Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
20. augusta 2024 o 9:30
Čas čítania 7:28
Timotej Gašper

Jožo piekol v Mexiku 10 mesiacov slovenské langoše: Klasika domácim vôbec nechutila, podplácal som nimi aj policajtov (Rozhovor)

Jožo piekol v Mexiku 10 mesiacov slovenské langoše: Klasika domácim vôbec nechutila, podplácal som nimi aj policajtov (Rozhovor)
Zdroj: Jozef Štěpánek (archív respondenta)
GASTRO GASTROPRIEMYSEL MEXIKO SLOVÁCI ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Život na Slovensku ho príliš nebavil, tak sa zbalil a odišiel žiť do Mexika. Tam sa Jozef rozhodol, že miestnym ponúkne niečo, o čom dovtedy pravdepodobne nikdy nepočuli. Na mexickom ostrove totiž rozbehol biznis s langošmi aj šiškami.

Mexiko navštívil ešte ako tínedžer v rámci študentského pobytu. Temperament, pokoj a radosť zo života v tejto krajine ho však opantali natoľko, že sa rozhodol pre návrat. 

Síce tam šiel primárne za láskou, napokon založil prevádzku, v ktorej domácim predával tradičné langoše v netradičnom prevedení. Toto je v skratke príbeh Joža Štěpánka, mladíka, ktorý v Mexiku zažil skutočne turbulentné životné obdobie. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo si vybral práve Mexiko.
  • Ako rozbehol biznis s langošmi.
  • Prečo sa vrátil domov.

V rozhovore pre Refresher sa myšlienkami vrátil späť do dní, keď napríklad musel na cudzineckej polícii podplácať úradníkov, aby dostal víza. Ak ťa podobné životné príbehy bavia a rád čítaš o inšpiratívnych Slovákoch v zahraničí, podpor našu tvorbu a staň sa ešte dnes členom Refresher+ a užívaj si okrem tisícov článkov aj rôzne benefity.

Langoš
Zdroj: Jozef Štěpánek (archív respondenta)

S Jožom sme sa spojili telefonicky, aj keď už niekoľko mesiacov žije opäť na Slovensku. 27-ročný rodák z Nitry v súčasnosti pracuje ako obchodný zástupca. Nás však zaujímala primárne jeho mexická životná kapitola a prevádzka Gusto.sk. 

Kedy si navštívil Mexiko prvýkrát? 

Dostal som sa tam ešte ako študent strednej školy prostredníctvom výmenného programu. Na prelome rokov 2014 a 2015 som tam strávil 11 mesiacov. Krajina sa mi extrémne zapáčila. Býval som v troch rôznych rodinách. Najmä v tretej to bol zážitok, mal som s nimi skvelý vzťah a boli skutočne bohatí. Mal som vlastného šoféra, chyžnú, záhradníka a podobne. Otec rodiny bol zamotaný do biznisu s ťažbou ropy. 

Odporúčané
Pristihla som kamarátku pri trojke s mojím frajerom, čávo mi ukradol peniaze. Slováci sa podelili o to, ako ich zradili kamaráti Pristihla som kamarátku pri trojke s mojím frajerom, čávo mi ukradol peniaze. Slováci sa podelili o to, ako ich zradili kamaráti 12. septembra 2024 o 12:30

Čo sa dialo po návrate domov?S Mexikom som ostal v intenzívnom kontakte. Písali sme si s kamarátmi, spoznal som tam aj ženu, s ktorou sme si boli veľmi blízki. Celý čas som v hlave rozmýšľal, že sa tam vrátim, pretože sa mi to tam veľmi páčilo. 

Langoš
Zdroj: Jozef Štěpánek (archív respondenta)

Bolo to po maturite, netlačila rodina na to, aby si šiel na vysokú školu? 

Jasné, veď aj v rodine mám vysokoškolskú učiteľku na univerzite, pre mňa to bolo takpovediac obligátne. Nastúpil som na ekonomický odbor, tam sa mi to páčilo. Školu som úspešne dokončil, no ešte pred promóciou som sa zamestnal ako obchodný zástupca. Na jar 2022 som dostal správu, že otec z tej tretej rodiny zomrel. Odišiel som tak na tri týždne do Mexika na dovolenku a ešte viac som si to tam zamiloval. 

Ako potom prišlo k tomu, že si odišiel natrvalo do Mexika? 

Život na Slovensku ma nebavil. Práca bola super aj vďaka skvelým kolegom, no ten režim, že ráno od 6:00 na ceste z Nitry do Bratislavy, večer naspäť. Tento kolotoč mi spôsoboval v istom slova zmysle depresie. Jeden deň som tak prišiel do práce a hovorím kolegom, že odchádzam do Mexika. Začiatkom mája 2023 som vo Viedni sadol na lietadlo do Cancúnu, dostal som sa do môjho mestečka, Ciudad del Carmen, a bolo. 

Čo si tam prvé dni vôbec robil? 

To Mexiko bolo mierne iné, než to, ktoré som poznal ako sedemnásťročný študent. Stretol som sa tam s tou Mexičankou, o ktorej som ti hovoril v úvode. Medzitým sme sa stretli  aj na Slovensku, pričom som žil v tom, že medzi nami vzplanie pomyselný oheň. Realita bola odlišná. Prišiel som k nej, nemal som ani priestor v izbe, ani poličku či vešiak na veci. Bola dosť odmeraná. Po týždni takéhoto nažívania som sa jej opýtal, že čo sa vlastne s nami deje. Po jej reakcii, že som obyčajný Slovák vo veľkom Mexiku a nič neznamenám, som sa v noci zbalil a odišiel von na ulicu. 

Langoš
Zdroj: Jozef Štěpánek (archív respondenta)

Neuvažoval si o návrate na Slovensko? 

Ani nie, išiel som zazvoniť na dvere kamarátovi spred desiatich rokov. Najprv bol riadne zaskočený, no potom ma vzal do izby, kde však nebola posteľ. Povedal, že mi dá sieť a môžem spať v nej. V Mexiku je to inak klasika, že každý má sieť a keď príde čas siesty, roztiahnu sa siete a ľudia v nich relaxujú. Určite v nich však nikto nespí 10 mesiacov tak, ako ja. (smiech) 

Ako si sa z tejto situácie dostal k predaju langošov? 

Ten kamarát, ktorý ma ubytoval, vlastnil na prízemí domu cukráreň.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako musel podplatiť úradníka na migračnom oddelení.
  • Koľko investoval do prevádzky.
  • Akú korupciu zažil.
  • Koľko najviac langošov predal za jeden deň.
  • Prečo odišiel z prevádzky a čo je s ňou dnes.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 165412 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Vstupenka na koncert Aurora , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia