Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
3. júna 2025 o 7:56
Čas čítania 1:33
Sofia Angušová

Toto sú najlepšie reštaurácie a šéfkuchári na Slovensku. Prestížny Gault&Millau udelil medzinárodné ocenenia

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Prestížny gastronomický sprievodca Gault&Millau včera rozdával čiapky a ocenil najlepšie reštaurácie na slovenskej gastro scéne. Na rozdiel od Michelin hviezd Gault&Millau udeľuje „Toques“ – čiapky, ktoré slúžia ako symbol uznania.

Gault&Millau včera, 2. júna, po prvý raz na Slovensku usporiadal galavečer, počas ktorého v priestoroch bratislavskej Starej tržnice ocenil najlepšie reštaurácie v krajine. Slovenské reštaurácie si tak prvýkrát odniesli čiapky Gault&Millau, ktoré je medzinárodne uznávané ocenenie.

Slovensko sa týmto zaradilo medzi 17 krajín, ktoré sú súčasťou prestížneho sprievodcu Gault&Millau. Najvyššie ocenenie sa podarilo získať reštaurácii ECK v Devíne, ktorá si vyslúžila štyri čiapky a 18 bodov z 20 možných. Tesne za ňou sa umiestnili Gašperov mlyn v Batizovciach, Irin v centre Bratislavy a Seven Restaurant Café v Košiciach, ktoré získali zhodne 16,5 bodu, vďaka čomu si odnášajú až 3 čiapky z 5.

Anonymní inšpektori nehodnotili len reštaurácie, ale ocenenia si odniesli aj traja šéfkuchári. Titul Šéfkuchár roka získal Daniel Tilinger z reštaurácie ECK, titul Šéfkuchár zajtrajška si odniesol Lukáš Heuser z reštaurácie Origin v Lučenci a Patrikovi Pokrývkovi z reštaurácie Sissi v Tatránskej Lomnici sa podarilo získať ocenenie Mladý talent roka.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gault&Millau Slovakia (@gaultmillau_slovakia)

Celý zoznam reštaurácií nájdeš TU. Gault&Millau zahŕňa celkovo 194 prevádzok z rôznych kútov Slovenska. Medzi nimi je 146 reštaurácií, z ktorých 124 získalo aspoň jednu čiapku. 

Cieľom Gault&Millau je nielen vyzdvihnúť tie najlepšie podniky, ale aj vrátiť kvalitné reštaurácie ľuďom a nadšených zákazníkov späť do reštaurácií. Tento koncept odráža snahu sprievodcu podporovať lokálnu gastronómiu a spojiť gurmánov s miestami, ktoré naozaj stoja za návštevu a zaručujú gastronomický zážitok. 

Slovenské vydanie sprievodcu Gault&Millau vyjde v roku 2025 a bude dostupné nielen v tlačenej forme, ale aj online. Obe verzie budú k dispozícii v slovenčine aj angličtine. „Uľahčíme tak výber reštaurácií po celej krajine lokálnym čitateľom, avšak skúsenosti a prax jednoznačne ukazujú, že tisíce turistov z celého sveta cestujú cielene za gastronómiou a na výber destinácie využívajú práve gastronomický bedeker. Aj toto môže výrazne pomôcť slovenskej gastronómii,“ vysvetľuje šéfinšpektor slovenského Gault&Millau.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gault&Millau Slovakia (@gaultmillau_slovakia)

Ako Gault&Millau hodnotí?

Základom hodnotenia sú anonymné návštevy, pri ktorých inšpektori bez ohlásenia navštívia reštauráciu, zaplatia za svoje jedlo a následne ho podrobia dôkladnej analýze. Posudzujú sa viaceré aspekty:

  • Kvalita a prezentácia jedál 
  • Originalita chutí
  • Celkový gastronomický zážitok
  • Úroveň obsluhy 
  • Atmosféra prevádzky
  • Pomer cena/výkon
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gault&Millau Slovakia (@gaultmillau_slovakia)

Reštaurácie, ktoré získali ocenenie Gault&Millau, už čoskoro budú môcť na svojich vchodových dverách vystaviť oficiálne tabule – symboly kvality a prestíže. 

Anketa:
Našiel si medzi ocenenými svoju obľúbenú reštiku?
Áno, viaceré!
Žiaľ, nie.
Áno, viaceré!
67 %
Žiaľ, nie.
33 %
Odporúčané
Majiteľ bistra Suvlaki: Veľa ľudí mi hovorí, že naše jedlo je lepšie ako v Grécku Majiteľ bistra Suvlaki: Veľa ľudí mi hovorí, že naše jedlo je lepšie ako v Grécku 15. mája 2025 o 11:00
Odporúčané
Slovenská značka Nehera navrhla uniformy pre luxusnú bratislavskú reštauráciu Irin Slovenská značka Nehera navrhla uniformy pre luxusnú bratislavskú reštauráciu Irin 2. júna 2025 o 10:38
Odporúčané
Bratislavské bistro Fach prichádza s unikátnym konceptom. Jedlo môžeš sharovať s priateľmi Bratislavské bistro Fach prichádza s unikátnym konceptom. Jedlo môžeš sharovať s priateľmi 18. apríla 2025 o 16:00
Domov
Zdieľať
Diskusia