesli čiapky Gault&Millau, ktoré je medzinárodne uznávané ocenenie.
Slovensko sa týmto zaradilo medzi 17 krajín, ktoré sú súčasťou prestížneho sprievodcu Gault&Millau. Najvyššie ocenenie sa podarilo získať reštaurácii ECK v Devíne, ktorá si vyslúžila štyri čiapky a 18 bodov z 20 možných. Tesne za ňou sa umiestnili Gašperov mlyn v Batizovciach, Irin v centre Bratislavy a Seven Restaurant Café v Košiciach, ktoré získali zhodne 16,5 bodu, vďaka čomu si odnášajú až 3 čiapky z 5.
Anonymní inšpektori nehodnotili len reštaurácie, ale ocenenia si odniesli aj traja šéfkuchári. Titul Šéfkuchár roka získal Daniel Tilinger z reštaurácie ECK, titul Šéfkuchár zajtrajška si odniesol Lukáš Heuser z reštaurácie Origin v Lučenci a Patrikovi Pokrývkovi z reštaurácie Sissi v Tatránskej Lomnici sa podarilo získať ocenenie Mladý talent roka.
Celý zoznam reštaurácií nájdeš TU. Gault&Millau zahŕňa celkovo 194 prevádzok z rôznych kútov Slovenska. Medzi nimi je 146 reštaurácií, z ktorých 124 získalo aspoň jednu čiapku.
Cieľom Gault&Millau je nielen vyzdvihnúť tie najlepšie podniky, ale aj vrátiť kvalitné reštaurácie ľuďom a nadšených zákazníkov späť do reštaurácií. Tento koncept odráža snahu sprievodcu podporovať lokálnu gastronómiu a spojiť gurmánov s miestami, ktoré naozaj stoja za návštevu a zaručujú gastronomický zážitok.
Slovenské vydanie sprievodcu Gault&Millau vyjde v roku 2025 a bude dostupné nielen v tlačenej forme, ale aj online. Obe verzie budú k dispozícii v slovenčine aj angličtine. „Uľahčíme tak výber reštaurácií po celej krajine lokálnym čitateľom, avšak skúsenosti a prax jednoznačne ukazujú, že tisíce turistov z celého sveta cestujú cielene za gastronómiou a na výber destinácie využívajú práve gastronomický bedeker. Aj toto môže výrazne pomôcť slovenskej gastronómii,“ vysvetľuje šéfinšpektor slovenského Gault&Millau.
Ako Gault&Millau hodnotí?
Základom hodnotenia sú anonymné návštevy, pri ktorých inšpektori bez ohlásenia navštívia reštauráciu, zaplatia za svoje jedlo a následne ho podrobia dôkladnej analýze. Posudzujú sa viaceré aspekty:
- Kvalita a prezentácia jedál
- Originalita chutí
- Celkový gastronomický zážitok
- Úroveň obsluhy
- Atmosféra prevádzky
- Pomer cena/výkon
Reštaurácie, ktoré získali ocenenie Gault&Millau, už čoskoro budú môcť na svojich vchodových dverách vystaviť oficiálne tabule – symboly kvality a prestíže.