Podnikať v gastre sa rozhodla preto, lebo má rada jedlo a prácu s ľuďmi.
To, že si niekto zo Slovenska otvorí v zahraničí svoj vlastný podnik, už nie je takou svetovou raritou. Ak sa však takáto prevádzka dokáže aj napriek problémom vypracovať medzi najlepšie v meste, potom si to zaslúži pozornosť a uznanie.
Takým príkladom je reštaurácia Tasca Láska, ktorú v Malage vedie Zuzana Šalamon. Ak sa ocitneš na samom juhu Španielska a dostaneš chuť na tapas či paellu, je vysoko pravdepodobné, že skončíš práve v priestoroch, kde sa dohovoríš aj po slovensky.
S rodenou Bardejovčankou sme sa bavili najmä o tom, prečo sa rozhodla v mladom veku odísť do Malagy, aký na to mal názor zvyšok rodiny a čím všetkým si musela prejsť, kým sa karta obrátila a podnik začal skutočne stabilne zarábať.
- Ako sa rozhodla odísť s rodinou žiť do Španielska.
- Prečo bolo náročné hľadať si na juhu Španielska prácu.
- Ako podnikala so slovenskou franšízou.
- Ako sa dokázala vyhrabať z dlhov a vytvoriť fungujúci úspešný podnik.
Je v Malage aj teraz príjemné počasie? „Nooo, nechcem provokovať, ale stále slnko a krátky rukáv,“ zasmiala sa Zuzana, ktorej podnik Tasca Láska sa nachádza neďaleko historického centra mesta Malaga.
Ako vlastne začala tvoja španielska cesta?
Pracovala som v IBM v Bratislave. Učila som sa k tomu po španielsky a keďže som mala veľa nadčasov, rozhodla som sa odísť na jazykový kurz do Španielska. Kolegyňa mi poradila Malagu, pričom ja som o tom nevedela nič, keďže predtým som v Španielsku nikdy nebola.

Čo bolo po kurze?
Z dvoch týždňov sa stalo päť týždňov. (smiech) Malaga ma ako mesto uchvátila a povedala som si, že tu si viem predstaviť život. Vrátila som sa domov, s priateľom sme mali svadbu, narodila sa nám dcéra a do Malagy sme sa vrátili na dovolenk trikrát.
Kedy si sa rozhodla, že tam odchádzate?
Teraz sme tu deviaty rok. Prišla som domov a povedala mužovi, že som dala v práci výpoveď a ideme do Malagy, bola som ten hnací motor podobných nápadov. (smiech)
Aké boli názory rodiny? Predsa len odísť už aj s dieťaťom bolo iné, než vo dvojici.
Hah, no moja mamka ma už poznala a vedela, že keď som s tou myšlienkou prišla, nedám sa odhovoriť. Svokrovci to možno v úvode brali trošku ťažšie. Riešilo sa, z čoho budeme žiť, čo tam vlastne budeme robiť, keďže sme nemali extra veľa našetrené a na juhu Španielska bola vyššia miera nezamestnanosti.
Nepovažovala si to za riziko?
Vôbec nie. Stále sme v rámci Európy, let z Viedne trvá tri hodiny a ceny sú tu veľmi podobné ako v Bratislave. Či už ide o nájom alebo cenu potravín. Za ďalšie, nemali sme žiadnu hypotéku a dcéra bola malá, ešte skoro ani nerozprávala. Povedali sme si, že ideme a uvidíme, či to bude mesiac, rok alebo dlhšie. Stále sme mali v hlave, že sa máme kam vrátiť.

V Refresheri ti denne prinášame zaujímavý prémiový obsah aj z odvetvia Slovákov v zahraničí. Prečítaj si o Nikole z Madridu, Janovej mäsiarni v Londýne či Jožovom zážitku z pečenia langošov v Mexiku. Pridaj sa do Refresher+ ešte dnes, užívaj si benefity a podpor tak našu tvorbu.
Ako si si v tom období hľadala v Malage prácu?
Nebolo to vôbec jednoduché. Začala som si niečo hľadať tak mesiac po príchode. Cez víkendy som začala robiť čašníčku, aby som sa dostala viac do španielskeho jazyka.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako si tam hľadala prácu.
- Prečo začala s gastronómiou.
- Prečo musela zavrieť podnik týždeň po otvorení.
- Ako sa dostala do dlhov takmer 100-tisíc eur.
- Čo jej zachránilo biznis.
- Ako sa z jej podniku stala špička v rámci tapas a paelly.
- Akí sú Slováci zákazníci.
- Či by sa niekedy chcela vrátiť na Slovensko.