Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
18. decembra 2023, 12:30
Čas čítania 7:34
Denisa Šútorová

Najlepšiu neapolskú pizzu robia v Bošanoch. Majiteľ Janči nám v kuchyni ukázal, ako ju pripraviť

Najlepšiu neapolskú pizzu robia v Bošanoch. Majiteľ Janči nám v kuchyni ukázal, ako ju pripraviť
Zdroj: Refresher/Denisa Sutorova
ZAUJÍMAVOSTI GASTROPRIEMYSEL PIZZA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Špičkové talianske ingrediencie, unikátne, no vyvážené chute a špeciálne neapolské cesto, ktoré si musí oddýchnuť. Majiteľ Neapolky sa nám postaral o excelentný gurmánsky zážitok. Za kvalitu a bravúrny food styling by sa nehanbili ani v zahraničí.

Prvý koncept plochého upečeného cesta so syrom a s bylinkami, ktorý pripomínal pizzu, nachádzame už v starovekom Grécku. Moderný variant jedného z najobľúbenejších jedál sveta, aký poznáme dnes, sa však najväčšmi vyformoval práve v talianskom Neapole až v 19. storočí. Navzdory súčasným trendom v gastronómii a tisíckam nových receptúr si práve pôvodná neapolská pizza zachováva autentickú podstatu nezmenenú.

Skutoční gurmáni ocenia mäkké nafúknuté okraje, vláčny a jemný stred a kvalitné ingrediencie, ktoré chuťovým pohárikom spôsobia hotovú explóziu. Ty však za najlepšou neapolskou pizzou vôbec nemusíš chodiť do Neapolu ako Julia Roberts v ikonickej filmovej scéne Jedz, modli sa a miluj. Stačí, ak si urobíš výlet do obce Bošany v okrese Partizánske, ktorá je vzdialená len hodinu a pol od Bratislavy. V malom dedinskom domčeku totiž už rok a pol funguje unikátna pizzeria Neapolka, kde ti pripravia modernú neapolskú pizzu.

Svoju neapolku dostaneš cez malé okienko, zabalenú v krabici a za zvuku mestského rozhlasu (môžeš si ju aj objednať). Nenalejú ti k nej prosecco ani ťa neusadia. V momente, ako nahliadneš do krabice s logom, pochopíš celý wow efekt, o ktorom sa rozpráva po celom Slovensku. Dokonalý prvý dojem z perfektného food stylingu podporí nezabudnuteľná a návyková chuť. Pizza balansuje medzi dlhoročnou tradíciou, talianskym temperamentom a nárokmi súčasného zákazníka. Ak ju raz vyskúšaš, určite sa za ňou budeš chcieť vrátiť aj za cenu niekoľkých kilometrov.

Ochutnali sme najlepšiu neapolskú pizzu na Slovensku.
Ochutnali sme najlepšiu neapolskú pizzu na Slovensku. Zdroj: Refresher/Denisa Sutorova


V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa so zaujímavými majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu nezabudni sledovať tému Gastropriemysel a Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, staň sa členom klubu Refresher+.

Jančiho Neapol na dedine

O „Jančim“, ktorý na dedine pečie pravú neapolskú pizzu, sme sa dozvedeli zo sociálnych sietí, ale aj od známych, ktorí sem cestujú z Bratislavy, Čadce, Popradu či Banskej Bystrice. Dnes skúsený pizzamajster Ján Beluš však predtým pôsobil v známom bratislavskom Fou Zoo a takmer 11 rokov v kaštieli Čereňany u šéfkuchára Mariána Fila. 

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Svoje dlhoročné skúsenosti sa rozhodol využiť v oblasti, ktorú má najradšej. „Som extrémny milovník pizze, ale nemal som toľko financií, aby som si mohol otvoriť reštauráciu, a v dnešnej dobe je to obrovský risk. Ja sa tu naozaj na nič nehrám, postavil som to, aby som ľuďom robil radosť. Neusadím ich v exkluzívnych priestoroch, mňa predáva produkt. Ak sa ma niekto spýta, prečo tu nie je čašníčka, odpoviem, nehľadajte stále to prečo,“ hovorí pre Refresher.

V menu Neapolky nechýba klasika ani majiteľov špeciál. Prečítaj si, akú pizzu pripravil pre nás.
V menu Neapolky nechýba klasika ani majiteľov špeciál. Prečítaj si, akú pizzu pripravil pre nás. Zdroj: Instagram/Neapolka
Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 150335 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si na neapolku niekedy musíš počkať aj niekoľko dní.
  • Aké ingrediencie nájdeme v menu a odkiaľ majiteľ získava talianske suroviny.
  • Koľko si u Jančiho zaplatíš za modernú neapolskú pizzu.
  • Aké príchute nám najviac chutili.
  • Prečo je cesto zvrchu mierne pripálené.
  • Ako vzniká cesto na modernú neapolskú pizzu, ktorú Taliani volajú contemporary.
Domov
Zdieľať
Diskusia